Autoritatea de reglementare şi supervizare bancară din Turcia (BRSA) a interzis creditorilor locali să tranzacţioneze lire turceşti cu Citibank, BNP Paribas şi UBS AG, apreciind că cele trei bănci străine nu şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de moneda turcă, transmit Anadolu şi Bloomberg.
Decizia vine după ce presa de stat a susţinut că instituţii financiare neidentificate din Londra sunt angajate în acţiunile menite să deprecieze lira turcească, prin cumpărarea de valută de pe piaţă.
Joi dimineaţă, lira turcească s-a depreciat la un nivel record faţă de dolar dar apoi s-a apreciat, în urma anunţului Autorităţii de reglementare bancară din Turcia.
Recent, instituţia a limitat suma în lire pe care băncile turceşti o pot face disponibilă investitorilor şi băncilor străine, într-o încercare de a-i descuraja pe cei care pariază împotriva monedei locale.
Luna trecută, Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, la 8,75%, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia şi a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Într-un comunicat dat publicităţii după şedinţa de politică monetară, Banca Centrală a Turciei a atras atenţia asupra activităţii economice reduse înregistrate de la mijlocul lunii martie, ca efect al pandemiei asupra turismului, comerţului şi cererii interne.
"În pofida recentei deprecieri a lirei turceşti, pe fondul evoluţiilor globale", ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în următoarele luni, "în urma declinului preţurilor materiilor prime pe plan global, în special la ţiţei şi metale", a apreciat CBRT, potrivit Agerpres.