Autorităţile publice centrale trebuie să colaboreze foarte strâns cu cele locale şi cu mediul privat pentru ca turismul balnear românesc să se dezvolte, a declarat, vineri, pentru NewsIn, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.
Şeful patronatului din turismul balnear a spus că ministrul IMM-urilor, comerţului, turismului şi profesiilor liberale, Ovidiu Silaghi, trebuie să dea semnale clare autorităţilor locale şi mediului privat, ca acestea să lucreze împreună pentru a putea dezvolta staţiunile balneare. Rădulescu a declarat că va avea o întâlnire săptămâna viitoare cu ministrul Silaghi, pentru a dicuta pe marginea proiectului de 380 milioane euro destinat turismului balnear. "Părerea mea este că putem avea o şansă cu turismul balnear. Mizez pe experienţa europeană pentru a putea face ceva bun. Important este să lucrăm în echipă", a conchis acesta.
Într-un interviu acordat agenţiei NewsIn, ministrul turismului, Ovidiu Ioan Silaghi a declarat că staţiunile balneare româneşti vor intra, din toamnă, într-un program de modernizare de aproximativ 380 milioane de euro.
Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) au declarat recent că turismul balnear din România ar putea dispărea dacă nu se vor produce schimbări majore la nivelul infrastructurii staţiunilor balneoclimaterice din ţara noastră. "Cele mai multe staţiuni balneoclimaterice din România s-au dezvoltat într-o direcţie greşită care nu mai este adecvată cerinţelor pieţei. Oferta turistică trebuie diversificată sau turismul balnear românesc va dispărea", a declarat managerul OMT, Richard Batchelor.
Reprezentanţii OMT au vizitat peste 120 de staţiuni balneoclimaterice din ţară, pentru a-i ajuta pe investitorii români să îmbunătăţească evoluţia turismului românesc. Ei au concluzionat că există o dependenţă foarte mare a turiştilor români de sindicatele şi asociaţiile patronale deoarece peste 80% dintre vizitatorii centrelor balneoclimaterice vin cu bilete de tratament şi doar 20% vin să se relaxeze. În schimb, pe plan mondial nu mai există o cerinţă puternică pentru tratamentele medicale.