Măsura care prevede că Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe 5 iunie 2023 a intrat, astăzi, în vigoare, după ce pachetul de măsuri a fost votat de Parlamentul European în 19 mai. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe afirmă că decizia va duce la evitarea unei crize alimentare în Uniune, dar este şi un sprijin real pentru economia şi populaţia din ţara vecină, greu încercată, informează News.ro.
"E oficial! Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe 5 iunie 2023. Măsurile pe care le-am votat pe 19 mai în Parlamentul European au intrat astăzi în vigoare: timp de un an, produsele ucrainene vor fi exceptate de la plata taxelor vamale la intrarea în UE", a scris, astăzi, pe Facebook, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.
Potrivit acestuia, liberalizarea temporară a comerţului aplicabilă produselor ucrainene va avea două consecinţe esenţiale în acest moment.
"Prima se referă la evitarea unei crize alimentare în Uniune, Ucraina fiind un exportator important de cereale, fructe, legume, precum şi de echipamente şi substanţe folosite în agricultură. A doua constituie un sprijin real pentru economia şi implicit populaţia din ţara vecină, greu încercată de războiul care a depăşit 100 de zile deja. Chiar textul Regulamentului precizează că "Războiul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022 a avut un impact negativ profund asupra capacităţii Ucrainei de a face schimburi comerciale cu restul lumii, atât din cauza distrugerii capacităţii de producţie, cât şi din cauza indisponibilităţii unei părţi semnificative a mijloacelor de transport, ca urmare a închiderii accesului la Marea Neagră", a mai scris europarlamentarul.
Concret, măsurile decise de Uniunea Europeană sunt:
taxele vamale preferenţiale la importul în Uniune al anumitor produse industriale originare din Ucraina, care fac obiectul unei eliminări treptate pe o perioadă de şapte ani în conformitate cu anexa I-A la Acordul de asociere, se stabilesc la zero;
aplicarea sistemului preţurilor de intrare se suspendă pentru produsele respective pentru care se aplică, astfel cum se specifică în anexa I-A la Acordul de asociere. Importurilor de produse respective nu li se aplică taxe vamale;
toate contingentele tarifare stabilite în temeiul anexei I-A la Acordul de asociere se suspendă, iar produsele care fac obiectul contingentelor respective sunt admise la importul în Uniune din Ucraina fără taxe vamale.
prin derogare de la articolul 14 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/1036, taxele antidumping la importurile originare din Ucraina efectuate în cursul aplicării prezentului regulament nu se percep în niciun moment, nici după expirarea prezentului regulament.
aplicarea Regulamentului (UE) 2015/478 se suspendă temporar în ceea ce priveşte importurile originare din Ucraina.
"Aceste prevederi sunt valabile cât timp şi Ucraina respectă regulile de origine a produselor şi procedurile aferente şi nu introduce la rândul ei noi taxe vamale. Una dintre condiţiile puse Ucrainei se referă la respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi respectarea principiilor statului de drept, precum şi eforturile continue şi susţinute în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a activităţilor ilegale", a mai scris Vlad Gheorghe.
Potrivit acestuia, există şi o clauză de salvgardare, pentru ca producătorii europeni să nu fie afectaţi de aceste măsuri: dacă un produs ucrainean riscă să aducă daune celor din UE cu produse similare sau aflate în concurenţă directă, taxele vamale pot fi reintroduse oricând.
"Asta ca să nu sară iar trompetele Rusiei cu placa lor clasică "vă gândiţi la ucraineni, dar la cetăţenii voştri nu". Tocmai, noi în UE ne gândim la binele cetăţenilor - în Rusia, Putin se gândeşte la binele lui, al lui Lavrov şi-al nomenclaturii de la Kremlin, precum se gândeau comuniştii înainte de 1989 şi este ruşinos că uităm asta.Regulamentul a fost publicat în Jurmalul Oficial al Uniunii Europene vineri, pe 3 iunie 2022 şi se aplică din prima zi lucrătoare după publicare, timp de un an", a mai scris europarlamentarul.