Tranzacţiile cu vile pentru închirierea de birouri, în creştere la începutul anului

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 3 martie 2016

Tranzacţiile cu vile pentru închirierea de birouri, în creştere la începutul anului

Primele două luni de la începutul anului au înregistrat o activitate mai intensă decât aceeaşi perioadă de anul trecut în ceea ce priveşte tranzacţiile cu vile pentru închirierea spaţiilor de birouri din Bucureşti, după cum ne-a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting, subliniind că, în această perioadă, în cadrul companiei au fost mai multe vizionări şi tranzacţii pe acest segment de piaţă.

"Ca o tendinţă, am remarcat că vilele alese ca sedii de birouri sunt fie noi, fie renovate şi consolidate recent, în 2014-2015. Au fost preferate zonele premium, precum Victoriei, Floreasca, Arcul de Triumf şi Cotroceni", ne-a spus domnul Petrescu.

Potrivit sursei citate, compania a încheiat anul trecut 23 de tranzacţii cu vile destinate unor spaţii de birouri în Bucureşti, ceea ce a reprezentat circa o treime din numărul total de contracte de birouri intermediate de ESOP.

"Suprafaţa medie a unei vile închiriate de noi a fost de 304 metri pătraţi, pe tranzacţie. Dacă luăm în calcul interesul arătat de chiriaşi în primele două luni ale anului, ne aşteptăm să depăşim acest număr în 2016", a adăugat oficialul ESOP, subliniind: "Din experienţa anilor anteriori estimăm că în primele patru luni ale anului şi în ultimele 4 luni ale anului vor avea loc cele mai multe tranzacţii, perioada concediilor de vară fiind o perioadă în care ritmul activităţii economice încetineşte".

În ianuarie şi februarie 2016, cei mai activi chiriaşi pe acest segment de piaţă au fost companiile de cercetare, comunicare şi software care s-au mutat în vile şi, în afară de aceste domenii, pe acest segment de piaţă activează de regulă şi instituţii culturale sau firme care prestează servicii financiare sau personale de top, potrivit sursei citate, care menţionează: "ESOP are probabil una dintre cele mai mari baze de date cu vile din Bucureşti, care pot fi folosite ca spaţii de birouri, având peste 2.500 de imobile închiriate sau cu spaţii disponibile la închiriere, cu o suprafaţă totală de 1.000.000 metri pătraţi. În acest moment, în baza de date ESOP sunt disponibile spre închiriere 412 vile cu o suprafaţă totală disponibilă de 158.000 mp".

Reprezentanţii companiei estimează că nivelul chiriei pentru vilele cu destinaţie de birouri va rămâne stabil, în medie la 10 euro/mp/lună, cu posibilităţi pentru proprietari de a obţine o chirie peste acest nivel în vilele noi sau renovate recent din zona Piaţa Victoriei, Aviatorilor, Primăverii, Dorobanţi şi sub 10 euro/mp/lună pentru celelalte zone de business din Bucureşti sau pentru vilele care nu sunt renovate recent.

În 2015, stocul de spaţii de birouri în vile aflate în baza de date ESOP era de aproximativ 146.400 de metri pătraţi, în scădere cu 15% faţă de începutul anului 2014, pe fondul unui ritm relativ stabil de închiriere şi a faptului că nu au intrat pe piaţă oferte noi semnificative, potrivit domnului Petrescu. Domnia sa ne-a explicat recent că trendul pozitiv ce caracterizează volumul tranzacţiilor cu vile pentru birouri este datorat faptului că economia locală dă semne de creştere: "Există firme care preferă spaţiile de birouri în vilă fie datorită specificului activităţii lor (firme de avocatură, de publicitate, sau de servicii, în general), fie datorită costurilor cu chiria şi cu cheltuielile de întreţinere, care pot fi controlate mai uşor".

La nivelul anului 2014, în Bucureşti s-au închiriat 13 vile cu destinaţie de birouri, cu 12 mai puţine faţă de 2013, potrivit statisticilor citate de ESOP. Consultanţii companiei susţin că principalul motiv al acestei scăderi, atât ca număr, cât şi ca suprafaţă totală închiriată, a fost numărul mare de clădiri de birouri de calitate care au fost livrate în 2014, ce au atras şi o parte din clienţii tradiţionali pe segmentul de vile, precum case de avocatură, agenţii de publicitate şi servicii financiare sau personale.

Consultanţii imobiliari apreciază că oferta pentru astfel de vile este concentrată în zonele ultracentrale şi de centru-nord din Bucureşti, aici fiind disponibile vile care totalizează circa 76.000 mp, mai mult de jumătate din stocul total.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb