"Transamonia" a contractat jumătate din producţia de uree de la "Amonil"

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 12 august 2004

Producătorul de îngrăşăminte chimice, "Amonil" din Slobozia, şi-a lărgit de curînd portofoliul de clienţi, noul partener comercial al său fiind traderul de talie mondială "Transamonia" SUA. Cornel Culea, directorul economic la "Amonil", ne-a declarat că societatea americană va achiziţiona lunar 15.000 de tone de uree, în condiţiile în care producţia totală a companiei româneşti este de 31.000 de tone uree/lună. Societatea americană va achiziţiona, totodată, şi îngrăşăminte lichide de la "Amonil".

Directorul economic a adăugat că preţul de vînzare se negociază lunar, în funcţie de evoluţia acestuia pe piaţa internaţională, iar condiţia de livrare a produselor este FOB. Potrivit domniei sale, costul FOB (toate cheltuielile pînă la încărcarea mărfii pe navă) este de 160 de dolari/tona de uree, în timp ce preţul de vînzare este în jur de 200 dolari/tonă. Cornel Culea ne-a mai declarat că un aspect foarte important al contractului cu "Transamonia" este că aceasta prefinanţează producţia pe care o achiziţionează. Directorul economic al "Amonil" ne-a declarat că pentru încheierea acestui contract nu au existat intermediari.

Cornel Culea a mai precizat că, în prezent, managementul companiei speră să recupereze pierderea înregistrată în primele luni de activitate şi să încheie exerciţiul financiar cu profit.

Conducerea "Amonil" hotărîse, după primul trimestru 2004, oprirea instalaţiilor în perioada 1 iunie - 30 septembrie şi disponibilizarea unui număr de 900 de salariaţi. Dificultăţile cu care se confrunta societatea erau legate în special de creşterea preţului gazelor naturale, care au o pondere de 67% în costurile de producţie, concomitent cu reducerea, pe plan extern, a preţului ureei, produs cu o pondere de 85% în cifra de afaceri a "Amonil". Astfel, în timp ce costul de fabricaţie pentru o tonă de uree era de 150 de dolari, preţul de vînzare se situa la nivelul de 122-130 dolari/tonă. În aceste condiţii, activitatea desfăşurată de combinatul chimic din Slobozia era nerentabilă.

La sfîrşitul lunii mai însă, pe fondul înscrierii preţului ureei pe un trend ascendent, conducerea companiei a decis menţinerea în funcţiune a instalaţiilor după 1 iunie şi efectuarea de lucrări de revizie generală a instalaţiilor în ultima decadă a lunii iunie şi în prima decadă a lunii august, respectiv reluarea activităţii în condiţiile în care piaţa internă şi cea externă vor fi favorabile. Tot la acea dată, oficialii societăţii au stabilit să nu mai fie făcute disponibilizări după 1 iunie.

Luna trecută, în urma semnalelor pozitive venite dinspre piaţa ureei, "Amonil" şi-a rectificat, bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru anul în curs, previzionînd obţinerea unui profit de 56,9 miliarde de lei, după ce, iniţial, fusese prevăzut un sold negativ al activităţii desfăşurate, de 154,4 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb