UE şi Vietnam au semnat un acord de liber schimb

I.A.M.
Internaţional / 30 iunie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Uniunea Europeană şi Vietnam au parafat astăzi, la Hanoi, un Tratat de Liber Schimb, care va elimina progresiv 99% din taxele vamale şi care include măsuri pentru protejarea drepturilor lucrătorilor şi mediului înconjurător, relatează agenţia EFE.

Comisarul european, Cecilia Malmstrom, şi ministrul vietnamez al Industriei şi Comerţului, Tran Tuan Anh, au fost prezenţi la eveniment şi au semnat un Acord privind protecţia investiţiilor, transmite Agerpres.

"Fiind până în prezent acordul de liber schimb cel mai ambiţios dintre UE şi o economie emergentă, acest tratat se bazează pe angajamentul ambelor părţi privind o liberalizare comercială şi o integrare economică deschisă, corectă şi reglementată", au dat asigurări Malmstrom şi Tran Tuan Anh într-un comunicat comun.

În cazul în care vor fi ratificate de Parlamentul European şi Adunarea Naţională din Vietnam, acordurile vor elimina obstacolele birocratice din comerţ şi investiţii şi vor proteja produsele europene cu denumire de origine protejată, precum brânza feta sau coniacul sau vinul de Rioja.

Negocierile, care au început în 2012, au fost câţiva ani concentrate pe aspecte economice, dar au fost blocate în plan juridic de reticenţele Vietnamului privind respectarea standardelor internaţionale legate de drepturile lucrătorilor şi protecţia mediului, conform Agerpres.

Recenta ratificare a convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind negocierea colectivă (ceea e permite crearea de sindicate independente de stat) şi angajamentele legate de Acordul de mediu de la Paris au fost decisive în semnarea acordurilor.

Conform Eurostat, exporturile din Vietnam în UE s-au ridicat în 2018 la 40 de miliarde de euro (circa 45,5 miliarde dolari), în special telefoane mobile şi componente, textile, aparate electronice, încălţăminte, produse de pescuit, mobilă şi cafea, printre altele.

Exporturile europene în Vietnam au totalizat 12 miliarde de euro (13,667 miliarde dolari), incluzând utilaje, echipamente de transport (avioane şi maşini), produse farmaceutice şi agroalimentare.

Pe de altă parte, investiţiile directe ale UE în ţara asiatică s-au cifrat anul trecut la peste 23 miliarde dolari (circa 20,1 miliarde euro) marea majoritate provenind din ţări precum Olanda, Franţa, Marea Britanie, Luxemburg şi Germania, informează Agerpres.

Deşi nu există un termen pentru intrarea în vigoare a acordului, se aşteaptă ca în următoarele luni să fie aprobat de Parlamentul European şi să intre în vigoare înainte de 2020.

Acesta este al doilea tratat de liber comerţ încheiat de UE în zonă, după cel semnat cu Singapore, şi ar putea fi urmat de un altul mai amplu cu Asociaţia Naţiunilor din Sud-estul Asiei (ASEAN), ce reuneşte zece ţări din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb