Turcia: Băncile, dispuse să ajute companiile cu dificultăţi din cauza împrumuturilor în valută

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2018

Turcia: Băncile, dispuse să ajute companiile cu dificultăţi din cauza împrumuturilor în valută

Deprecierea semnificativă a lirei turceşti a majorat presiunile asupra corporaţiilor, din cauza împrumuturilor în valută, şi a sporit temerile privind propagarea efectelor negative spre sectorul bancar, se arată într-o analiză realizată de Financial Times (FT).

Miercuri, băncile din Turcia au acceptat să ajute companiile care se confruntă cu dificultăţi din cauza împrumuturilor, în condiţiile în care Ministerul de Finanţe pregăteşte un plan pentru limitarea propagării efectelor negative ale crizei valutare, iar analiştii se aşteaptă la măsuri de sprijinire a băncilor.

Asociaţia Băncilor din Turcia a precizat că instituţiile financiare ale ţării s-au angajat să sprijine firmele care au nevoie de o suspendare temporară a plăţii creditelor, din cauza "întreruperii temporare a echilibrului între venituri şi cheltuieli".

Anunţul reprezintă una dintre puţinele recunoaşteri publice ale dificultăţilor cu care se confruntă băncile turceşti în urma deprecierii semnificative a monedei naţionale din ultimele luni.

Investitorii internaţionali au cerut măsuri pentru a gestiona aşteptata creştere a creditelor neperformante (NPL). Astfel de măsuri ar include crearea unei "bănci de rebuturi" (bad bank) care ar atenua povara asupra băncilor.

Deprecierea lirei faţă de dolar a lăsat şi băncile locale expuse pe fondul nivelului împrumuturilor în valută din Turcia. Analiştii de la Goldman Sachs sus­ţin că o depreciere până la 7,10 lire/dolar "ar putea eroda în mare măsură excesul de capital al băncilor", conform Agerpres.

Lira turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Pieţele financiare sunt îngrijorate de expunerea la Turcia a unora dintre cele mai mari bănci din zona euro: BBVA (Spania), UniCredit (Italia) şi BNP Paribas (Franţa).

Băncile din Turcia sunt percepute ca fiind unele dintre cele mai solide valori ale economiei ţării, datorită revizuirii majore în urma crizei financiare severe din perioada 2000 - 2001. Dar indicele lor de adecvare a capitalului s-a erodat din cauza deprecierii lirei.

Conform datelor LPC, băncile turceşti trebuie să refinanţeze până la sfârşitul anului împrumuturi sindicalizate în valoare totală de 6,4 miliarde de dolari. Rostogolirea acestor credite va reprezenta "un indicator cheie" al perspectivelor sectorului bancar, a apreciat analistul Gabor Kemeny, de la firma de cercetare a pieţei Autonomous.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb