Tranzacţiile de pe PZU influenţează preţul plătit de consumatori pentru energia electrică

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 martie 2007

Tranzacţiile de pe PZU influenţează preţul plătit de consumatori pentru energia electrică

Cotidianul BURSA începe, de astăzi, să publice zilnic rezultatele tranzacţionării energiei electrice pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) - platformă specializată de tranzacţionare, gestionată de OPCOM (operatorul comercial al pieţei). Am considerat că este foarte important ca toţi consumatorii să cunoască preţurile zilnice ale energiei şi evoluţia lor pentru că acestea influenţează (scumpire sau ieftinire) şi tarifele stabilite pentru consumatorii casnici şi cei eligibili (care au dreptul să îşi aleagă singuri furnizorii). Datele pe care le publicăm sunt puse la dispoziţie de către OPCOM. În cele ce urmează, am considerat necesar să explicăm ce înseamnă PZU.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o parte componentă a pieţei angro de energie electrică pe care au loc tranzacţii ferme, pentru fiecare interval de tranzacţionare al zilei de livrare corespunzătoare. PZU este o piaţă specifică energiei electrice, marfă ce nu poate fi stocată şi trebuie consumată instantaneu. Tranzacţiile se fac astăzi pentru ziua de mâine, pentru fiecare interval orar al zilei, deoarece numai cu 24 de ore înainte operatorii ştiu exact necesităţile de consum, sau vânzare a producţiei, după caz. Tranzacţiile sunt efectuate pe baza ofertelor transmise de participanţii înscrişi la această piaţă.

Regulile PZU (prevăzute în Codul Comercial al Pieţei Angro de Energie Electrică, aprobat de ANRE - reglementatorul pieţei) creează un cadru centralizat pentru vânzarea şi cumpărarea energiei electrice de către participanţi.

Înfiinţarea PZU a fost necesară ca să faciliteze formarea unei pieţe angro de energie electrică în condiţii de concurenţă, transparenţă şi nediscriminare; ca să conducă la reducerea preţurilor de tranzacţionare a energiei electrice şi ca să stabilească preţurile de referinţă pentru alte tranzacţii din piaţa angro. Foarte importantă este şi optimizarea utilizării capacităţilor limitate de interconexiune cu ţările vecine, prin integrarea utilizării capacităţilor respective în cadrul PZU centralizată.

Participarea la această piaţă este voluntară şi este permisă tuturor titularilor de licenţă înregistraţi ca participanţi la PZU (producători de energie electrică, furnizori şi operatori de reţea). Ca să se înscrie ca participant la PZU, titularii de licenţă trebuie, în prealabil, să încheie Convenţia de asumare a responsabilităţii echilibrării, prin înregistrarea ca Parte Responsabilă cu Echilibrarea sau să dovedească transferarea res­ponsabilităţii echilibrării către altă Parte Responsabilă cu Echilibrarea.

Modelul PZU este definit de următoa­rele principii: intervalul de tranzacţionare este o oră; un participant la PZU poate transmite doar o singură ofertă de cumpărare şi o singură ofertă de vânzare pentru Zona Naţională de Tranzacţionare, pentru fiecare interval de tranzacţionare; ofertele de vânzare/cumpărare de energie electrică sunt simple şi pot conţine până la 25 perechi cantitate - preţ. Fiecare ofertă va indica preţurile la care participantul doreşte să cumpere şi/sau vândă în intervalul de tranzacţionare specificat cantităţile de energie electrică specificate din perechea cantitate - preţ.

După primirea şi validarea ofertelor, Operatorul Pieţei de Energie Electrică (OPCOM) va stabili pentru fiecare interval de tranzacţionare curbele cererii şi ofertei. Curba cererii va fi determinată prin combinarea într-o singură ofertă a tuturor perechilor preţ-cantitate din ofertele de cumpărare validate, sortate în ordine descrescătoare a preţurilor, începând cu perechea cu preţul cel mai mare, până la cea cu preţul cel mai mic. Curba ofertei se va determina prin combinarea într-o singură ofertă a tuturor perechilor cantitate - preţ din ofertele de vânzare validate, sortate în ordine crescătoare a preţurilor, începând cu perechea cu preţul cel mai mic, până la cea cu perechea cu preţul cel mai mare.

Punctul de intersecţie dintre curba cererii şi cea a ofertei reprezintă echilibrul dintre cerere şi ofertă şi determină Preţul de Închidere a Pieţei (PIP - pe care îl vom prezenta zilnic în rubrica "Piaţa Energiei") pentru Zona Naţională de Tranzacţionare.

Cantităţile din ofertele de cumpărare al căror preţ este mai mare sau egal cu PIP reprezintă cantităţile de energie electrică tranzacţionate la cumpărare. Cantităţile din ofertele de vânzare al căror preţ este mai mic sau egal cu PIP reprezintă cantităţile de energie electrică tranzacţionate la vânzare.

Participanţii la PZU vor putea obţine informaţiile referitoare la propriile tranzacţii încheiate în cadrul pieţei prin accesarea Sistemului Informatic de Tranzacţionare. Pe baza confirmărilor tranzacţiilor corespunzătoare unei zile de tranzacţionare, OPCOM va stabili Notificările Fizice tran­zacţiilor pe PZU.

Punerea în funcţiune comercială a Sistemului informatic de Tranzacţionare pentru PZU a avut loc în data de 30 iunie 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb