TRAIAN BĂSESCU, ÎN VIZITĂ ÎN IRAK Talabani aşteaptă firmele româneşti în Irak, după retragerea militarilor

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iunie 2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri: "Este momentul ca România să se implice în procesul de reconstrucţie a Irakului şi ca firmele româneşti să înlocuiască armata".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri: "Este momentul ca România să se implice în procesul de reconstrucţie a Irakului şi ca firmele româneşti să înlocuiască armata".

Firmele din ţara noastră ar putea investi în Irak în domeniul petrolier, al construcţiei infrastructurilor rutiere şi agricole

Preşedinţii României şi Irakului, Traian Băses­cu, respectiv Jalal Talabani, au avut o întrevedere, ieri, la Bagdad, prilej cu care şeful statului irakian şi-a exprimat recunoştinţa faţă de poporul ro­mân pentru contribuţia militară avută în ţara sa şi i-a transmis omologului de la Bucureşti că, după retragerea militarilor, firmele româneşti sunt aşteptate pentru a participa la procesul de reconstrucţie. "Ne-am exprimat adânca recunoştinţă pentru participarea armatei române în Irak şi va trebui să găsim, în locul militarilor, oameni de afaceri în Irak. Irakul mulţumeşte poporului român şi guvernului şi apreciază mult participarea României în dezvoltarea ţării", a afirmat Talabani, la finalul unei întrevederi de aproximativ 30 de minute cu preşedintele Traian Băsescu.

La rândul său, şeful statului român a fost de părere că firmele din ţara noastră ar putea investi în Irak în domeniul petrolier, al construcţiei infrastructurilor rutiere şi agricole.

"Cum am discutat şi cu domnul preşedinte Talabani, pentru noi este important ca în Irak să sosească firme româneşti să facă investiţii, să contribuie la dezvoltarea acestei ţări. România are o mare tradiţie în exploatarea ţiţeiului, gazelor, în construcţia de rafinării, de fabrici de ciment, în dezvoltarea infrastructurii rutiere şi a infrastructurii agri­cole", a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele le-a mulţumit şi el militarilor români pentru îndeplinirea misiunilor din Irak, precum şi armatelor irakiană şi americană şi populaţiei din Irak pentru colaborarea pe care au avut-o cu militarii ţării noastre. "Am contribuit la ridicarea nivelului de securitate necesar dezvoltării unei ţări, iar astăzi am fost în măsură să redăm armatei irakiene teritoriul din Republica Irak pe care noi l-am păzit timp de şase ani. Militarii români şi-au dat în Irak tributul de sânge pentru liberatea poporului irakian", a afirmat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Începând cu iulie 2003, România a participat la eforturile internaţionale pentru stabilizarea Irakului, atât în cadrul Forţei Multinaţionale (MNF-I), cât şi în cadrul misiunii NATO de instruire a forţelor de securitate irakiene (NTM-I). Structurile dislocate pentru operaţia IRAQI FREEDOM (iulie 2003 - decembrie 2008) au fost: un batalion de infanterie (12 rotaţii), personal de stat major şi legătură, structuri de informaţii, un detaşament de geniu, un detaşament medical şi un de­taşament de poliţie militară. În faza iniţială au acţionat 838 de militari, ajungând în prezent la 365.

Continuarea participării cu forţe după 31 decembrie 2008 a fost stabilită prin Memorandumul de Înţelegere între guvernele României şi Republicii Irak, până la 31 iulie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb