UE cere Washingtonului o mai mare implicare în negocierile pentru acordul de liber-schimb

A.C.
Companii / 22 noiembrie 2014

Uniunea Europeană a cerut vineri Washingtonului ''mai multă implicare'' pentru relansarea negocierilor cu privire la un viitor acord de liber-schimb, transmite AFP, citat de Agerpres.

Poziţia UE a fost exprimată de comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul SUA pentru comerţ, Michael Froman.

''Încheierea unui acord este o prioritate pentru Uniunea Europeană şi dacă există un angajament al ambelor părţi, atunci vom putea respecta termenele stabilite. Fie se va asuma leadershipul pentru a se atinge obiectivul, fie va exista o problemă pentru întreaga lume occidentală'', a avertizat şi ministrul italian pentru dezvoltare economică Carlo Calenda, în numele preşedinţiei Consiliului UE.

Malstrom şi Froman vor avea o nouă rundă de discuţii pe 9 decembrie, la Washington, pentru a vedea dacă este posibilă o relansare a negocierilor, ce ar putea avea loc în februarie, la Bruxelles.

''Comisia Europeană poartă aceste negocieri cu SUA pe baza unui mandat dat de statele membre ale UE şi nu intenţionăm să schimbăm acest lucru'', a precizat Carlo Calenda.

El a adăugat că ceea ce suscită îngrijorare este mai ales clauza de arbitraj pentru diferende între investitori şi statele membre. ''Trebuie să existe ceva care să nu compromită dreptul statelor de a reglementa. Dezbaterea este blocată, dar dacă modificăm mandatul, aceasta ar însemna eşecul negocierilor'', a avertizat reprezentantul preşedinţiei italiene a Consiliului UE.

A şaptea rundă de negocieri între UE şi SUA privind viitorul acord de liber-schimb s-a desfăşurat în perioada 29 septembrie - 3 octombrie la Washington, dar nu a adus progrese semnificative, a recunoscut secretarul de stat francez pentru comerţ exterior Matthias Fekl.

În opinia sa, dificultăţile sunt legate atât de calendarele politice specifice (noua Comisie Europeană şi alegerile de la jumătatea mandatului din SUA), cât şi de ''numeroase obstacole de fond'', precum accesul la pieţe publice, recunoaşterea indicaţiilor geografice protejate sau protecţia investitorilor prin crearea curţilor de arbitraj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb