UE va ajunge luna viitoare la un acord privind mecanismul de rezoluţie bancară

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 noiembrie 2013

UE va ajunge luna viitoare la un acord privind mecanismul de rezoluţie bancară

Wolfgang Schaeuble, Germania: "BCE nu poate rezolva singură problemele zonei euro"

Uniunea Europeană (UE) va ajunge, până la Crăciun, la un acord privind Mecanismul Unic de Rezoluţie, care priveşte restructurarea sau închiderea băncilor din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare, a anunţat ieri ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble.

Oficialul german a menţionat că acest mecansim trebuie stabilit în baza tratatelor existente ale UE.

Mecanismul Unic de Rezoluţie, care ar urma să devină operaţional în 2015, urmează să fie finanţat din planificata taxă pe bănci din următorii zece ani.

Amintim că acest mecanism este al doilea pilon al proiectului uniunii bancare europene. Guvernele UE vor să ajungă la un acord privind controlul centralizat al băncilor cu dificultăţi financiare până la sfârşitul anului, dar au opinii divergente privind anvergura Mecanismului Unic de Rezoluţie. Germania a cerut atribuţii limitate pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care să poată decide doar pentru problemele băncilor mari. (A.V.)

(continuare în pagina 15)

Pe de altă parte, Wolfgang Schaeuble a declarat ieri că politica monetară a BCE nu trebuie să ofere stimulente false şi nu trebuie să reprezinte singurul mod de ieşire din criză. Declaraţiile sale au venit după ce, luna aceasta, BCE a redus rata dobânzii la nivelul minim record de 0,25%. În plus, BCE a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi pentru băncile din zona euro, cel puţin până în iulie 2015.

"BCE nu poate rezolva singură problemele de deficit bugetar ale ţărilor din zona euro. Statele membre trebuie să contribuie la acest proces", a declarat Schaeuble, subliniind că BCE nu trebuie să acorde stimulente "greşite", ci să acţioneze conform mandatului său ca să menţină stabilitatea preţurilor.

Oficialul german a menţionat: "Doar politica monetară nu poate oferi calea ieşirii din criză. Este o iluzie să crezi că politica monetară poate crea creştere sustenabilă". În opinia sa, politica monetară doar poate «cumpăra timp» pentru reforme, dar nu poate rezolva problemele fundamentale.

Wolfgang Schaeuble: "BCE şi-a adus contribuţia în lupta împotriva crizei şi încă face acest lucru. Acţionează în cadrul mandatului său, dar acest mandat trebuie să fie unul strict limitat ca să-i asigure independenţa".

BCE a nominalizat-o pe Daniele Nouy, fost oficial la banca centrală a Franţei, pentru funcţia de preşedinte al noii agenţii de supervizare bancară europeană. Din această funcţie, doamna Nouy va superviza cele mai mari 130 de bănci europene, începând din luna noiembrie 2014.

Numirea Danielei Nouy trebuie să primească aprobarea Parlamentului European, unde domnia sa are programată audierea în faţa comisiei economice la data de 27 noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb