TRAIAN BĂSESCU: "Rusia creează instabilitate în regiunea Mării Negre"

V.B.
Internaţional / 16 mai 2014

"Rusia creează instabilitate în regiunea Mării Negre"

Băsescu: "Angajamentul Guvernului de a creşte alocaţiile pentru Apărare, un semnal bun"

Băsescu: "Crimeea, alt punct în Marea Neagră cu forţe ruseşti care creează dezechilibre ce trebuie compensate"

Rasmussen: "România se bucură de protecţia completă a NATO"

Update 14:11 Rasmussen: "Ucraina şi Moldova trebuie să decidă singure asupra viitorului lor statut, nu Rusia, nu NATO"

Oficialul NATO a mai afirmat că atât Ucraina, cât şi Republica Moldova trebuie să decidă singure asupra viitorului lor statut, nu Rusia sau NATO, iar Alianţa va respecta acele decizii, Rasmussen subliniind faptul că, în problema Transnistriei, NATO solicită respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.

Domnia sa a detaliat: "În cea ce priveşte viitorul statut al Ucrainei, Ucraina va trebui să decidă, nu Rusia, nu noi, iar noi vom respecta decizia. În legătură cu Transnistria, acelaşi lucru se aplică Moldovei. Solicităm respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Vrem ca Rusia să îşi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu încerce să destabilizeze situaţia nici în Moldova, nici în Ucraina".

---

Update 14:04 Rasmussen: "Nimeni nu mai poate avea încredere în aşa-numitele garanţii ale Rusiei"

Anders Fogh Rasmussen a subliniat faptul că, după evenimentele din Ucraina, nimeni nu mai poate avea încredere în garanţiile de securitate ale Rusiei, amintind că Federaţia Rusă a garantat, în 1994, integritatea Ucrainei, iar recenta anexare a Peninsulei Crimeea a calificat-o drept "o înşfăcare a teritoriului cu forţa".

Domnia sa a relatat: "După ce am văzut în Ucraina, nimeni nu mai poate avea încredere în aşa-numitele «garantii» ale Rusiei cu privire la suveranitate şi integritate. Rusia a garantat în 1994 suveranitatea Ucrainei şi ce am văzut este o înşfăcare a teritoriului cu forţa. Nu cred că putem avea încredere în aceste garanţii".

---

Update 13:49 Rasmussen: "România se bucură de protecţia completă a NATO"

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat astăzi asigurări că, în contextul crizei din Ucraina, România, ca membru NATO, se bucură de protecţia completă a Alianţei, oficialul apreciindu-ne drept "o ţară puternică, angajată şi de încredere", care joacă "un rol excepţional" în Afganistan.

Domnia sa a afirmat: "România este o ţară puternică, angajată şi de încredere. Jucaţi un rol excepţional în Afganistan, sunteţi foarte activi în programele noastre internaţionale şi aţi demonstrat că e posibil să întoarcem tendinţa de reducere a bugetelor de Apărare şi să faceţi investiţii substanţiale în capacităţile militare. Sarcina principală a NATO este protejarea aliaţilor. Am discutat criza serioasă de la graniţele noastre. România nu este singură - sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO".

Oficialul a amintit că NATO şi-a consolidat prezenţa în aer, pe mare şi pe uscat din Marea Neagră până în cea Baltică şi va face tot ce este necesar, deoarece "agresiunea Rusiei subminează chiar principiile pe care am construit pacea şi prosperitatea, dreptul fiecărei naţiuni de a-şi determina viitorul şi de a respinge aşa-numitele «sfere de influenţă»".

"Acum, mai mult ca niciodată, e clar că apărarea contează şi că legătura puternică dintre Europa şi America de Nord rămâne fundaţia puternică pentru securitatea noastră. Domnule preşedinte, ştiu că pot conta pe sprijinul dumneavoastră şi vă mulţumesc pentru angajamentul personal pentru Alianţa noastră", a conchis Rasmussen.

---

Update 13:41 Băsescu: "Crimeea, alt punct în Marea Neagră cu forţe ruseşti care creează dezechilibre ce trebuie compensate"

Liderul de la Bucureşti a mai afirmat că situaţia din Marea Neagră s-a deteriorat consistent, iar Peninsula Crimeea a devenit alt punct unde sunt concentrate forţe ruseşti care creează dezechilibre în raportul de forţe din Marea Neagră, după Nagorno Karabah, Osetia de Sud şi Abhazia, dezechilibre care trebuie compensate.

Domnia sa a relatat: "În discuţii, am făcut aprecieri cu privire la situaţia de securitate din Marea Neagră, care s-a deteriorat consistent şi care acum are o altă imagine după anexarea Crimeei şi dezvoltarea unui alt centru de putere militară care, de data asta, nu se mai află sub control ucrainean. După Nagorno Karabah, Osetia de Sud, Abhazia, iată un alt punct unde sunt concentrate forţe ruseşti care creează dezechilibre în raportul de forţe din Marea Neagră, care vor trebui compensate".

Totodată, Traian Băsescu i-a mulţumit secretarului general al NATO pentru sprijinul acordat României.

---

Update 13:33 Băsescu: "Obiectivul nostru: consolidarea securităţii pe flancul de est"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că, în perspectiva summitului NATO din septembrie, ce va avea loc în Marea Britanie, obiectivul ţării noastre este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est şi reafirmarea "cu forţă" a articolului 5 din Tratatul Alianţei, care garantează securitatea fiecărui membru prin sprijinul acordat de toate statele din componenţa NATO.

Totodată, Băsescu a remarcat reacţia de solidaritate cu regiunea Mării Negre, pe care au avut-o SUA, Franţa şi Canada, care au trimis trupe în zonă.

Domnia sa a spus: "Am remarcat în discuţii reacţia de solidaritate cu regiunea pe care au avut-o state precum SUA (care au trimis în regiune elemenet de forţe aeriene, forţe navale, nave de luptă americane şi franceze în Marea Neagră), am salutat reacţia Canadei (care a trimis şi ea în România avioane de luptă) şi, nu în ultimul rând, reacţia NATO în general faţă de instabilitatea în regiune şi afirmarae la cel mai înalt nivel a funcţionării articolului 5 în orice circumstanţă".

---

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că vizita secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, survine într-o perioadă în care regiunea se confruntă cu probleme de securitate, şeful statului român apreciind drept "un semnal bun" angajamentul Guvernului de a creşte alocaţiile pentru Apărare.

Traian Băsescu a explicat: "Vizita dumneavoastră corespunde şi evenimentului nostru naţional: împlinirea a zece ani de la intrarea României în NATO. Trebuie să remarc şi faptul că vizita vine într-un moment în care regiunea este frământată de probleme de securitate. Am discutat cu domnul secretar general toată problematica regiunii şi modul cum trebuie să reacţionăm la creşterea nivelului de insecuritate generat de situaţia din Ucraina şi poziţia Rusiei, anexarea Crimeei etc".

"În ce ne priveşte, angajamentul Guvernului de a creşte alocaţiile pentru Apărare e un semnal bun. Poate trebuie să mai discutăm cadenţa, pentru că evenimentele nu aşteaptă", a mai spus Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb