Transgaz a pierdut lupta pentru DESFA, în faţa Snam

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 aprilie 2018

Transgaz a pierdut lupta pentru DESFA, în faţa Snam

Agenţia pentru privatizare din Grecia a acceptat oferta de 535 milioane de euro venită de la un consorţiu de companii condus de grupul italian Snam pentru un pachet majoritar de acţiuni la operatorul reţelei de gazoducte din Grecia, DESFA, conform Reuters.

Anterior, autorităţile din Grecia ceruseră consorţiului condus de grupul italian SNAM să depună o ofertă îmbunătăţită pentru o participaţie de 66% în operatorul reţelei de gazoducte din Grecia. Publicaţia Kathimerini spunea că oferta ar fi fost de 535 milioane de euro.

A doua ofertă pentru DESFA venise din partea consorţiului Regasificadora del Noroeste SA, Reganosa Asset Investment SLU, Transgaz şi BERD. Publicaţia Kathimerini menţiona că oferta SNAM o depăşea cu 78 milioane de euro pe cea a consorţiului în care este implicat şi Transgaz (457 milioane de euro).

DESFA gestionează o reţea de gazoducte care transportă gaze naturale între graniţa Greciei cu Turcia şi cea dintre Grecia şi Bulgaria via conducte cu o lungime de 1.459 de kilometri. De asemenea, DESFA deţine o facilitate de lichefiere a gazelor în apropiere de Atena.

Consorţiul declarat câştigător a subliniat joi că Grecia ar putea deveni un centru important în procesul de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale în Europa. "Împreună cu partenerii noştri Enagas şi Fluxys am pus la punct un consorţiu industrial puternic cu obiectivul dezvoltării în continuare a DESFA, a pieţei din Grecia, a Uniunii Energetice şi a întregului sis-tem energetic din Europa Mediteraneană", a informat într-un comunicat directorul general de la Snam, Marco Alvera.

Consorţiul câştigător a estimat că tranzacţia ar urma să se finalizeze în a doua jumătate a acestui an după obţinerea aprobărilor necesare, inclusiv din partea organismelor pentru concurenţă.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce în 2016 un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat, pe fondul unor neînţelegeri legate de tariful la gazele naturale. Valoarea tranzacţiei a fost estimată la 400 de milioane de euro.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Autorităţile de la Atena vor să obţină din privatizări 3,5 miliarde de euro în 2018. De asemenea, statul elen vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa.

Pe data de 17 aprilie, Transgaz anunţa, printr-un comunicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că statul doreşte un dividend de 45,38 lei, de la emitent, deşi Consiliul de Administraţie a propus unul de 25,22 lei, potrivit unei adrese transmisă companiei, pe 11 aprilie, de Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului.

Adresa Ministerului conţine o propunere de proiect de hotărâre pentru articolele 5 şi 8 din proiectul de Hotărâ-re nr.3, publicat pe pagina de internet a societăţii, referitor la dividende, dar nu şi o cerere de completare a convocatorului AGA. Astfel, pe ordinea de zi a Adunării generale din 26/27 aprilie a Transgaz se găseşte numai propunerea de dividend de 25,22 lei.

Statul invocă, în scrisoarea sa, prevederea din Memorandumul Guvernului din 8 februarie 2018 privind repartizarea unei cote minime de 90% din profitul net realizat în 2017 sub formă de dividende.

Un avocat specializat în piaţa de capital, consultat de ziarul BURSA, a semnalat că adresa Ministerului Economiei nu are efecte, pentru că nu reprezintă o cerere de completare a convocatorului şi nici nu a fost transmisă în termenul legal de introducere de noi propuneri pe ordinea de zi.

Prin acest demers, statul, în calitate de acţionar majoritar al companiei, vizează distribuirea sub formă de dividende a sumei de 534,3 milioane de lei, echivalentul unei rate de aproape 92% din profiul anului trecut, de 582,06 milioane de lei.

Iniţial, conducerea societăţii înaintase propunerea de a distribui suma de 296,9 milioane de lei sub formă de dividende, reprezentând puţin peste 50% din rezultatul aferent anului 2017, motivând că are nevoie de bani pentru investiţii.

Luna trecută, "Transgaz", prin filiala sa din Republica Moldova, Eurotransgaz, a semnat, ieri, contractul de privatizare a companiei "Ves-tmoldtransgaz", la Chişinău.

Compania Vestmoldtransgaz fusese scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldoveneşti, circa 8,8 milioane euro, o condiţie fiind inves-tirea a 93 de milioane de euro în următorii doi ani, potrivit Radio Chişinău.

Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldoveneşti, circa 8,8 milioane euro, o condiţie fiind investirea a 93 de milioane de euro în următorii doi ani, potrivit Radio Chişinău.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Banii vorbesc peste tot, iar la greci si italieni este regula. Istoria nu se dezminte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb