Tranşa a treia de la FMI ar putea veni "la pachet" cu a patra

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2009

Tonny Lybek

Tonny Lybek

Fondul Monetar Internaţional ar putea livra tranşele trei şi patru din împrumutul acordat ţării noastre anul viitor, dacă autorităţile vor solicita acest lucru şi dacă perioada de incertitudine politică se va prelungi, a declarat, ieri, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

"Întârzierea adoptării unui buget credibil creează posibilitatea întârzierii următoarei tranşe de la FMI şi primirea acesteia concomitent cu tranşa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie 2010", a subliniat Tonny Lybek, menţionând că următoarea evaluare a Fondului era oricum programată pentru sfârşitul lui ianuarie-începutul lui februarie, în vederea livrării celei de-a patra tranşe în martie.

Prin cumularea celor două tranşe, FMI ar urma să vireze ţării noastre circa 2,35 miliarde euro.

Cu toate acestea, reprezentantul FMI a mai subliniat că Guvernul trebuie să se finanţeze între timp, pentru că amânarea celei de-a treia tranşe, prin nesoluţionarea situaţiei politice interne, prezintă costuri adiţionale.

"Pentru banii de la FMI, dobânda este de circa 3,5%. La emisiunea de titluri în valută pe piaţa internă, dobânda pentru Guvern a fost de 5,25%", a explicat domnul Lybek.

Nici şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, nu excludea acum câteva săptămâni ca Fondul să vireze împreună a treia şi a patra tranşă din împrumutul pentru ţara noastră, în cazul în care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca următoarea vizită a delegaţiei Fondului să aibă loc la finalul lui ianuarie - începutul lui februarie.

"Acordul prevede ca evaluările în cadrul acordului să aibă loc la fiecare trei luni. Evaluarea pentru a patra tranşă era prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui ianuarie-începutul lui februarie 2010".

În cazul în care situaţia politică nu se rezolvă mai devreme, am putea combina revizuirile pentru a acorda României o dublă tragere a tranşelor", declara Franks.

Iniţial, tranşa a treia era programată pentru jumătatea lunii decembrie 2009, însă, în lipsa unui guvern cu drepturi depline, FMI a amânat decizia, precizând că există şanse mici ca livrarea acestor fonduri să se mai realizeze în acest an.

În ceea ce priveşte a patra tranşă, acesta fusese programată iniţial pentru data de 15 martie 2010, în funcţie de performanţele ţării de la sfârşitul anului 2009 şi de raportul FMI.

România are un acord cu Fondul Monetar Internaţional pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la un total de 19,95 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb