Trei din cei nouă investitori care au cumpărat caietul de sarcini în cadrul procedurii de vânzare prin negociere directă a minelor SC "Moldomin" SA Moldova Nouă au depus, ieri, oferte ferme. Răzvan Zăvăleanu, managing partner al "RTZ & Part-ners", adminis-tratorul judiciar al "Moldomin", ne-a declarat: "Ofer-tele celor trei participanţi la licitaţie vor fi deschise luni, iar pe 26 iulie începem negocierile directe cu investitorul care va avea oferta cea mai mare de preţ. Câştigătorul va negocia şi semna cu Agenţia Naţională a Resurselor Minerale contractul de concesiune".
Domnia sa nu a dorit să ne dezvăluie numele companiilor ofertante.
Minele "Moldomin" vor fi înstrăinate cu tot cu licenţele de exploatare şi au rezervele de cupru evaluate la circa un miliard de euro. Compania are datorii de circa 50 milioane de euro, în principal către stat. ANAF, principalul creditor, a des-chis recent procedura falimentului şi va supraveghea negocierile cu investitorii.
Potrivit domnului Zăvăleanu, exploatările de cupru ale "Moldomin" trebuie să fie preluate de companii puternice, cu experienţă în domeniu, care să continue activitatea minieră cu tehnologie modernă şi în condiţii de siguranţă pentru mediu.
Ca să fie profitabile, minele de cupru trebuie să suporte investiţii de circa 150 de milioane de euro. Deşi nu toate rezervele pot fi aduse la suprafaţă, investitorii pot obţine, în urma modernizării, un profit de 3-400 milioane de euro având în vedere tendinţele şi cotaţiile de pe piaţa internaţională a metalelor, ne-a mai spus reprezentantul "RTZ & Partners".
Licenţele de exploatare ale "Moldomin" mai sunt valabile 11-12 ani.