Trump, faţă-profil. Dar şi în portocaliu?

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 5 aprilie 2023

Sorin Rosca Stanescu

În ultimele zile, de când se vorbeşte din ce în ce mai insistent în Statele Unite şi în întreaga lume despre primul caz din istorie în care un fost preşedinte american este inculpat penal - şi nu pentru o prezumtivă infracţiune, ci pentru mai multe - casele de sondaje au duduit. Iar rezultatele îi sunt net favorabile lui Donald Trump. Şi-a surclasat la mare distanţă, cu cel puţin 20 de procente, toţi potenţialii adversari din rândul republicanilor. Iar în cercetarea de piaţă generală, care acoperă şi electoratul democraţilor, a urcat atât de sus, încât nu-l mai despart decât două procente de Joe Biden. Acest proces va continua. În ritm accelerat. Anchetele penale dezlănţuite împotriva lui, restricţiile care-i sunt impuse se transformă într-un uriaş avantaj în plan electoral. Într-o asemenea măsură încât, lăsând gluma la o parte, Donald Trump ar putea concura cu un afiş electoral faţă-profil, adică exact ceea ce vor face procurorii după ce-l vor amprenta. Sau, de ce nu, ar putea plasa pe piaţă, înaintea alegerilor, chiar clipul muzical la care mă refeream mai sus, transformându-l în clip electoral.

Din această perspectivă, nu este deloc exclus ca procurorii, care îl hingheresc pentru o legătură amoroasă pe care acesta ar fi avut-o cu foarte mulţi ani în urmă cu o actriţă porno şi pentru banii pe care i-ar fi dat în urma unui şantaj, ca să-i cumpere tăcerea, să se afle într-o mare eroare. Pentru că de la acest caz, până la urmă absolut banal, i-au construit un mare număr de aşa-zise infracţiuni. Una şi cea mai importantă fiind de natură electorală. Dar şi aceasta şi toate celelalte pentru care este întrebat dacă-şi recunoaşte sau nu vinovăţia sunt construite în jurul acestui incident, care i-ar fi afectat viaţa în urmă cu destul de mulţi ani. Atenţie: Donald Trump a fost şi este unul dintre miliardarii americani. Prin fel de fel de inginerii financiare, a reuşit performanţa de a plăti impozite ridicol de mici în raport cu veniturile sale. Pentru asta nu a putut fi inculpat. Nu a fost inculpat nici pentru faptul că, în anii în care a deţinut preşedinţia la Casa Albă, a refuzat cu obstinaţie să-şi completeze declaraţiile de avere şi de venituri. Şi nu putem trece cu vederea gravele incidente de la Capitoliu, în care au existat suficiente acuzaţii şi suficiente dovezi că ar fi contribuit cel puţin sub forma incitării lor. Şi mai există în trecutul său multe alte situaţii în care s-a confruntat cu procurorii şi cu justiţia, fără să păţească în final nimic.

Nu aş vrea sub nicio formă ca cititorii acestei scurte analize să tragă concluzia că m-am dat de trei ori peste cap şi am sărit din tabăra republicanilor în tabăra democraţilor. Nu este aşa. De mulţi ani am înţeles că, în ceea ce priveşte politica externă a Washingtonului, care este firesc să mă intereseze în cea mai mare măsură, republicanii au dat, cu câteva excepţii, rezultate mai bune decât democraţii. În al doilea rând, deşi sunt fan Ron DeSantis, pentru că este mai tânăr şi mai în forţă, înclin să-l susţin pe Donald Trump dintr-un motiv foarte simplu. Acest om nu poate fi pus sub controlul statului subteran. Trump scapă pur şi simplu oricărei forme de control. Dacă nu va confunda Statele Unite cu o societate comercială, aşa cum a făcut-o parţial în primul mandat, el ar putea să aibă un al doilea mandat foarte bun pentru America şi pentru întreaga lume. Cu atât mai mult cu cât, în ciuda tuturor aparenţelor, el nu este un personaj conflictual. În timp ce toţi ceilalţi preşedinţi au declanşat războaie, el este singurul care a făcut contrariul. Şi cel mai important lucru este angajamentul său că, dacă revine la Casa Albă, va negocia în forţă şi va pune capăt războiului din Ucraina.

Tocmai de aici s-ar putea să i se tragă. Pentru că interesele complexului militar american de a continua acest război sunt cu adevărat uriaşe. Armamentul american trebuie reciclat din când în când. Reciclarea costă bani grei. Ceea ce ei trebuie să recicleze în prezent se ridică la exorbitanta sumă de 40 de miliarde de euro. Armele care ar trebui reciclate contra unor asemenea cheltuieli exorbitante sunt pur şi simplu trimise în Ucraina, sub forma unui împrumut, şi în final împrumutul este achitat de statele europene. Opunându-se războiului, Trump ameninţă uriaşele interese ale fabricanţilor de arme. Ca să nu mai vorbim şi despre industria farma, în legătură cu care acelaşi Donald Trump a transmis în aceşti ani de pandemie nenumărate avertismente severe.

Poate că de fapt motivele de mai sus i-au determinat pe procurori ca, sub presiune, să acţioneze împotriva lui într-un mod fără precedent.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. good article

    Totul s-a transformat într-un circ care nici măcar nu mai mimează democrația.

    E pericoloso sporgersi ce se întâmplă și la americani, din păcate. 

    Marele Sadoveanu spunea că lumina vine de la rasarit :) 

    Acum se pare că de când cu aberațiile neomarxiste, nu prea mai e bună nici lumina de la apus.

    Trumpita a scapat de toate acuzatiile de pana acum, da. Dar si Al Capone a scapat de toate acuzatiile , platea politistii si nu-l aresta nimeni. Nimeni, pana cand nu l-a inhatat IRS ul pt taxe. La fel Dragnea cate o fi facut, fiu-sau are una din cele mai mari ferme din Romania, mii de hectare(din munca..). Si l-au prins cu ce? Ca a pus la munca in propria casa pe doua angajate de la primarie.

    Asa si Trump, va fi prins cu ce se poate, pt ca a fost un fapt prea minor sa i se para important a-l acoperi cu beton. A incalcat 2 legi din cate am inteles: una e legea electorala, pt ca a platit-o in campanie electorala, sa nu faca dezvaliuiri care poate ar fi influentat alegerile(asa e legea la americani la noi poate nu), si a doua problema e ca si-a dedus suma pe firma, trecand-o la cheltuileli legale, ceea ce se leaga de fals in acte si evaziune fiscala. Deci Trump care a fost si vrea sa fie presedinte isi bate joc de legi, le incalca dupa cum a re chef, scapa de fiecare data. Not ok.

    Cam ca si la noi parlamentul da legi retroactive cu dedicatie speciala numai pt o companie. Adica hotul s-a pus sa dea legi.Tot Not ok. 

    Bun articol dar as mai vrea sa subliniez ca industria de armament e ultima problema, trump deranjeaza politica climatica, politica gay, politica trans, politica blm si politica feminismului, statul subteran a pus un cadavru viu pe nume Joe Brandon nu biden care rescpecta agenda fara sa comenteze ca oricum nu stie pe ce lume se mai afla! america a ajuns un circ si valorile ei sunt politicile enumerate mai sus!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb