UE şi Polonia intră în conflict din cauza exploatării forestiere

Cristina Radu
Internaţional / 12 septembrie 2017

Jan Szyszko (Sursa foto: Wikipedia)

Jan Szyszko (Sursa foto: Wikipedia)

Relaţia tensionată a Poloniei cu Comisia Europeană a fost înrăutăţită, după ce Bruxelles a solicitat Curţii Europene de Justiţie ca Varşovia să fie sancţionată financiar pentru tăierea copacilor din pădurea protejată Bia³owie¿a, potrivit Politico.

Ministrul polonez al mediului, Jan Szyszko, s-a arătat în persaonă pentru a apăra poziţia guvernului, semnalizând importanţa locurilor din Varşovia, potrivit agenţiei.

Szyszko a declarat în faţa instanţei, ţinând cont de ceea ce el a numit intervenţia Comisiei într-o chestiune pe care acesta o consideră parte a patrimoniului polonez: "Comisia ne spune că acesta este una dintre pădurile cele mai bine conservate din lume. Acest lucru se datorează faptului că poporul polonez ştie să facă acest lucru". Ministrul polonez al mediului a spus că Bia³owie¿a este un model de gestionare a pădurilor de către poporul polonez, un model pe care toată lumea ar trebui să-l imite.

Szyszko a adăugat: "Pot vedea oameni din Comisie care doresc să ne înveţe lecţii" şi i-a denunţat pe oamenii venind "din afară" şi care îi spun Poloniei ce să facă. El a afirmat: "Polonia este acuzată de exploatare forestieră. Nimic nu poate fi mai greşit".

O mulţime de susţinători ai guvernului a salutat remarcile lui, forţând judecătorul să intervină pentru a opri zgomotul. Ei au afişat bannere şi afişe vizând "eco-teroriştii" şi "pseudo-ecologiştii", iar Greenpeace a organizat o demonstraţie rivală în afara sălii.

Bia³owie¿a face parte pentru Comisie dintr-o problemă mult mai profundă cu o ţară membră care refuză să respecte regulile. Polonia este în conflict cu UE începând cu politica în domeniul emisiilor până la statul de drept şi migraţie, iar Comisia încearcă acum să trimită un mesaj că ignorarea voinţei sale are un preţ, conform sursei citate.

Problema a început în 2016, când Szyszko a acordat serviciului de pădure de stat permisiunea de a tripla cantitatea de cherestea scoasă din pădure - o parte din ce el a numit o campanie de combatere a unei infestări a gândacilor care atacă molidul.

Experţii au protestat că gândacii au apărut natural şi tăierea şi vânzarea copacilor nu era cel mai bun mod de a face faţă epidemiei. Szyszko şi serviciul forestier nu au fost de acord. Acesta a arătat un borcan cu un gândac de coajă chiar în timpul şedinţei.

Comisia a reacţionat lansând o procedură vizând încălcarea dreptului comunitar contra Poloniei şi chemând ţara la CEJ în iulie. Comisia i-a sugerat instanţei că ţara ar trebui să se confrunte cu sancţiuni financiare din cauza exploatărilor forestiere. Polonia a cerut o audiere în faţa CEJ şi are 4 zile să-şi prezinte cazul. Polonia a insistat că acţionează în cadrul drepturilor sale pentru a împiedica căderea copacilor bolnavi pe drumuri şi a înlătura punerea în pericol a oamenilor, conform sursei citate.

Preocupată că exploatarea forestieră va continua în timp ce procedura înainta către instanţă, Comisia Europeană a dat o interdicţie în vederea exploatării pădurilor din Polonia, vizând păstrarea siguranţei publice. Comisia a acuzat Polonia de ignorarea ordinului, spunând că este un lucru pe care nicio ţară membră nu l-a făcut vreodată. Bătălia părţilor este mult mai mare decât tăierea copacilor. Pentru guvernul Poloniei, bătălia cu Bruxelles-ul este văzută ca un alt exemplu al eurocraţilor care le spun polonezilor ce să facă şi se bazează pe faptul că Polonia este atacată de străini.

Bia³owie¿a este încurcată şi în alte probleme ale Poloniei cu Comisia. Comisia a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar, întemeiată pe încălcarea de către ţară a principiilor de supremaţie a legii vizând recentele reforme ale sistemului judiciar, iar în august a ameninţat că va lega cazul Bia³owie¿a de această problemă.

Problema a devenit profund politică în Polonia. Szyszko se implică într-o concepţie tradiţională potrivit căreia natura trebuie să fie gestionată în beneficiul omului şi subliniază că zonele pădurii au fost înregistrate sau folosite de oameni în trecut. Şedinţa de luni a fost legată doar de ordonanţa de urgenţă, iar problema procedurii vizând încălcarea dreptului comunitar va necesita timp pentru soluţionarea litigiului.

Bia³owie¿a conţine rămăşiţe ale pădurii primitive, care acoperea întregul continent. Este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO şi protejată în cadrul programului UE Natura 2000. Partea poloneză (cealaltă parte fiind în Belarus) este împărţită în părţi strict protejate şi în zone în care autorităţile poloneze permit o exploatare forestieră.

În Polonia, pădurea a fost scena confruntărilor dintre protestatarii care încearcă să blocheze exploatarea forestieră şi lucrătorii forestieri susţinuţi de poliţişti şi guvern.

Comisia a prezentat fotografii prin satelit arătând că înregistrările au continuat în pădure, încălcând ordinea instanţei. Reprezentanta Comisiei, Katarzyna Herman, a declarat că "Comisia are dovezi că copacii seculari care au fost părăsiţi de mult timp gândacii sunt scoşi din pădure. Tăierile sanitare ar avea sens doar dacă ar fi ţintiţi copacii infectaţi. Acest lucru serveşte astfel altor scopuri ... scopuri economice. "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb