Trump deschide noi fronturi în războiul comercial

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie 2019

Administraţia preşedintelui american Donald Trump va retrage statutul comercial preferenţial acordat Indiei şi Turciei, care asigură exporturi de bunuri fără taxe vamale pentru cele două ţări, mişcare ce are potenţialul să deschidă două noi fronturi în războaiele comerciale ale Statelor Unite, relatează Reuters.

Potrivit unei scrisori către Congres a preşedintelui american, în ciuda negocierilor intense dintre cele două părţi, India nu a reuşit să asigure Statele Unite că va avea acces echitabil şi rezonabil la piaţa sa. În ceea ce priveşte Turcia, Donald Trump a motivat decizia precizând că Ankara nu mai îndeplineşte criteriile pentru a face parte din acest acord.

Washingtonul a acuzat în repetate rânduri New Delhi că percepe taxe vamale ridicate pentru importurile americane, în contextul în care una dintre dorinţele personale ale preşedintelui Donald Trump este reducerea deficitului comercial al Statelor Unite.

India este cel mai mare beneficiar al Sistemului Generalizat de Preferinţe (GSP), care datează din anii 1970, iar încheierea participării sale ar fi cea mai puternică acţiune împotriva Indiei de când Trump a preluat mandatul.

Sistemul se aplică exclusiv pentru ţările în curs de dezvoltare, în condiţiile în care Turcia, potrivit scrisorii către Congres, nu se mai încadrează în prevederile GSP deoarece "s-a dezvoltat economic suficient".

Oficialii americani însărcinaţi cu comerţul au notat că retragerea statutului va dura cel puţin 60 de zile de la notificarea Congresului şi guvernelor Indiei şi Turciei.

Decizia vine în contextul în care administraţia Trump se apropie de un acord comercial cu Beijingul pentru a încheia războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, iar negocierile cu Uniunea Europeană (UE) sunt estimate să înceapă cândva în a doua jumătate a anului curent.

"Discutăm în continuare cu Statele Unite, iar luând în considerare relaţiile cordiale şi puternice (n.r. dintre cele două ţări), nu vom impune tarife ca răspuns", a precizat secretarul comerţului indian Anup Wadhawan, care a adăugat că tratamentul preferenţial a adus Indiei un beneficiu anual de doar 190 de milioane de dolari. În 2017, exporturile indiene cu tarife zero către SUA s-au ridicat la 5,6 miliarde de dolari, sau 11% dintr-un total de 48 miliarde de dolari bunuri exportate.

New Delhi a amânat săptămâna trecută creşterea tarifelor vamale aplicate importurilor de bunuri americane până la 1 aprilie, anunţate în primă fază ca răspuns la refuzul Statelor Unite de a exclude India de pe lista ţărilor cărora li se aplică noile tarife la oţel şi aluminiu.

Relaţiile comerciale dintre cele două ţări s-au deteriorat atât în urma adoptării de către India a unor noi reglementări pentru comerţul online care afectează afacerile locale ale retailerilor americani Amazon şi Walmart, cât şi ca urmare a impunerii de noi tarife pe importurile americane de smartphone-uri şi alte produse electronice.

În acelaşi timp, plafonarea preţurilor la medicamente şi aparatură medicală, restricţiile agricole şi politicile industriale ale premierului indian Narendra Modi pentru promovarea producţiei domestice reprezintă o altă sursă de dispută între cele două ţări.

Într-un raport al Reprezentantului Comerţului SUA (USTR) se arată: "India a implementat o gamă largă de bariere comerciale care creează efecte negative serioase asupra comerţului Statelor Unite".

Deficitul comercial de bunuri şi servicii al Statelor Unite cu India s-a ridicat la 27,3 miliarde de dolari în 2017, potrivit USTR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb