Turismul spaţial, între moft şi o viitoare necesitate

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 9 septembrie 2011

Aeroportul spaţial din Las Cruces (New Mexico).

Aeroportul spaţial din Las Cruces (New Mexico).

Turismul spaţial, utopia anilor 60, a devenit o realitate a acestor vremuri. Adresată unui număr restrâns de oameni, din cauza costurilor mari, această formă de ieşire "la aer" poate fi considerată de foarte mulţi un moft. Cu toate acestea, lucrurile sunt mult mai nuanţate, nu puţini fiind cei care afirmă că este o formă mascată a războiului spaţial purtat între SUA şi Rusia, sau că este un util antrenament pentru momentul în care oamenii vor încerca să găsească medii alternative unde să trăiască. Chiar dacă oficial războiul rece s-a încheiat, competiţia pentru cucerirea spaţiului cosmic a rămas la fel de acerbă. Actualele încercări nu reprezintă decât un mic pas înaintea marelui moment în care omul va coloniza luna. Cunoscutul astrofizician britanic Stephen Hawking consideră că pentru omenire este vital să colonizeze spaţiul: "Va fi des-tul de dificil să evităm dezastrul pe Terra în următorii o sută de ani, fără să mai vorbim de următoarea mie, sau milioane de ani. Rasa umană nu ar trebui să-şi ţină toate "ouăle" într-un coş, sau pe o planetă. Dacă putem evita un dezastru în următoarele două secole, specia noastră ar trebui să fie în siguranţă, pe măsură ce ne răspândim în spaţiu".

În SUA se lucrează febril la primul aeroport spaţial şi nu peste foarte mult timp acesta va deveni funcţional, undeva în primăvara lui 2012. Spaceport America, care se află în Las Cruces, New Mexico, măsoară aproape 728.500 de hectare şi aparţine companiei Virgin Galactic, a informat dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Data la care aeroportul va începe operaţiunile nu este cunoscută încă. Nava SpaceShipTwo a Virgin Galactic pentru zborul spaţial este încă în etapa de testare, iar cea mai optimistă dată pentru începerea zborurilor este primul trimestru al anului 2013. Virgin Galactic, care doreşte să devină prima companie comercială specializată în turismul spaţial, a primit deja 45 de milioane de dolari de la 330 de clienţi care şi-au rezervat un loc la bordul acestei navete cu şase locuri. Odată ajunşi în spaţiu, turiştii vor putea să admire Terra din interiorul navetei, prin câteva hublouri. Naveta, concepută de inginerul Burt Rutan, a efectuat în 2010 un prim zbor de testare deasupra unui deşert din California. Miliardarul britanic Sir Richard Branson, patronul Virgin Galactic, mai are în plan pentru viitor inaugurarea unor hoteluri de lux în spaţiu, ce vor putea fi utilizate ca viitoare baze de aprovizionare şi odihnă pentru astronauţi, în lungul lor zbor către Lună.

Aceasta nu este singura companie care are un obiect de activitate atât de puţin obişnuit. Există şi concurenţă. XCOR Aerospace, cu sediul în Mojave, California, are deja clienţi dornici de senzaţii tarei. Naveta spaţială privată Lynx se va înălţa la aproximativ 60 de kilometri deasupra Terrei, oferindu-le pasagerilor posibilitatea de a contempla curbura Pământului şi a experimenta condiţii de imponderabilitate. O astfel de de aventură costă în jur de 95.000 de dolari, fiind una mult sub preţul pieţei. În schimb Virgin Galactic oferă călătorii mult mai lungi şi tocmai de acea turiştii trebuie să plătească cel puţin 200.000 de dolari.

Contestatarii prezenţei omului pe Lună au primit o lovitură grea. Satelitul Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO) al NASA a făcut noi fotografii ale suprafeţei selenare care arată în mod clar urme de astronaut, urmele vehiculelor lunare şi cele rămase de la decolarea modulelor care au aterizat pe Lună, informează Daily Mail. LRO a realizat o serie de fotografii uimitoare ale suprafeţei lunare începând din 2009, de la o altitudine de aproape 50 de kilometri. De curând, satelitul a reuşit o altă serie de fotografii, realizate de la o înălţime chiar mai mică, de 20 de kilometri. Noe Petro, cercetător la NASA, descrie fotografiile ca fiind cele mai bune realizate vreodată: "Avem unele dintre cele mai uimitoare imagini ale suprafeţei lunare pe care le-am văzut vreodată. Ne dau cea mai clară imagine a locurilor pe unde au fost astronauţii". Potrivit lui Petro, lângă locul de aterizare al navetei Apollo 17 se văd clar urmele unde a fost parcat rover-ul lunar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb