Comisia Europeană a avertizat România şi alte state membre ale Uniunii Europene în privinţa riscului cu care se confruntă economiile lor, deoarece majorarea datoriei lor publice nu le va permite să îndeplinească viitoarele solicitări privind cheltuielile publice. Comisia a avertizat toate statele UE că nu se pot baza pe o creştere economică rapidă pentru reducerea datoriilor fiindcă Europa se confruntă cu o problemă care "va face să pară mai mici efectele crizei încă mult timp" - o populaţie în vârstă unde mai puţini angajaţi vor plăti pensii mai mari şi contribuţii la sănătate pentru mai mulţi pensionari.
• Reprezentanţii MFP spun că datoria publică este mică
Deşi Comisia Europeană ne-a nominalizat printre ţările care sunt avertizate în privinţa riscului cu care se confruntă economia lor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) spun că nu ne aflăm în situaţia în care nu ne mai permitem să facem solicitări privind cheltuielile publice.
"Potrivit tratatului de la Maastricht, datoria noastră publică se află sub nivelul de risc şi nu cred că avem motive de îngrijorare. Dacă ne avertizează pe noi, care avem datoria publică la 20%, ce să mai vorbim de datoria publică a Italiei, care au depăşit de mult 100%", a declarat, pentru ziarul Bursa, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
În aceeaşi situaţie se mai află şi Marea Britanie, Spania, Grecia, Irlanda, Letonia, Olanda, Lituania, Malta, Slovenia, Slovacia, Cehia şi Cipru, toate fiind nominalizate de către CE cu grad ridicat de risc, fiind nevoite să prezinte programe bugetare "ambiţioase" pentru reducerea datoriilor.