Tranzacţiile de pe pieţele imobiliare din Europa au atins un minim al ultimilor 13 ani

Călin Rechea
Internaţional / 26 aprilie

Călin Rechea

Investitorii au aşteptat o revenire a pieţelor imobiliare din Europa în prima parte a acestui an, după o evoluţie anemică a tranzacţiilor în 2023. Realitatea a fost cu totul alta. Declinul a continuat, pe fondul creşterii costurilor de finanţare şi refinanţare, conform unei ştiri recente de la Bloomberg.

Creşterea dobânzilor a afectat mai ales proprietăţile imobiliare comerciale, în condiţiile în care divergenţa dintre aşteptările vânzătorilor şi cumpărătorilor este tot mai mare.

Datele de la MSCI Real Assets preluate de Bloomberg arată o valoare a tranzacţiilor de 34,5 miliarde de euro în T1 2024, cel mai redus nivel din 2011, după o scădere de circa 26% faţă de valoarea din anul precedent.

"Aceasta a marcat al şaptelea declin trimestrial consecutiv, în condiţiile în care incertitudinea cu privire la momentul reducerii ratelor dobânzilor continuă să creeze o prăpastie între aşteptările de preţ ale cumpărătorilor şi cele ale vânzătorilor", scrie Bloomberg.

Un declin anual de peste 50% s-a înregistrat în Franţa (-69%) şi Spania (-53%) în primul trimestru al anului (vezi tabelul), în timp ce valoarea tranzacţiilor imobiliare din Suedia, Ţările de Jos şi Italia au înregistrat creşteri semnificative.

Tranzacţiile de pe pieţele imobiliare din Europa au atins un minim al ultimilor 13 ani

În ultimele 12 luni valoarea tranzacţiilor a scăzut cu peste 40% în Germania, Franţa, Ţările de Jos şi Spania, în condiţiile în care cele mai mari căderi au fost pe piaţa clădirilor de birouri, unde declinul mediu a fost de circa 45%.

Bloomberg subliniază problemele majore de pe piaţa clădirilor de birouri din Paris, unde "cifrele au fost deosebit de sumbre" şi au marcat "cel mai slab trimestru din istorie în ceea ce priveşte vânzările de birouri". Conform datelor de la MSCI Real Assets, s-au înregistrat doar opt tranzacţii în T1 2024, cu o valoare cumulată sub 500 de milioane de euro.

"Având în vedere că se aşteaptă o scădere a dobânzilor, mulţi potenţiali vânzători rezistă în speranţa că preţurile vor începe să se redreseze în curând", mai arată agenţia de ştiri americană.

Pe de altă parte, au existat şi numeroase cazuri în care aşteptarea nu a reprezentat o opţiune viabilă, în condiţiile în care proprietăţile trebuiau refinanţate.

Bloomberg arată că majoritatea vânzătorilor s-au "agăţat" de valorile contabile şi au rezistat reducerilor de preţ, însă "unii nu au avut de ales din cauza împrumuturilor ajunse la scadenţă", ceea ce a determinat apariţia unor tranzacţii "forţate", care s-au încheiat pe fondul scăderii preţurilor.

În aceste condiţii, noile aşteptări de pe piaţa pornesc de la premisa că un minim al pieţei a fost atins sau este foarte aproape, iar "unii vânzători sunt acum mai încrezători că preţurile îşi vor reveni, chiar dacă ofertele continuă să reflecte costurile ridicate ale împrumuturilor", după cum scrie Bloomberg.

Din păcate, aceste ipoteze şi speranţe nu par foarte realiste, mai ales pe fondul ultimelor date raportate în SUA, referitoare la dinamica economiei şi a presiunilor inflaţioniste în T1 2024.

Acestea arată amplificarea spectrului stagflaţiei şi, implicit, o evoluţie nefavorabilă a dobânzilor, cu influenţe negative în ceea ce priveşte marja de manevră a Băncii Centrale Europene.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Imobiliarele sunt supraevaluate pentru majoritatea oamenilor. Salariul mediu este ridicat de cateva sectoare IT, medicina, de salariile-pensiile nesimtite ale politicienilor si ale specialelor. Peste 2 milioane de angajati castiga salariul minim, multi tineri renunta la copii si tin un animal de companie pentru ca costa mai putin.

    Saptamana trecuta am vazut un podcast cu un agent imobiliar/ influencer care tot zicea ca tranzactiile s-au marit in acest an cu vreo 20% fata de 2023. Ca acum este cel mai ieftin fata de salariul brut, ca deacum incolo o sa se scumpeasca cu 20-50%.. Dar a uitat sa spuna ca la sfarsitul lunii, dupa ce am platit toate facturile, aproape nu mai ramane din salariul ala .

    1. la noi in tara preturile la imobiliare cresc, din cauza printarii de bani zic eu.

      teoretic calculat in RON asa ar trebui, sa creasca, preturile la imobiliare sunt in EURO insa cursul este tinut cu o mana de fier a BNR la 4.9767 +/- . Suntem intr-o spirala inflationista pe leu datorita Covid si a banilor aruncati in economie necontrolat, deh, era urgenta si normal, au ajuns unde trebuie. Evident dupa asta a urmat in mod normal inflatia... ma iertati, am uitat, pentru ca Putin.

      Nu mai conteaza, inflatia a venit, BNR a urcat dobanzile la cer, nu ca ar fi vrut, nu aveau ce face, altfel leul s-ar fi prabusit. Apoi au avut nevoie de bani ca de aer, deci, de unde? din PNRR... dar asta vine cu alte costuri... dar nu pentru "ei". 

      Acum, trebuie sa tina de curs pana trec alegerile, caci stabilitate, pentru ca Putin, dupa aia... dobanzi scazute => fuga de pe leu => curs EURO la cer, TVA marit, taxe crescute => recesiune 

      Jumatate din anunturile de imobiliare se termina cu, ocazie de investitie, protejati-va banii de inflatie , investind in ... teren imobil ce o fi. piata e inundata de hartie printata de bnr, asa zis bani si trebuie parcati undeva. imobiliarele au scazut in US, Euroa, China se stie, la noi cresc. Printarea de bani, nu doar in perioada covid, dar si in 2022-2023 si pun pariu ca si 2024. Atata timp cat fac inflatie, pib ul nominal creste mai rapid decat deficitul lor, adica de ex, anul trecut inflatie 7%, crestere pib 2%, defiit 6,6%= scadere datorii %din PIB. deci atata timp cat cheltuie psdnl cu nemiluita bnr va printa bani si leii se vor devaloriza rapid.

      pare ca fata de EURO nu se devalorizeaza, mie imi pare blat, cumperi titluri de stat, iti dau 7% dobanda si tin de euro cu dinti ca promisiune, ca deh, nu te imprumut ca dupa 1 an cu tot cu dobanda sa am mai putini euro decat am schimbat initial. Deci ca sa iti cumpar titlurile de stat "iti promit" ca pana vine scadenta tin euro pe loc.

      Mai mult se încearcă ieftinirea importurilor. Ținând leul sus indiferent de cost se păstrează iluzia unei bunăstări iar partenerii care vând în românia sunt fericiți. Că ne vindem toate resursele țării, că am zis adio rezervelor de aur e altă discuție.

      atat timp cat bondurile pe ro se duc spre inversare e expansiune economica…

      iar din experienta economia e formata din: vale inainte de munte… urcat pe munte platou de munte varf de munte alta vale si alta baza inferioara… 

      intre valea de munte si platou de munte multi pot respira si urca… spre varfuri aerul se rarefiaza di muntele devine abrupt si periculos… nu toti urca pe el.. multi raman la nivel inferior si sunt multumiti de experienta… altii se avanta spre varf si mor pe traseu sau se accidenteaza… putin sunt cei ce ating varful si conoara sanatori si pe valea opusa… 

      cam asta e cu economia… 

      nu lasa oamenii sa te manipuleze… 

      cauta sa te educi si gur si sa pui la indoiala cele trambitate… 

      sa fii putin contrarian nu e o problema dar nici catar sa nu ramai… 

      a specula imobiliare ca cresc ca scad… nu aduce nici un beneficiu… daca iti spun ca azi imobiliarele au cazut intr-un raport de schimb te ajuta cu ceva? nu…. daca iti spun ca in alt raport de schimb s-au scumpit te ajuta? tot nu… 

      tine doar de tine cum te informezi si cum intelegi ceea in ce investesti… 

      ca si tinere de minte: cu cat bondurile 10-2 ro se duc spre inversare = expansiune exonomica si in varf reatrangeri artificiale de bunuri ce parasuteaza dupa costurile… cu cat bondurile schimba directia din inversare ste ascendent = contractie economica… si capraturile se decompreseaza la imobiliare si bursa si pot sarii chiar de 10-15-20-25-30% si mai mult daca panica si crashul e sever… si deci cumperi (mai mult) cand piata plange si vinzi cand piata “rade,bea,chefiuie,crediteaz a,se tiktokareate,se fbuieste”… 

      ce ti-se pare ca se intampla acum in piata? 

      daca vrei imo crash: mergi in italia… inca sunt regiuni cazute… ps:urmam si noi repezor dupa ultimul val de generatie din piramida populatiei… dar cred ca o mascam cu adoptare euro care inseamna parasutare bunuri consum si tate in tavan ca procent din net income…asa au facut italiei…de era plina de ferarii si lamborghini prin orasele si satulete “azi amarate”…. pai numai in ro in orasele fara “nume” sau “importanta” strategica exonomica militara se plimba bolide … scoase din refinantari ipoteci/imobiliare sau vandut de blocuri si indatorat pe viata “oite”…la valori deplasate… 

      dar noul ciclu de somaj bomba mereu aduce pretul aproape de valuare… pana atunci valoarea sta deplasata de pret in unele piete… 

      daca ai somaj pe minime: e ieftin sau scump “piata”…? daca ai somaj de 2 cifre si NPLuri de 2 cifre e ieftina sau scumpa piata? … depinde.. la ce te raportezi… 

      s c c r e t 

      economiile au valuri diferite de expansiuni si contractii… au relatii de cauzalitate.. e vb si de valurile generatiilor din piramida… de cauzalitati militare sau ruperi la turi comerciale… de clima .. cataclisme… vreme.. etc…

      s c c r e t 

      la noi nu-s inversate bondurile,dar us si europa sunt, si n-am fi noi feriti dc chiar de data asta bondurile inversate prezic recesiune. pana la urma am avut t4 crestere PIB -0,5% fata de t3 2023, deci nu suntem tigrii invincibili. In t1 2024, masini -25%, constructii civile -10% fata de t1 2023. cu toate pomenile psdnl de la 1 ianuarie.

      inca n-avem cifrele pe t1 dar, sa vedem. clar e ca, curentul se ieftineste, gazul scade, din motive de cerere. poate urma si mancarea, materialele de constructii, ceva la masini- cam tot ce nu are cerere. oamenii-si vand terenuri, cu tot cu proiectul de casa, fundatie, sau diferite stadii de constructie pt ca nu pot construi la preturile de azi. dezvoltatorii imobiliari la fel, in loc sa dea case, vand loturi de teren.  

      nu daca “chiar de data asta”… ci mereu au prezis…

      s c c r e t 

      in romania creditele imobiliare sunt crash… doar creditele de “firme” merg in sus penteu ca au de rastogolit costuri si stocuri de livrat comandate in pandemie…

      s c r e t 

      6 DIN 7

      depinde la ce an te opresti…

      mergi mai in spate… pe uk mergi pana in 1700-1800…. 

      ps: si daca vrei corelatie directa faci bonduri plus + stocuri / macarale la orizont!… suprapuse “parfum” peste banca centrala “rate”… 

      pss: apartament italia 96800 mii euro 2007… in crash nici 27 nu se vindea… dobanda ipotecara “noua” in piata era la 0-1% si ap tot nu se vindea sau reusea a se executa… la nici 27…. azi dobanda a ajuns iar ipotecara (in spatele ciclului de somaj revenite) 3-4% pe acolo… si s-a vandut executare cu 36 mii euro…  

      A se tine cont ca in crash veniturile reale s-au prabusit pe regiune… si azi su t inca regiuni cu venituri reale in cv revenire… si a sublinia… indexul real imobiliar din Italia e tot in crash… din 2007… a nu se incurca cu indexul nominal ce e “recent” in revenire in italia… 

      o mica criza risca portugalia… si o alta criza a intrat deja spania cu orasele turistice speculate ce incep sa blocheze proprii cetateni in a intra sau a isi permite case… astea doua tari au vant de criza in fata… idem cu criza din Germania recenta la proteste chirii urmat de index real imo germania actual in crash groaznic… 

      Sa vedem unde au “rearuncat” bancile centrale “pietrele” si in ce balti vor face iar valuri de crize… sociale… 

      s c c r e t 

    NPL - ne spun ca inca bancile se tin… tin bine mizeria sub pres…

    germaniuta e cu indexul deja in cap… aici vad NPLuri in crestere dupa 2026…. 

    e si UK cu minime istorice NPLuri si sigur boom in fata dupa 2026-2027… pe curba altui ciclu de somaj tineri ce intra la adulti (vedeti ciclul de somaj din uk… are peste 30 de ani de la ultimul maxim… deci nu e buna treaba)… 

    Datoria UK ca procent din pib va exploda ca sa sustina exonomia in sfaramitare… dobanzile se vor prabusii… ca sa ridice caderea din fata… 

    dar pana acolo e cale de batut… si cred ca e presarata tot cu “inflatie”… in socuri…pana vor stinge noii someri cu deflatie socurile inflatiei… sau muntele de NPLuri sa intre la executari ca sa stavilessca inflatia… 

    s c c r e t 

    1. Deci e bine de parcat banii în titluri de stat și imo după 2026?

      pana in 2026 raman pe tezaur sau fidelis ... nimeni nu iti garanteaza azi in piata dobanda tezaur sau fidelis de 6-7 % - NEIMPOZITABIL -

      depinde de piete…

      s c c r e t 

      e bine asta doar daca la scadenta 1 EURO nu este egal cu 6 RON, daca da, ghinion.

      Sunt și titluri cu 5% pe euro...5 ani....dar 5 ani e mult! Eu nu risc

      depinde cum cade leul fata de euro… cade cu NPLuri pe minime parasuteaza tot in sus nominal… daca cade cu NPLuri explozie si varf… mancare in tavan si betoane suceala pret… sau slump pret… dar in pret real betoane crash… problema e groasa ca poate lovii in venituri reale… si deci o sa ai costuri trai in tavan plus taxe plus etc si venit real prabusit si beton prabusit… net net tot nu ai putere de cumparare… si relativ tot toate scumpe in raport cu salariul mai prabusit… doar ca vanarea dobanzii poate sa fie si gura ieftinire ce te poate salta de sub inec… asta daca nu esti in alt debt trap prins… ca asa tre sa treci slumpul cum poti.

      oricum nu cred ca bnrul lasa o panica ca asta.. vor anticipa din rimp prin adoptare euro in circulatie… iar adoptarea euro va cere alt credit nou in piata… pentru ca atunci noua banca centrala va trebuii sa emita euro cu serii si coduri locale… deci va fi fortata sa refleze balonul de credit din piata prin euro si nu lei… 

      oricum… socurile periculoase penteu banci centrale sunt cele de inversare cicluri de comoditati… ce pleaca fie din perioade lungi deflate sau stagnate in perioade lungi inflate sau crack up boomuri… astea ii zapacesc pe bancherii centrali… frica mai mare e de socurile comoditatilor decat de curs valutar… pentru ca poti sa ai curs valutar sarit si comoditatile toti ieftine sa stea in raport cu cate bunuri intra in cos consum… si poti sa ai curs valutar sarit si bunurile in cos consum sa scada ca si cantitate din cauza scumpirilor reale ale bunurilor si stagnarea ori prabusirea veniturilor… aici turbeaza bancile si dau semnal govului sa verse… sa verse de cum merge ciclul comoditatilor… sa nu se uite stanga sau dreapta sa verse masa monetara care sa calareasca explozia comoditatilor … de fel urmaresc si PPIul… sau “cartoful”… ceapa… petrolul gazul uleiul cafeaua… lemnul … etc… 

      dar pe primul loc e perol uraniu gaze lemn fier si dobanzi / ipoteci … 

      s c c r e t 

      da ca vrei sa vezi riscul iei trendul de dobanda banca centrala ro din 90 si CPIul din 90 inversat… si le suprapui… vezi unde se intalnesc..

      s c c r e t 

      sau PPIul…

      s c c r e t 

      a se tine cont ca imo sunt “vapoare”… lente… pentru ca aul lag transmis de veniturile reale si de surplusul de lichiditate inpartit pe cadre sociale/economice… pentru ca poti sa ai de mult venituri reale propagate in crash ramase pe alt platou.. si poti sa ai rezerve cash si investitii in boom… pentru ca e lag de cauzalitate… plus ca poti sa ai si bancheri ce declara profituri peste profituri… bonduri spre inversare… si deja media saracilor sunt scosi din piata ca pondere… raman sa se “bata” potentii financiar pe spre varf… dupa razboiul lor se stabilesc noi invingatori si castigatori… iar saracii pot reveni iar la vietile lor obisnuite… depinde… unii se intorc cu cv rani si altii cu trofee de razboi…

      s c c r e t 

      nu ma pricep dar feeling-ul meu este ca o sa apara o lebada neagra care va arde ceva bani in piata, cred ca fi fondurile de pensii vor fi printre marii pierzatori, ulimea va ramane cu mana intinsa, smecherii vor face blat cu suveranistii , au nevoie unii de altii. Din ce cred ca vine nu scapa nimeni… hai ca am dat-o in conspiratii…. nu ca zic :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb