UBS şi "Barclays", cei mai mari beneficiari ai fondurilor de urgenţă ale Fed

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2010

 UBS a împrumutat 74,5 miliarde dolari de la Fed.

UBS a împrumutat 74,5 miliarde dolari de la Fed.

Banca elveţiană UBS AG şi "Barclays" Plc din Marea Britanie se numără printre cei mai mari beneficiari ai programelor de urgenţă lansate de Federal Reserve (Fed), potrivit unui raport publicat de banca centrală a SUA. Situaţia a declanşat o dezbatere în Statele Unite privind ajutorul acordat de Fed băncilor străine.

UBS a beneficiat de cea mai mare sumă, împrumutând în total 74,5 miliarde dolari din fondurile de 3.300 miliarde dolari puse de Fed la dispoziţia băncilor (cu o dobândă foarte redusă). Suma este de două ori mai mare decât împrumutul primit de "Citigroup" Inc., cel mai mare beneficiar american al programelor Fed.

"Barclays" a contractat cel mai mare împrumut singular în cadrul programelor de credite overnight ale Fed: 47,9 miliarde dolari în 18 septembrie 2008.

Senatorul american independent Bernard Sanders, cel care a introdus în legislaţia SUA articolul ce impune Fed să publice raportul amintit, a declarat: "Vorbim despre sume uriaşe care au mers către salvarea unor mari bănci străine. A devenit Federal Reserve banca centrală a întregii lumi? Cred că este o chestiune care trebuie examinată".

Băncile străine se numără printre marii investitori din Statele Unite, acestea cumpărând masiv active înainte de criza din 2008. Odată cu blocarea pieţei creditelor, Fed a urmărit ca investitorii străini să nu renunţe la expunerea pe piaţa americană.

Raportul Fed arată că banca centrală a devenit un creditor global de ultimă instanţă, acordând împrumuturi masive la dobânzi simbolice către mari bănci europene, precum şi pentru giganţi americani ca "Bank of America" sau "Wells Fargo & Co.", care au luat, fiecare, câte 45 miliarde dolari. "Morgan Stanley & Co." a împrumutat 47,6 miliarde dolari, iar "Goldman Sachs Group" - peste 24 de miliarde.

Printre instituţiile europene care s-au împrumutat de la Fed se mai numără "BNP Paribas Securities" Corp. - 4,6 miliarde dolari, "Credit Suisse Securities" LLC - un miliard dolari, "Deutsche Bank Securities" Inc. - 500 milioane dolari, "Dres­dner Kleinwort Securities" LLC - 93 milioane dolari.

Bernard Sanders va investiga dacă băncile europene au împrumutat guvernul cu banii de la Fed, profitând de diferenţa de dobândă în favoarea titlurilor de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb