UE lansează la OMC un caz împotriva Braziliei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2013

UE lansează la OMC un caz împotriva Braziliei

Europenii sunt nemulţumiţi de taxele aplicate de această ţară anumitor importuri

Uniunea Europeană a lansat, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), un caz împotriva Braziliei, protestând faţă de taxele pe care le impune această ţară pe importurile de anumite bunuri, de la autoturisme până la computere.

Comisia Europeană şi guvernul Braziliei nu au reuşit, în mai bine de zece runde de negocieri, să rezolve problema taxelor, astfel că UE nu a mai putut apela decât la OMC.

Autorităţile de la Bruxelles au declarat: "În ultimii ani, Brazilia şi-a extins utilizarea sistemului de taxe în moduri ce nu sunt compatibile cu obligaţiile sale faţă de OMC. Taxele respective le oferă avantaje industriilor interne, ferindu-le de concurenţă. Acest lucru se face în principal prin scutiri selective sau reduceri de impozite pentru bunurile interne".

În septembrie 2011, guvernul brazilian a decis o creştere semnificativă a taxelor pe maşini (30% din valoare), însă a exceptat de la această măsură autoturismele produse pe plan intern. Conform UE, această taxă discriminatorie trebuia să expire în decembrie 2012, însă în septembrie 2012 a fost înlocuită cu un regim fiscal, "la fel de problematic", denumit Inovar-Auto, care va fi în vigoare timp de cinci ani. În paralel, autorităţile braziliene iau măsuri fiscale care privesc alte bunuri, de la computere şi smartphone-uri, la semiconductori.

Autorităţile UE subliniază: "Aceste măsuri fiscale au un impact negativ asupra exportatorilor UE, ale căror produse sunt supuse unor taxe mai mari decât cele fabricate de competitorii locali. În plus, aceste măsuri restricţionează comerţul, prin favorizarea localizării producţiei şi bunurilor, şi le dau un avantaj exportatorilor brazilieni. Totodată, măsurile generează, în Brazilia, preţuri mai mari pentru produsele de import, o posibilitate scăzută de alegere pentru consumatori şi un acces redus la produse inovatoare".

Conform afirmaţiilor oficialilor europeni, şi alţi parteneri comerciali majori, printre care Statele Unite, s-ar putea alătura procesului înaintat la OMC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb