Trei mari proiecte de investiţii, în curs de licitare la Transelectrica

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 3 august 2015

Transportatorul naţional de electricitate - Transelectrica SA - are, în prezent, trei mari proiecte de investiţii cu procedura de achiziţie în curs de derulare, ne-au transmis reprezentanţii companiei, care ne-au menţionat că este vorba despre extinderea staţiei 400 kV Medgidia Sud, realizarea unei staţii noi de 400 kV, încorporând şi retehnologizarea staţiei existente 220/110kV Reşiţa, şi construirea liniei 400 kV Porţile de Fier - Anina - Reşiţa.

În acest an, vor mai fi lansate încă cinci proiecte de investiţii pentru care vor fi organizate licitaţii, conform sursei citate. Transelectrica nu ne-a menţionat care sunt aceste obiective.

Reprezentanţii companiei ne-au mai declarat: "Obiectivele de investiţii ale societăţii care stagnează în aşteptarea unor avize şi acte de la Guvern sau ministere sunt proiectele de investiţii pentru construcţia de linii electrice care necesită emiterea unor Hotărâri de Guvern, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru caz de utilitate publică a terenurilor de pe traseul liniilor şi Hotărâri de Guvern pentru scoatere din fondul forestier".

Întrebaţi în ce stadiu de execuţie este proiectul Reşiţa-Pancevo, aceştia ne-au răspuns că lucrările de execuţie au început în octombrie 2014 , că sunt în derulare şi că accesarea fondurilor europene pentru acest obiectiv este condiţionată de finalizarea lui inclusiv de către partea sârbă, în termenul impus de Comisia Europeană.

Pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, aprobat recent de Comisia Europeană, conducerea Transelectrica ne-a transmis că are o listă cu propuneri ce conţine opt proiecte şi că din acestea vor fi alese cele care vor îndeplini criteriile definite în Ghidul Solicitantului. Transelectrica nu ne-a oferit mai multe detalii asupra acestor proiecte.

Pentru acest an, conducerea Transelectrica are un plan de investiţii de 491,8 milioane lei, faţă de nivelul de 395,5 milioane lei realizat anul trecut, conform datelor publicate pe site-ul companiei.

În nota de fundamentare a planului de investiţii supus aprobării acţionarilor, compania precizează că 150,3 milioane lei sunt pentru investiţii în continuare, 79,5 milioane lei pentru investiţii noi, 40,1 milioane lei pentru alte investiţii şi 12,5 milioane lei pentru investiţiile finanţate din taxa de racordare.

Printre proiectele de investiţii în continuare se numără mărirea gradului de siguranţă a instalaţiilor staţiei Bucureşti Sud, retehnologizarea staţiei Tulcea Vest, extinderea staţiei Cernavodă, retehnologizarea staţiei Câmpia Turzii, interconexiunea Reşiţa-Pancevo, extinderea staţiei de la Porţile de Fier, dar şi sisteme integrate de securitate staţii, sedii sucursale şi Dispeceratul Energetic Naţional.

Noile investiţii vizează retehnologizarea şi modernizarea staţiilor Suceava, Domneşti, Bradu, Turnu Severin Est, Cluj Est, Arefu, Râureni, Dumbrava, Tihău şi Reşiţa.

Creşterea capacităţii de interconectare este un alt punct important în programul de investiţii, pentru acest an fiind prevăzute liniile Gădălin-Suceava, Suceava-Bălţi, Porţile de Fier - Anina - Reşiţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb