TVR solicită rediscutarea proiectului de modificare a Legii audiovizualului

C.I.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 24 ianuarie 2006

Televiziunea Română consideră că promovarea proiectului de Lege 496/2005 privind modificarea regimului publicităţii la SRTv este urmarea unei ne-înţelegeri sau cel mult a unei comunicări defectuoase şi solicită oprirea traseului acestuia. TVR precizează: "În octombrie 2005, cînd a fost discutat proiectul în prezenţa reprezentanţilor SRR şi SRTv şi ai CNA, deşi toţi cei prezenţi au fost de acord cu respingerea proiectului, acest lucru nu s-a întîmplat, din lipsa cvorumului. Însă, iniţiatorul legii, senatorul Ion Mihai Dumitrescu, a dat asigurări, în mod public, că va retrage proiectul". Domnia sa spunea la acel moment că va opri proiectul deoarece mai sînt alte patru forme de publicitate ce nu sînt evidenţiate în proiect şi anunţa că va aştepta apariţia noii Directive a Uniunii Europene pentru a reveni cu un proiect complet.

Într-un comunicat, TVR spune: "Deoarece, din informaţiile noastre, proiectul a fost redis-cutat în comisia de cultură, în timpul vacanţei parlamentare, apreciem că ne aflăm în faţa unei situaţii contradictorii, provocată de o comunicare defectuoasă. Nu credem că vreunul dintre membrii comisiei senatoriale şi-ar dori ca opinia publică să creadă că Parlamentul a aprobat un proiect de lege în această manieră, fără să asculte şi părerile tuturor celor implicaţi - SRTv, SRR, CNA, clienţii şi agenţiile de publicitate".

Prin prisma celor prezentate, conducerea televiziunii publice face apel la intervenţia preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a opri traseul acestui proiect de lege (nr. 496/2005) şi a oferi celor implicaţi ocazia de a-şi prezenta punctele de vedere.

Convenţia Organizaţiilor de Media protestează împotriva modului netransparent prin care Comisiile de cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera Deputaţilor au adoptat modificările la Legea audiovizualului 504/2002. Modificările vizează regimul publicităţii, atît în media private cît şi în cea publică.

Una dintre aceste modificări reduce timpul de publicitate al televiziunii publice la 4 minute (de la 8, cît prevede prezenta lege) şi interzice televiziunii publice difuzarea de publicitate în prime time (în intervalul 18.00-23.00). O astfel de măsură riscă să elimine singura sursă de finanţare independentă politic a televiziunii publice, amplificînd astfel dependenţa acestei instituţii de finanţările guvernamentale. "Situaţia este şi mai periculoasă ţinînd cont de actualul context în care există dezbateri şi iniţiative legislative ce urmăresc tocmai asigurarea independenţei serviciilor publice de radio şi televiziune", informează un comunicat de presă al Convenţiei Organizaţiilor Media.

Proiectul de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de senatorul PNL Ion Mihai Dumitrescu în septembrie 2005, fără dezbatere publică şi fără consultarea celor interesaţi. Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor prin procedura aprobării tacite şi a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Senatului. Săptămîna trecută, proiectul a fost adoptat de Comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Senatului.

De asemenea, proiectul a fost adoptat fără să se ţină cont de prevederile Directivei Televiziunea fără Frontiere, document ce se află momentan în curs de modificare, fiind supus unei dezbateri publice la nivel european. Organizaţiile semnatare solicită Parlamentului să nu adopte acest proiect de lege care ameninţă independenţa serviciului public de televiziune, contravine directivelor internaţionale şi a fost adoptat într-o manieră total netransparentă, indispreţul organismelor autorizate, al societăţii civile şi al actorilor de pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb