Tudorel Toader ne împinge spre Polonia

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2018

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

9 mai - zi cu patru semnificaţii istorice pentru Româ­nia (vezi nota), o zi a reafirmării noastre identitare şi europene, a fost aleasă de mai marii Senatului pentru ca Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, să dea explicaţii parlamentarilor cu privire la raportul pentru ţara noastră emis în luna aprilie de Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Tudorel Toader a fost convocat procedural în Senat, la Ora Guvernului. Şi Toader, în scurta sa alocuţiune, s-a referit la proceduri. Ca şi cum în lipsa procedurilor nimic nu ar conta.

Demnitatea lui Tudorel, mai presus de Europa

Ministrul Tudorel Toader spune: "Aş începe cu un îndemn: să ne păs­trăm demnitatea de legiferare în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale şi europene. Exprim speranţa că raportul e opera exclusivă a experţilor GRECO".

Nu poţi să legiferezi în domenii importante în acord cu specificul naţional şi să dai deoparte specificul european. La nivelul Comisiei de la Bruxelles şi la nivelul Parlamentului European există o atenţie sporită cu privire la independenţa justiţiei, la lupta anticorupţie şi la normele de integritate ale funcţionarilor publici şi politicienilor.

Ministrul Justiţiei mai spune: "Am exprimat speranţa aceasta pornind de la o realitate pe care am constatat-o: eu personal am stat de vorbă cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul res­pectivului raport. E un raport ad-hoc, în situaţii excepţionale. Aceste preocupări din raport se suprapun peste ceea ce Curtea Constituţională a stabilit - înfiinţarea secţiei speciale e în acord cu Constituţia. Raportul e unul facultativ, stabileşte standarde europene, dar expertul GRECO nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional".

După ce pune la îndoială calitatea profesională a experţilor GRECO, din cauză că nu au întocmit un raport pe placul domniei sale, ministrul Justiţiei, susţine că este vorba despre un raport ad-hoc, în situaţii excepţionale, fără a le specifica.

Mai mult, susţine că raportul este unul facultativ şi că GRECO nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional.

IT: GRECO - "România să nu agraveze mai mult situaţia actuală"

Conform raportului dat publicităţii în luna aprilie de către GRECO, Româ­nia a pus în practică doar două recomandări din treisprezece cu privire la lupta anticorupţie, la imunităţi, la integritate şi la independenţa justiţiei.

Două din treisprezece!

Referitor la afirmaţia că raportul este unul facultativ, iată ce se spune în documentul emis de GRECO la punc­tul referitor la neaplicarea recomandării privind imunitatea exagerată a parlamentarilor români în faţa legislaţiei penale.

"GRECO îndeamnă România să nu agraveze mai mult situaţia actuală şi să implementeze această recomandare".

Când se spune într-un text oficial emis de un organism european că situaţia actuală este gravă cu privire la imunitatea parlamentarilor, la modul în care această imunitate împiedică desfăşurarea proceselor penale, când sunt criticate modul de conduită al unor preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului Român cu privire la votul privind ridicarea imunităţii unor aleşi, şi când se atrage atenţia ca situaţia să nu se agraveze mai mult, parcă acest raport nu mai sună a facultativ, domnule Tudorel Toader!

Mai mult, Ministrul Justiţiei a ales să se refere, din Raport, doar la înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi în cadrul Parchetului General şi a considerat că acest lucru este un plus pentru actuala stare de fapt din sis­temul judiciar românesc.

Ce a omis Tudorel Toader: GRECO, nemulţumit de modificările privind statutul magistraţilor

Toader a omis să spună că oficialii europeni sunt nemulţumiţi că pachetul legislativ privind statutul magistraţilor nu s-a realizat cu o largă dezbatere a tuturor factorilor implicaţi. Raportul GRECO dă drept exemplu negativ modul în care Preşedintele României a fost exclus din procedura de numire a procurorilor şefi de la Parchetul General, DNA, DIICOT şi a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie susţinând că s-a acordat un rol prea mare Guvernului prin intermediul Ministrului Justiţiei, deşi recomandarea iniţială era ca rolul Consiliului Superior al Magistraturii să fie dominant în numirea acestor şefi.

În legislaţia respectivă, pe care Preşedintele Klaus Iohannis a atacat-o din nou la Curtea Constituţională a României, rolul cel mai mare îi revine Senatului care va aproba numirile în funcţiile de conducere enumerate mai sus, fapt care a nemulţumit profund GRECO.

Mai mult, din raportul GRECO reiese că Ministrul Justiţiei a ignorat total avizul CSM care solicita ca şefii Parchetului General, DNA, DIICOT şi ÎCCJ să beneficieze de un mandat de patru ani cu posibilitatea unei singure reînvestiri în funcţie.

Şi aşa este! Pentru că în legile privind statutul magistraţilor, atacate de Klaus Iohannis la CCR, se precizează că mandatul durează patru ani, fără posibilitatea reînvestirii în funcţie. Ceea ce ar duce la un control politic, din patru în patru ani, a acestor funcţii de conducere, lucru pe care vi l-am semnalat şi noi, într-un alt articol privind politizarea justiţei.

Toate aceste argumente ale GRECO nu înseamnă nimic pentru Tudorel Toader, care susţine că experţii nu sunt profesionişti, că raportul e facultativ, ad-hoc, politic şi că dezbaterea de la Ora Guvernului a fost una inutilă.

În condiţiile în care la nivelul Comisiei de la Bruxelles şi a Parlamentului Uniunii s-a ridicat ideea ca fondurile să fie alocate în funcţie de respectările privind normele europene cu referire la independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, Tudorel Toader îşi permite să spună că faptele constatate de experţii GRECO sunt nereale.

Mai mult el spune că nu ne aflăm în situaţia Poloniei, pentru ca UE să activeze clauza din Articolul 7 al Tratatului, deşi în raportul GRECO se spune negru pe alb că România este "îndemnată să nu agraveze mai mult situaţia actuală."

Dacă nici acest text nu constituie un semnal de alarmă pentru Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi pentru majoritatea parlamentară, înseamnă că în curând ne aşteaptă soarta Poloniei, pierderea dreptului de vot în UE.

NOTĂ

Ziua de 9 mai are pentru noi patru semnificaţii istorice: Ziua Independenţei proclamată în 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, Ziua Europei şi înfiinţarea Partidului Comunist Român de la 1921.

Opinia Cititorului ( 53 )

  1. Avem prea multi politicieni dispusi sa-si vanda demnitatea si suveranitatea tarii pentru ajutor in niste alegeri in care altfel nu ar reprezenta nimic. Fie respectam litera si spiritul legii si al constitutiei si atunci presedintele nu are ce cauta in legiferare fie acceptam ca planta de la Cotroceni trebuie bagata cu forta in legiferare, cu rolul de gica contra legii constitutiei dar de partea aliatilor lui europeni. GRECO nu respecta nici Romania, nici legea romaneasca nici intereesele romaniei ! Grec doar se va folosi de orice prilej si orice unealta pentru a-si impune mecanismele coloniale. Uneltele lor de aici acesti fanarioti ticalosi sunt de condamnat totusi.

    1. Bun comentariul. Ai sintetizat in cateva cuvinte problema de fond. Un pic de demnitate nu ar strica poporului roman. Articolul e de toata jena iar cocluzia ma face serios sa ma intreb daca mai exista jurnalism in Romania.

      Dacă s-au revoltat așa de repede susținătorii infractorilor din parlament împotriva autorului acestui editorial, remarcabil prin conciziunea și prin exactitatea lui, înseamnă că simt cătușele tot mai aproape de ei; Dragnea și Tăriceanu, cu șleahta lor de infractori sunt în stare să ne scoată din Europa, doar să scape infractorii de pușcărie și să poate fura fără frică.

      Propaganda securistă nu mai prinde nimic. Vă prostiți între voi.

      De cind "Sa nu furi!" este propaganda securista?!

      De cind coruptia inseamna patriotism?! 

      De cind este morala solidaritatea cu infractorul?!

      Asa va invata pe voi Doamna? 

      De când UE, prin CE, tolerează o securitate stalinistă, cu protocoale ilegale, aflată sub coordonarea serviciilor secrete străine.

      MCV este despre orice mai puțin despre dreptate, respectarea drepturilor omului și luptă anticorupție. 

      Altfel, niște corporatiști nerezidenți ar fi fost de mai bine de un deceniu la pârnaie. 

      De la integrare,"Să nu furi!" este propagandă securistă. Furtul este comisionat de către cei care îl protejează, aceiași care lutpă împotriva corupției de dimineață până seara. 

      Corupția înseamnă patriotism de când lupta anticorupție este o harneală securistă. 

      Solidaritatea cu așa-zișii infractori e normală pentru cei care detestă abuzul Securității staliniste.

      Cu 7 ani de acasă și puțin bun simț, ai putea și tu. 

      Multumesc pentru raspunsul sincer: furtul, coruptia si infractiunea reprezinta, in ziua de astazi, justificate arme de lupta contra securitatii staliniste, iar chestia asta este de bun simt.

      Splendoare! 

      Unii dintre ei mi se pare ca scriu din convingere, ceea ce este trist, dupa parerea mea

      Poti sa fii convins ca multi dintre "ei" nu stiu ca sint in anul 2018.

      Corect!

      Splendid este să faci apologia abuzului securist. Ce relevanță au acuzele și comdamnările cănd sistemul este dovedit corupt?

      Suntem în 2018? Simțeai nevoia să elimini confuzia cu anii '50?  

      Prietene, tu esti cel care vorbeste de Stalin si stalinism, in 2018, fara sa simti nevoia de precizari, la aproape 70 de ani de la moartea lui Stalin.

      In comditiile astea, nu vad de ce n-am putea delira la fel despre Securitatea lui Vlad Tepes, Gelu, Glad si Menumorut. 

      Tie ti se pare ca infractorii condamnati deja, - o lista lunga de politicieni de top - seamana cu victimele stalinismului?

      Care este ideologia lor de burjui, in virtutea carora s-au chinuit si se chinuie in temnitele staliniste?! Nu vezi ca ai luat-o razna, prietene?! 

      De când mințiți că s-a legiferat "să furi"? Asta este propaganda securistă pe care o scrieți!

      "Sa nu furi!" super ok.

      Doar ca nu Greco (sau Comisia UE) spune cine fura si cine nu. Am impresia ca acordati Greco sau birocratilor UE statura unor instante. 

      Fiecare gandeste cu capul lui. 

      De exemplu eu cred ca Junker este un corupt sprijind mutarea profiturilor multor corporatii in paradisuri fiscale. Etc. 

      Eu cred ca toata elita politica Germana, Franceza, UK, Italiana, UE, SUA este corupta. Bail-out-urile bancilor reprezinta coruptie. 

      Daca sclavul ia un mar din cosul abia umplut de el, se numeste furt? 

      Sa il biciuim? 

      Vedeti ca e mai complicat? 

      Mai grav mi se pare ca va puneti increderea in Greco sau UE. Nu merita respectul/increderea noastre.

      Make, parca odata va laudati ca cititorii BURSA e destepti!? 

      Ati putea fi mai explicit? Avem incredere in judecata dumneavoastra. De partea cui e dreptatea? E ok sa se fabrice dovezi, sa se constranga persoane vulnerabile, eventual santajabile sa depuna denunturi si eventual sa fie martori sub acoperire? E in regula ca dupa ce sint hartuiti ani de zile "penalii" judecati sa devina nevinovati? Aceste abuzuri nu conduc cumva la extreama cealalta in sensul in care legea devine prea laxa pt.a mai fi prinsi si sanctionati ADEVARATII HOTI!

      Multumesc!

      Si eu am incredere in judecata mea. 

      Judecata mea vede doua subiecte diferite: 

      1. subiectul hotii; 

      2. subiectul vardistii (de fapt,Justitia). 

      Intre cele doua subiecte exista conexiuni care permit sofisme, precum urmatorul: daca justitia nu a respectat separatia puterilor, procedurile, Constitutia, principiile democratiei si limba literara, atunci condamnatii sint, de fapt, oameni cinstiti. 

      Dar judecata mea, in care am incredere, spune ca, printre "adevaratii hoti" se numara si cei din lista de politicieni de top, putred de bogati, care au fost condamnati. 

      Eu cred ca au furat si cred ca au furat mult, destrabalat.

      Astfel ca intorcind sofismul pe dos, consider ca, in privinta lor, cel putin, justitia si-a facut treaba de justitie. 

      ...... iar concluzia ma face sa ma intreb serios daca mai exista jurnalisti la Bursa. 

      Cocluzia te face agramat; romaneste nu se scrie "...iar concluzia ma face serios sa ma intreb....." exprimarea corecta este: iar concluzia ma face sa ma intreb serios ...

      Ai chiulit la limba gramatica si asta te face neserios, nu serios.. 

    Chiar trebuie sa legiferezi in domeniile importante DOAR in acord cu specificul national.

    Statutul actual de colonie e datorat faptului ca in ultimii 20 de ani a preluat fara discernamant tratamentele toxice prescrise din stanga si-n dreapta 

    ref la mesajele de la 1 , 2 ,3 : demnitatea cu care suntem prostiti de politruci gen TT va face cinste . mergeti inainte tot asa si hotia va fi legalizata

    1. Luptătorul anticorupție de la Cotroceni a pierdut două imobile în instanță și a uitat să returneze chiriile încasate ilegal de la Raiifeisen, în valoare de 320 000 Euro.

      Ciorduța este olimpică anticorupție de 4 mandate, timp în care a protejat mafia securistă și corporațiile străine cât a putut, noi, românii, alegându-ne cu medalierea Ciorduței de către diverse ambasade.

      Protocoalele securiste au relevat mersul din Justiție și culoarele create de SRI pentru eliminarea politicienilor care încurcau prin colonie. 

      Ti-a placut romania ultimilor 12 ani a furtului generalizat si privatizarii justitiei sub pretextul luptei impotriva coruptiei? Toate furturile de atunci s-au prescris prin codurile lui Predoiu si acum vorbesti de legalizarea furtului? Te crezi sugestiv si smecher?

      Amice, sint absolut de acord cu observatia voastra ca Iohannis a facut escrocherii ca primar al Sibiului, dar tu insuti ai postat acest mesaj (acelasi mesaj) aici, dar si la articolul urmator ("Raportul GRECO: "Abţineţi-vă!") dupa patru minute, la 9.07.

      Parerea mea este sa le ceri infractorilor citeva variante, nu doar un singur text. 

      Te simti cu musca pe caciula... simti catusele, de aia o improsti cu noroi pe sefa DNA. Du-te in Costa Rica! Numai acolo vei scapa!

      Esti indignat ca nu se mai poate fura ca inainte? 

    Pun pariu ca toti cei de mai sus care contesta acest articol si care il contesta pe Iohannis nu au citit raportul GRECO. Pentru ca lor cititul le dauneaza grav. La tartacuta pesedista.

    1. E plin de rapoarte fantasmogorice. În realitate, raportul omite implicarea SRI în justiție.

      Adică e o prosteală pentru propagandă securistă. 

    Scurt, concis, la subiect.

    O marunta obervatie referitoare la nota - citind comentariile constat ca mai sunt si-n ziua de azi destui care, intr-adevar, sarbatoresc infiintarea PCR. As spune ca mai potrivit e termenul de comemorare. 

    1. Da. Geseala de redactare apartine secretariatului. Scuze!

      Dar, adevarul este ca am o ruda care si in zilele noastre inca mai sarbatoreste Marea Revolutie din Octombrie si ma invita de 7 Noiembrie, la o felie de tort. 

      Securitatea e încă vie. Tu poți sărbători.

      Achtung! Make nu greseste niciodata. 

    de partid si-au pus ceasul sa sune, sa faca revista presei si sa comenteze impotriva Europei si a celor care, nu ca ne-ar vrea binele, dar daca le-am asculta recomandarile, am putea trai mai bine. Ce abereaza postacii aici sunt copy-paste de pe foaia de la partid

    1. Propaganda găzduiește două articole cu același subiect în ziua în care Kovesi va fi demisă..

      Dupa cum vezi, Kovesi nu afost demisa, deci, cel care face propaganda si nu orice fel de propaganda, ci propaganda mincinoasa, esti tu.

    Observatie la NOTA: Partidul Comunist Român s-a înființat la 8 mai 1921, nu 9 mai.

    1. Nu, gresesti. Daca nu ma crezi pe mine, atunci consulta Wikipedia:

      "Partidul Comunist Român 

      Steagul PCR / Președinte : primul 

      Gheorghe Cristescu; ultimul 

      Nicolae Ceaușescu (Executiv) 

      Fondat:9 mai 1921 

      Dizolvat :22 decembrie 1989

      (Wikipedia) 

      Am mai verificat. Partidul Comunist Roman se declara ca luind fiinta, in cursul unui Congres, intre 8 si 12 mai 1921, astfel ca nu cred ca are relevanta controversa noastra.

      Insasi Wikipedia da drept data de infiintare 9 mai, intr-o parte a textului si 8 mai, in alta parte.

      Pot fi de acord ca PCR s-a infiintat la 8 mai, desi eu stiam din scoala de 9 mai. Sau, poate, nu mai tin bine minte? 

      Make, nu mai trai cu iluzia ca detii suprematia si adevarul in toate. Ma superi; calificativul imi apartine mie. 

      Comentariul tau asupra mesajului de la 7.2. dezvaluie ca ori esti de rea credinta, ori nu intelegi sensul frazei.

    Cele 4 semnificatii ale zilei de 9 mai, sunt doar primele 3, a4-a, adica înfiinţarea Partidului Comunist Român de la 1921, are ca data 8 mai !!!

    Putina istorie corecta nu strica ! 

    1. N-ar strica sa citesti comentariile de deasupra ta.

      Cei 4 apostoli au fost 3: Luca si Matei.

      Asta, desigur daca nu-l socotim si pe Make. 

    Când se referă la art 54, autorul articolului habar nu are despre ce vorbește. Iată formele art 54 din legea 303/2004. Vă puteți fiecare forma opinia și puteți ignora minciunile autorului.

     

    Original ART. 54 

    (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. 

     

    Propunerea CSM 

    (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 18 ani in functia de judecator sau procuror, nu au fost sanctionati disciplinar si nu au avut abateri de la Codul deontologic. Numirea se face pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. 

     

     

    Forma adoptată în mar 2018 

    (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. 

     

     

    Nu s-a schimbat aproape nimic iar propunerea CSM nu a fost adoptată. Tot articolul este o propagandă mincinoasă. Dacă raportul GRECO este corect și justiția nu este independentă prin neadoptarea amendamentului CSM, atunci rezultă că ea nu este independentă AZI, pe legea din forma actuală. Ceea ce ar putea fi adevărat, a fost comandată de protocoale secrete ale securității.

    1. Toader ne impinge spre Polonia , GRECO (fara El ) spre Italia,Va amintiti sfarsitul "mainilor curate " cu procurorul ? in rol de providenta atot puternica , dle MAKE ? Nu va e clar ca prea multa putere concentrata in mana unui om (sau oama ) sau institutii conduce fatalmente la excese ? Istoria e plina de 'justitiari ' convertiti in satrapi.!

      Am un mesaj pentru Make

      Make ce este urat sau rau ?,  

      Hain sau parșiv ? 

      sa legiferezi in specificul natioal. 

      Daca specificul nostru este furtul.. ? 

      Majoritatea fura nu ? 

      Minoritatea nu fura nu ? 

      Dar sa furi filozofic cum este ? 

      Utopic și filozofic..in Romania problema este dece nu fura toate lumea in acelasi timp. 

      Alternanța ne omoara. 

      Rau suprem este furtul ...adica utopic si Adam a furat un mar nu ? 

      Sa terminan in gandi, vedea si simti in alb in negru... 

      Viata este gri oriunde si include furtul de orice fel. 

      Etimolodia cuvantului furt trebuie studiata. 

      Am vb fara sens..dar in specifi national poti accepta asta ?

      În specific național, după ce ai avut sute de ani domnitori slugi la străini, de ce să nu ai și acum șefi de parchete medaliați de ambasade?

      Citesc în celălalt articol din Bursa că:

      "Raportul notează că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament, în decembrie 2017, nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară." 

       

      Deci, se ia una bucată de amendament mai scandalos care nu a trecut de comisiile parlamentare, se traduce în engleză, se trimite la UE și se generează un raport Grec, Grecesc sau similar. 

      Mai contează? Mai citește cineva cu adevărat raportul GRECO, mai citește cineva cu adevărat forma legii votate în Parlament? Nu, autorul articolului nu le-a citit. Este mult mai simplu să debitezi pastile nemestecate, auzite în piețe, pe ProTV la Esca sau la Guran. Că așa funcționează fake news. Precum acest articol. 

      In raportul GRECO se spune destul de clar ca rolul CSM trebuie sa fie mai mare. In toate variantele lingvistice in care a fost editat: engleza, franceza si romana.

      Referitor la art. 54, proiectul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor in urma cu o luna nu prevedea reinvestirea. 

      Problema este ca avem o crestere a rolului politic in statutul magistratilor si o minimizare a rolului CSM. 

      Iar Greco sustine ca rolul CSM trebuie sa fie preponderent.

    Capitalistii locali nu pot face fata concurentei capitalului global. Pentru a nu fi condamanti la saracie (precum 98% din romani) si ca sa reziste concurentei capitalului global, capitalistii romani trebuie sa isi creeze privilegii (coruptie). Asta nu inseamna ca marele capital global nu cere "creearea unui mediu pro-business", adica tot privilegii, subventii, ajutoare etc (adica coruptie). Ministrul Daea anunta ca s-a inaugurat un sistem de irigatii in Dolj. Adica ajutor pentru agricultorii din zona. Asta nu este normal in capitalism. Statul nu ajuta pe nimeni. Normal era ca acei agricultori sa isi faca pe banii lor sistemul de irigatii. Eu am platit din banii mei acele irigatii. Imi da banii inapoi cineva? Eu poate nu mananc decit banane... Alt exemplu Stadionul National, pe bani publici construit, joaca acolo echipe private. Cica platesc chirie la Primarie. Credeti ca platesc chiria corecta? Nu este in spirit capitalist. Echipele private isi construiesc pe banii lor stadioane, etc. Statul suporta racordarea unor unitati economice la utilitati sau drumuri (parcuri industriale). Nu este capitalist. Etc. Toate astea inseamna coruptie. Nu exista "facilitati" pentru mediul de afaceri, "facilitati"=coruptie.

    1. Discursul este profund libertarian, singurul stat libertarian de succes fiind Somalia.

      Corporațiile vor facilități, 4,6 mld pentru fier vechi, contracte, resurse gratis și condamnări pentru cei pe care îi mituiesc tot ei.

      Un stat slab și o sistem mafiot securist puternic înseamnă socialism corporatist sud-american. 

      Este o mare diferenta intre libertarianismul initial (sf. Sec 19 inc. Sec. XX, de stanga) si libertarianismul de dreapta de dupa ww2. Cel de stanga sustine desfiintarea capitalului privat. Deci o mare mare diferenta. Documentati-va.

    Tocmai am descoperit inca o semnificatie a zilei de 9 mai pentru romani (ca sa mai calmam putin forumistii)... sau, mai bine zis, pentru rumani, cum ar zice respectivul - e ziua de nastere a lu' mosh Tiriac.

    Omul a facut ieri 79 de ani si, daca o fi adevarat ca banii n-aduc fericirea, in orice caz par sa ajute mult la mentinerea intr-o excelenta forma fizica si psihica.  

    PCR-ul s-a infiintat in 8 mai 1921, deci asocierea cu ziua de 9 mai este gresita.

    De 24 de ore ma tot uit si socotesc: cum ma impinge Tudorel Toader spre Polonia!? Nu m-am lamurit ...  

    In alta ordine de idei: trebuie sa iau (luam) Raportul GRECO drept litera de lege (nescrisa)? Se aplica si aici sintagma: "crede si nu cerceta"? sau noi nu avem "voie" sa credem altceva? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb