• Scandalul se extinde cu acuzaţii de dare de mită
UBS AG, cea mai mare bancă elveţiană, a acceptat să plătească o amendă de 1,4 miliarde franci (1,5 miliarde dolari) în ancheta privind manipularea dobânzilor interbancare Libor, în urma unui acord cu autorităţile americane, britanice şi elveţiene.
Suma include amenzi de 160 de milioane de lire care vor fi vărsate către autorităţile britanice şi 1,2 miliarde dolari - către Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime din SUA. Banca va plăti, de asemenea, 59 de milioane de franci către Finma, autoritatea elveţiană de supraveghere a pieţelor financiare, care a ordonat confiscarea beneficiilor realizate de UBS în mod ilegal.
Amenda aplicată UBS este de trei ori mai mare decât cea acordată băncii britanice "Barclays" Plc (450 de milioane de dolari), singura care fusese sancţionată până în prezent în cazul de manipulare a Libor.
Conform Finma, traderii UBS au făcut mai multe solicitări către angajaţi ai băncii în vederea raportării de dobânzi cu valori mai mari sau mici, care să le aducă beneficii pe poziţiile tranzacţionate. În plus, conform autorităţilor, un trander UBS a acţionat pentru influenţarea raportărilor Libor pentru yeni prin mituirea unor brokeri cu până la 15.000 de lire sterline (24.400 de dolari) trimestrial, respectiv prin oferirea de bani altor brokeri pentru sprijin în menţinerea ratelor la un nivel redus. Aceste acţiuni au avut loc în anii 2006 - 2009.
"În mod clar, acest capitol nu este unul pozitiv pentru noi", a declarat directorul executiv al UBS, Sergio Ermotti, adăugând: "Vrem să mergem mai departe şi cred că ne vom demonstra hotărârea cu care vom merge mai departe şi vom face schimbări în bine la nivelul instituţiei".
Ermotti a arătat că aproape 30 - 40 de persoane au părăsit banca în urma anchetelor, însă nu se aşteaptă la alte plecări. În opinia sa, comportamentul unor angajaţi a fost "inacceptabil".
Pe de altă parte, banca şi-a recunoascut vinovăţia într-un caz în care filiala sa japoneză a fost acuzată de fraudă pe cale electronică.
UBS anticipează că, în trimestrul curent, va consemna pierderi de 2 - 2,5 miliarde franci, în principal ca rezultat al provizioanelor pentru litigii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2012, 15:44)
celor care au platit dobanzi mai mari in aceasta perioada cine le da banii inapoi?