UGIR 1903: Costul ieşirii din criză, 5 miliarde de euro

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 octombrie 2010

Cezar Corâci

Cezar Corâci

Corâci: "Deficitul de 4,4% din PIB, stabilit pentru anul viitor, este nesustenabil"

FMI: "Nu va fi recesiune în 2011"

Ţara noastră va ieşi, anul viitor, din criza economică, dacă Guvernul va investi, în economia reală, între 3-5 miliarde de euro, susţine preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci.

Liderul UGIR 1903 consideră că aceşti bani sunt necesari pentru plata arieratelor statului faţă de mediul privat, investiţii publice şi cofinanţarea proiectelor europene.

Corâci consideră că aceste sume trebuie incluse în bugetul pe 2011, de modul în care va fi realizată construcţia bugetară contând, în opinia sa, în mare măsură, depăşirea sau adâncirea crizei economice.

Privind bugetul pe 2011, Corâci susţine că este imperios necesar ca Guvernul să delimiteze, în mod clar, cheltuielile de personal de cele de capital şi să renunţe la practicile de transfer al sumelor dintr-o categorie într-alta.

Liderul industriaşilor mai spune că ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB, convenită de autorităţi cu FMI pentru 2011, este nesustenabilă şi că, pentru depăşirea impasului, ar fi necesară o relaxare a ţintei de deficit bugetar, cu condiţia efectuării de investiţii. O nouă ţintă de deficit avansată de preşedintele indus-triaşilor ar fi de 6% din PIB.

Potrivit lui Corâci, coborârea ţintei de deficit de la 6,8% din PIB anul acesta, la 4,4% pentru anul viitor, nu poate fi operată decât prin reducerea investiţiilor, a creşterii arieratelor, sau a majorării taxelor pentru companii şi cetăţeni.

Ceea ce este inadmisibil în opinia sa, în condiţiile în care ţara noastră figurează între ultimele cinci state din Europa care nu au depăşit recesiunea economică şi pe ultimul loc ca PIB/cap de locuitor.

Preşedintele UGIR 1903 mai spune că a discutat cu FMI despre posibilitatea relaxării ţintei de deficit pentru anul viitor şi că FMI nu acceptă acest aspect de teamă că Guvernul nu va investi fonduri suplimentare în economie, ci "va da drumul la supape", iar banii se vor duce spre consum.

Corâci a mai spus că UGIR-1903 doreşte ca nivelul cheltuielilor publice şi nivelul fiscalităţii să rămână la valorile de anul acesta şi că singura modificare fiscală care ar fi benefică pentru mediul de afaceri ar fi reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă.

Liderul industriaşilor mai atrage atenţia că patronatele vor contesta Legea bugetului pe 2011 la Curtea Constituţională, dacă proiectul de buget nu va fi discutat cu partenerii sociali în cadrul comisiilor de dialog social şi a Consiliului Economic şi Social.

FMI: "Nu va fi recesiune în 2011"

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a susţinut, ieri, că anticipează, pentru 2011, o creştere economică pentru ţara noastră, aproape de cifra prognozată, de 1,5%.

Jeffrey Franks a declarat: "Anticipez că nu va fi recesiune în 2011, informaţiile care au apărut în presă nu sunt corecte. Ne aşteptăm la o creştere pozitivă pentru 2011. Vă pot spune, cu mare încredere, că cifrele sunt pozitive. Vă dau cifrele complete la sfârşitul vizitei (n.r. - în România). Încă lucrăm".

Întrebat dacă se aşteaptă la o creştere economică de 1,5%, aşa cum a prognozat Guvernul, oficialul FMI a spus: "Este de aşteptat să fie relativ aproape de această cifră".

Franks, îngrijorat de perspectiva revenirii salariale

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este o măsură temporară care urmează să se încheie la 31 decembrie, după cum a stabilit Curtea Constituţională.

FMI este îngrijorat, în aceste condiţii, de faptul că ţintele stabilite pentru anul viitor nu vor mai fi atinse sau că Guvernul va adopta noi măsuri de austeritate, pentru a compensa cheltuielile suplimentare.

Întrebat de jurnalişti dacă este îngrijorat de faptul că o decizie a Curţii Constituţionale, eventual în urma unei sesizări a opoziţiei, să oblige Guvernul să readucă salariile bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu 25%, Jeffrey Franks a răspuns, citat de Mediafax: "Este important ca această ţară să aibă abilitatea să îşi controleze bugetul, aşa că, dacă există impedimente legale pentru asta, atunci este o dificultate şi, desigur, trebuie să găsim altă modalitate să controlăm bugetul dacă astfel de lucuri apar. Da, este o îngrijorare". (C.D.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb