TRANZACŢIE ÎN PREMIERĂ PE OPCOM EDP a vândut energie solară pe o perioadă de cinci ani

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 mai 2013

EDP a vândut energie solară pe o perioadă de cinci ani

Portughezii de la EDP au reuşit, ieri, să vândă energie solară pe o perioadă de cinci ani pe piaţa PCCB administrată de OPCOM. Tranzacţia este o premieră deoarece contractele realizate până acum pe PCCB au o valabilitate de un an. Numai Arcelor Mittal Galaţi a încheiat cu Nuclearelectrica contract pe o perioadă de un an şi jumătate.

Cantitatea vândută de EDP, prin companiile Studina Solar şi Potelu Solar, este de circa 800.000 MWh, iar preţul de adjudecare al licitaţiilor este de 200 de lei/MWh. Cumpărătorul este Renovatio Trading. Livrarea energiei va începe pe 17 mai 2013.

Anul trecut, EDP a demarat construcţia a patru parcuri fotovoltaice în Mehedinţi, Olt şi Dolj. Capacitatea totală instalată este de 39 MW. Finalizarea parcurilor a fost estimată pentru primul trimestru al acestui an.

Livrarea panourilor fotovoltaice a fost asigurată de Suntech PowerHoldings, companie care are sedii în China, Elveţia şi SUA.

EDP este cel mai mare grup indus­trial din Portugalia şi unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa energiei din Europa. EDP este, în prezent, al treilea mare operator energetic din Peninsula Iberică, cu prezenţă în Portugalia şi Spania, dar şi Brazilia. În România, EDP mai deţine parcurile eoliene Peştera, cu o capacitate instalată de 90 de MW, şi Cernavodă Power, de 138 MW.

UE vrea să impună taxe pentru panourile solare din China

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să impună taxe vamale de până la 67,9% la importurile de panouri solare din China, pentru a combate politica de dumping a companiilor chineze, potrivit unui oficial european, citat de Bloomberg.

Taxele de import vor afecta peste 100 de companii din China şi se vor situa, în medie, la 47,6%, informează Mediafax. Introducerea taxelor reprezintă rezultatul preliminar al unei investigaţii antidumping des­chisă de Comisia Europeană în luna septembrie a anului trecut, a spus oficialul citat.

Ancheta se va încheia în luna decembrie, iar până atunci guvernele UE vor decide dacă introduc tarife antidumping pentru o perioadă de cinci ani.

Investigaţia CE vizează importuri de 21 de miliarde de euro în UE în 2011, constând din panouri solare şi coponente ale acestora provenind din China. Companiile europene cer introducerea de tarife ridicate pentru a se proteja de concurenţa intensă din China, după ce Statele Unite au adoptat măsuri similare. Europa reprezintă mai mult de jumătate din piaţa globală a panourilor solare fotovoltaice.

China se opune introducerii oricăror bariere comerciale şi va încerca să protejeze interesele companiilor chineze din domeniu, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing.

Companiile din China controlează peste 80% din piaţa europeană a echipamentelor folosite în producţia energiei solare, inclusiv panouri solare, faţă de aproape 0% în 2004, potrivit datelor EU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb