Tranzacţii de 60,6 milioane lei într-o zi de revenire pentru piaţa locală şi bursele internaţionale

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2022

Tranzacţii de 60,6 milioane lei într-o zi de revenire pentru piaţa locală şi bursele internaţionale

Închideri pozitive pentru indicii BVB

Valoarea tranzacţiilor derulate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 60,59 milioane de lei, sub media zilnică a anului de 108 milioane de lei însă dublu faţă de şedinţa anterioară, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb, iar pe piaţa produselor structurate s-au realizat tranzacţii în valoare de 8,38 milioane de lei.

Rulajul ridicat de pe piaţa produselor structurate se explică prin schimbarea de moment a tendinţei indicilor de pe pieţele internaţionale şi în special de pe piaţa bursieră americană, tendinţă care s-a reconturat în urma expirării lunare a unor contracte semnificative (opţiuni "put" în special) din piaţa americană de opţiuni în data de vineri, 20 mai, (ziua OpEX).

Indicii de la BVB au avut la rândul lor închideri pozitive ieri, într-o zi de revenire pentru pieţele internaţionale. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 1,13%, la 12.182 de puncte, în vreme ce indicele energetic BET-NG a avut un avans de doar 0,58%, până la 885 de puncte.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Toti indicii BVB au înregistrat o evoluţie pozitivă, variaţia acestora fiind între 0,44% pentru BETAeRO şi 1,14% pentru BETPlus. Valoarea tranzacţiilor a fost de 12,25 milioane de euro, aproape dublă faţă de şedinţa precedentă. De departe emitentul cu cea mai mare valoare tranzacţionată, de 20,18 mil lei, o treime din valoarea totală, a fost OMV Petrom (SNP), urmat de Banca Transilvania (TLV) cu 5,48 milioane de lei. Emitenţii din indicele BET au avut o evolutie mixtă, S.N. Nuclearelectrica SA (SNN) înregistrând cea mai mare creştere, de 2,51%, în timp ce ALRO SA (ALR) a înregistrat cea mai mare scădere, de 1,74%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost astfel condus de acţiunile SNP, ce au cumulat încheiat ziua la preţul unitar de 0,4490 lei, în creştere cu 0,34%.

Acţiunile Banca Transilvania, cele mai bine cotate în indicii de pieţe emergente şi de frontieră ai furnizorilor internaţionali, au urcat cu 2,38%, la preţul de 2,37 de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat Conpet (COTE), ce s-au depreciate cu 0,26%, până la 77,80 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 2,66 milioane de lei. Ieri, Utilico Emerging Markets PLC, un fond de investiţii britanic listat la Bursa de la Londra, a notificat investitorii locali cu privire la reducerea deţinerii sub pragul semnificativ de 5%.

Totodată, acţiunile SNN au încheiat ziua la preţul de 45 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 2,55 milioane de lei.

Indicele BET-BK a înregistrat ieri, la rândul său, un avans de 0,6%, la 2.267 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,55%, până la 49.600 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Armătura" (ARM): +14,84%

2. "SIF Hoteluri" (CAOR): +12,50%

3. "Turism Felix" (TUFE): +10,71%

4. "BRK Financial Group" (BRK): +5,40%

5. "Prefab" (PREH): +5,19%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Romcab" (MCAB): -6,90%

2. "Artego" (ARTE): -4,80%

3. "IAR Braşov" (IARV): -2,91%

4. "Turbomecanica" (TBM): -2,85%

5. "Bittnet Systems" (BNET): -1,80%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sunt asa de frustrat ca nu am intrat acum 2 sedinte pe BRK, aveam un castig frumos.....in loc sa ma tot contrazic, mai bine puneam mana sa iau ceva.......offf, consecventa asta a mea de a respinge orice emitent de pe BVB.....

    1. parerea mea e sa vorbesti singur in fata oglinzii ...deja abordarea trol/broker este demuuult fumata

    as vrea si eu sa cumpar aero, dar nu pot ca cu 5000 lei decolez cotatia, sunt eu prea bogat?? nuu e lichiditatea mica fiindca romanii tin banii in depozite pana strang avansul pt urmatoarea casa vedeti articolul lui marius alexe

    ba pardon am uitat sa spun ca acelasi lucru se intampla si pe principala outside bet, daca vinde cineva de zece mii de lei “grei” apoi toata lumea cauta disperata stiri cum ce de ce a picat 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb