UBS, amendată cu 1,5 miliarde dolari pentru manipularea Libor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2012

UBS, amendată cu 1,5 miliarde dolari pentru manipularea Libor

Scandalul se extinde cu acuzaţii de dare de mită

UBS AG, cea mai mare bancă elveţiană, a acceptat să plătească o amendă de 1,4 miliarde franci (1,5 miliarde dolari) în ancheta privind manipularea dobânzilor interbancare Libor, în urma unui acord cu autorităţile americane, britanice şi elveţiene.

Suma include amenzi de 160 de milioane de lire care vor fi vărsate către autorităţile britanice şi 1,2 miliarde dolari - către Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime din SUA. Banca va plăti, de asemenea, 59 de milioane de franci către Finma, autoritatea elveţiană de supraveghere a pieţelor financiare, care a ordonat confiscarea beneficiilor realizate de UBS în mod ilegal.

Amenda aplicată UBS este de trei ori mai mare decât cea acordată băncii britanice "Barclays" Plc (450 de milioane de dolari), singura care fusese sancţionată până în prezent în cazul de manipulare a Libor.

Conform Finma, traderii UBS au făcut mai multe solicitări către angajaţi ai băncii în vederea raportării de dobânzi cu valori mai mari sau mici, care să le aducă beneficii pe poziţiile tranzacţionate. În plus, conform autorităţilor, un trander UBS a acţionat pentru influenţarea raportărilor Libor pentru yeni prin mituirea unor brokeri cu până la 15.000 de lire sterline (24.400 de dolari) trimestrial, respectiv prin oferirea de bani altor brokeri pentru sprijin în menţinerea ratelor la un nivel redus. Aceste acţiuni au avut loc în anii 2006 - 2009.

"În mod clar, acest capitol nu este unul pozitiv pentru noi", a declarat directorul executiv al UBS, Sergio Ermotti, adăugând: "Vrem să mergem mai departe şi cred că ne vom demonstra hotărârea cu care vom merge mai departe şi vom face schimbări în bine la nivelul instituţiei".

Ermotti a arătat că aproape 30 - 40 de persoane au părăsit banca în urma anchetelor, însă nu se aşteaptă la alte plecări. În opinia sa, comportamentul unor angajaţi a fost "inacceptabil".

Pe de altă parte, banca şi-a recunoascut vinovăţia într-un caz în care filiala sa japoneză a fost acuzată de fraudă pe cale electronică.

UBS anticipează că, în trimestrul curent, va consemna pierderi de 2 - 2,5 miliarde franci, în principal ca rezultat al provizioanelor pentru litigii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. celor care au platit dobanzi mai mari in aceasta perioada cine le da banii inapoi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb