Ucraina a interzis prezenţa observatorilor ruşi în alegeri, invocând, odată cu apropierea scrutinului prezidenţial, invocând necesitatea de a se proteja de un amestec al Kremlinului, atrăgându-şi criticile Moscovei şi nerespectând îndemnul aliatului său american.
Proiectul de lege, adoptat joi cu 232 de voturi, în contextul în care erau necesare 226, priveşte atât observatori din ţări terţe, cât şi observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
"Cetăţenii ţării agresoare (...) nu pot să fie observatori oficiali reprezentând state străine şi organizaţii internaţionale", se arată în text.
Această decizie are loc în contextul în care Ucraina şi Occidentul se tem de un amestec rus în această fostă republică sovietică, în care după alegerile prezidenţiale de la 31 martie sunt prevăzute alegeri legislative la sfârşitul lui octombrie.
"Rusia pregăteşte un amestec fără precedent în alegerile din Ucraina şi (...) a prevăzut în acest scop aproape 350 de milioane de dolari", se arată în motivarea proiectului de lege.
Emisarul american în Ucraina Kurt Volker a apreciat cu puţin înainte, joi, că Kievul ar putea să accepte observatori ruşi cu condiţia ca ei să opereze sub autoritatea OSCE.
"Ucraina are nevoie de observatori (...), pentru a-şi dovedi respectarea standardelor democratice (...). Observatori ruşi pot să se afle între ei, dar sub autoritatea ODIHR", Biroul Instituţiilor Democartice şi Drepturilor Omului din cadrul OSCE, a scris el pe Twitter.
Moscova a denunţat, la rândul său, "o încălcare extrem de gravă", prin vocea reprezentantului său la OSCE Aleksandr Lukaşevici, potrivit agenţiei ruse RIA Novosti.