Traian Băsescu: "Şomajul ar putea ajunge la 8%"

Ziarul BURSA #Politică / 27 august 2013

Băsescu: "Liderii USL s-au întors nervoşi din concediu, poate se calmează aflând situaţia ţării"

Preşedintele Traian Băsescu a spus aseară că liderii USL par a se fi întors din concediu nervoşi, el spunând că speră că aceştia se vor calma când le va oferi informaţii "grave"despre ţară, cum ar fi creşterea şomajului şi scăderea investiţiilor.

Astfel, Traian Băsescu a tras ieri un semnal de alarmă către Guvern legat de faptul că şomajul a crescut la 7,6% în iunie, iar investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului.

Preşedintele a spus: "Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai preocupaţi de situaţia locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern a preluat guvernarea, şomajul în România, conform ESA, era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Creştere economică generată de exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creşterea locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat", a spus preşedintele.

El a adăugat că şomajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci când criza economică a fost la nivelul maxim.

Preşedintele a mai spus: "Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în iulie, România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii", a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului.

Băsescu: "E timpul ca Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze"

Preşedintele a declarat, ieri, că "este timpul ca premierul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze", el menţionând că "drumul pe care merge ţara este unul periculos" şi că nu mai are încredere în Guvern, pentru că cei care îl compun se dovedesc a fi incompetenţi.

"Voi avea tot mai des intervenţii care să arate realităţile, nu o să le expun toate într-o zi pentru că aşa se poate crea confuzie. Dar voi umbla în ţară şi voi vorbi despre realităţile din ţară. Cred că Guvernul trebuie să lase luptele politice şi să guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze şi nu să se lupte politic. El este copreşedinte USL, dar înainte de toate este prim-ministru al Guvernului României şi cred că românii sunt mai puţin interesaţi de ce crede Victor Viorel Ponta despre preşedinte, dar vor să audă cum reduce şomajul, cum creează locuri de muncă, cum relaxează investiţiile, cum se utilizează banii europeni din actualul exerciţiu bugetar şi din viitorul exerciţiu bugetar", a spus Băsescu.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că el nu mai este în campanie şi că procentele pe care le are, deşi sunt "în creştere", nu îl mai ajută la nimic din punct de vedere electoral.

"Ce nu înţelege Victor Viorel Ponta, ca şi mulţi alţi analişti: eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic. (...) Sunt în creştere procentele mele în sondaje, e într-adevăr, dar eu nu mai candidez la nimic, nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar, nu mai îmi folosesc la nimic, de aceea mi se pare că nervii lui Crin Antonescu, ai premierului Victor Ponta, utilizarea unor etichetări nepotrivite arată o nervozitate inutilă. Ar trebui să fie calmi, să privească cu responsabilitate realităţile ţării şi îi atenţionez că drumul pe care merge ţara este un drum periculos pentru că Guvernul nu îi stabileşte traseul", a spus preşedintele.

Băsescu, despre plecarea lui Antonescu de la Cotroceni: "Nu o să fie preşedinte niciodată"

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, ieri, cum califică plecarea lui Crin Antonescu, de la Cotroceni, înainte de sfârşitul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură de către Ramona Mănescu, el răspunzând: "Nu o să fie niciodată preşedinte, nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb