Uniunea Europeană (UE) a avertizat, ieri, că Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este prinsă într-o "criză profundă", iar în epicentrul acesteia se află Statele Unite, drept pentru care i-a cerut administraţiei Trump să prezinte propuneri concrete de reformă.
Totodată, UE şi China au acuzat, ieri, SUA, că iau măsuri protecţioniste şi "pun în genunchi" OMC.
La rândul lor, Japonia, Elveţia şi Canada au criticat Washington-ul, însă ambasadorul SUA la OMC, Dennis Shea, a acuzat practicile "de concurenţă neloială" ale Chinei, care afectează companiile străine şi lucrătorii, încălcând normele OMC. Acesta a promis să conducă eforturile de reformă ale OMC, afirmând: "Statele Unite sunt angajate să rezolve temerile legate de funcţionarea OMC. Reformele sunt necesare pentru ca organizaţia să fie viabilă în continuare".
Shea a descris Statele Unite ca "una dintre cele mai deschise şi competitive economii din lume", care are unele dintre cele mai reduse tarife vamale la nivel global. Acesta a negat faptul că SUA adoptă practici protecţioniste.
Conform administraţiei americane, condusă de preşedintele Donald Trump, OMC este disfuncţională din cauză că nu a reuşit să ţină cont de faptul că statul chinez nu-şi deschide economia, aşa cum a prevăzut atunci când Beijingul s-a alăturat organizaţiei, în 2001.
Ambasadorul UE la OMC, Mark Vanheukelen, a criticat limitările pe piaţa achiziţiilor din SUA, în special prin legislaţia "Buy American" şi "restricţiile grele" din sectorul transportului maritim.
Afirmaţiile celor menţionaţi au fost făcute în cadrul unei revizuiri a politicilor comerciale americane.