Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, ieri, semnarea a trei noi documente bilaterale necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului româno-american privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă.
Potrivit Agerpres, secretarul de stat pentru afaceri strategice MAE, Bogdan Aurescu, a participat, ieri, la reuniunea Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor SUA staţionate pe teritoriul României, care a avut loc la Bucureşti.
Potrivit MAE, în intervenţia sa din deschiderea reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat semnarea marţi de către copreşedinţii Comitetului Mixt, Sebastian Huluban, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şi generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, a trei noi documente bilaterale necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă.
Domnul Aurescu a subliniat însemnătatea pe care România o acordă participării la proiectul privind apărarea împotriva rachetelor balistice, aprecierea pentru buna colaborare cu SUA în acest domeniu şi importanţa edificării sistemului NATO antirachetă. Aurescu a arătat că România va continua cooperarea strânsă cu Statele Unite şi cu ceilalţi Aliaţi, în vederea realizării, în calendarul decis de NATO, a tuturor celorlalte etape ale sistemului Aliat de apărare antirachetă.
Secretarul de stat apreciază: "Prin finalizarea cadrului juridic bilateral referitor la participarea României la proiectul bilateral cu SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice, ne pregătim de fapt pentru momentul 2015, când sistemul NATO antirachetă va dobândi capabilitatea operaţională iniţială, ceea ce subliniază importanţa crescută a bazei Deveselu nu doar în context bilateral româno-american, ci şi în contextul construcţiei sistemului NATO".