UE îndeamnă Elveţia să elimine secretul bancar

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iunie 2013

UE îndeamnă Elveţia să elimine secretul bancar

"Este acceptat pe scară largă, în întreaga lume, că epoca secretului bancar s-a încheiat", declară comisarul european Algirdas Semeta

Comisarul european responsabil cu politica fiscală, Algirdas Semeta, a încercat, ieri, să convingă Elveţia să accepte să ofere mai multe informaţii despre clienţii sistemului său bancar, ca parte a luptei pentru combaterea evaziunii fiscale.

Semeta s-a întâlnit cu ministrul elveţian al finanţelor, Eveline Widmer-Schlumpf, la Berna, în contextul în care prim-ministrul britanic David Cameron urma să pună lupta împotriva evaziunii fiscale pe agenda reuniunii G8 care se desfăşoară începând de ieri, pe parcursul a două zile, în Irlanda de Nord.

"Este acceptat pe scară largă, în întreaga lume, că epoca secretului bancar s-a încheiat", a declarat Algirdas Semeta, adăugând: "Elveţia poate avea de câştigat de pe urma unui acord fiscal mai puternic cu UE, care să prevadă schimbul automat de informaţii. Acesta ar fi un semnal clar din partea Elveţiei că sus-ţine fair-play-ul".

Elveţia, cel mai mare centru financiar mondial offshore, cu active de 2.000 miliarde dolari în administrare, este supusă presiunilor de către UE şi SUA în privinţa eliminării secretului bancar.

Luna trecută, miniştrii finanţelor din UE au mandatat Comisia Europeană să deruleze negocieri cu Elveţia, Liechtenstein, San Marino, Andorra şi Monaco pentru obţinerea schimbului automat de informaţii din partea acestora.

Widmer-Schlumpf a declarat că guvernul elveţian va putea lansa abia în toamnă discuţiile oficiale în acest sens, pe care le doreşte şi în interiorul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Pentru Elveţia este important să continue să se angajeze la condiţii de concurenţă echitabile, nu doar în cadrul UE, ci şi în afara Uniunii", a spus oficialul elveţian.

Săptămâna trecută, o comisie de specialitate numită de guvernul de la Berna afirma că Elveţia ar trebui să se alăture eforturilor internaţionale împotriva evazioniştilor, permiţându-le băncilor să împărtăşeas-că detalii referitoare la clienţi.

"Elveţia trebuie să înceapă imediat să lucreze la dezvoltarea standardelor globale pentru schimbul de date", a subliniat comisia menţionată.

Premierul britanic David Cameron intenţiona să facă din combaterea evaziunii fiscale una dintre componentele-cheie ale agendei summitului G8, în condiţiile în care oficialul de la Londra consideră o prioritate lupta împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica unei tari nemembre UE. Ia sa indemnam si noi Australia la ceva.

    Asta înseamnă că o să scadă francul?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb