UN AN DE GUVERNARE DE STÂNGA RADICALĂ Creditorii Greciei încep analiza reformelor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2016

Creditorii Greciei încep analiza reformelor

Promisiuni eşuate, austeritate adoptată împotriva voinţei poporului, venituri bugetare sub ţintele urmărite

Proteste în ţară

Creditorii internaţionali ai Greciei vor începe, săptămâna aceasta, analiza reformelor implementate de această ţară în ultimul an, după cum a anunţat, vineri, Comisia Europeană. Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Executivului de la Bruxelles, a informat că discuţiile dintre părţi ar putea începe "la începutul acestei săptămâni".

Şeful fondului de salvare a zonei euro, Klaus Regling, a declarat, în ianuarie, că se aşteaptă ca analiza reformelor să se finalizeze "înainte de Paşti".

Ca să obţină o evaluare pozitivă, Grecia trebuie, printre altele, să demonstreze că reformează sistemul de pensii, că înfiinţează un nou fond de privatizare şi că va găsi măsuri menite să genereze excedent bugetat primar în perioada 2016-2018.

Odată finalizată analiza, ţările din zona euro pot să lanseze negocierile cu Atena pe modalitatea în care poate fi "reprofilată" datoria ţării, astfel încât să o facă mai uşor de gestionat. Conform oficialilor ţărilor din zona euro, aceştia nu se gândesc la o ştergere de datorii pentru Grecia, ci la o posibilă extindere a maturităţilor debitelor, acordarea de perioade de graţie şi modificarea unor dobânzi.

La data de 25 ianuarie s-a împlinit un an de când guvernul de stânga-radicală a fost ales în Grecia. Anul trecut, după victorie, tânărul premier Alexis Tsipras promitea să dea o lovitură decisivă austerităţii. Aşteptările alegătorilor erau mari, însă la un an de atunci, partidul Syriza nu face altceva decât să implementeze măsurile de austeritate pe care le critica anterior şi pe care, după cum declară, "s-a văzut nevoit" să le accepte vara trecută.

În ianuarie 2015, conducerea Syriza era convinsă că, dacă respinge un nou pachet de salvare din partea creditorilor europeni, aceştia din urmă vor accepta ca Grecia să elimine austeritatea, pe fondul turbulenţelor financiare şi politice generalizate. Însă, conform speciaştilor, riscurile pe care le-ar fi creat zonei euro această posibilitate erau mult mai grave pentru Grecia. Syriza dădea semne că negociază dur, ca să ajungă la un "compromis onorabil", să relaxeze austeriatea şi să diminueze, astfel, datoria naţională.

Dar politicienii UE nu au luat în serios intenţiile Syrizei, generând escaladarea ostilităţii dintre părţi.

Astfel, în februarie 2015, responsabilii europeni au obligat noul guvern elen să adopte ţinte de excedent bugetar, să implementeze reforme, să-şi îndeplinească toate obligaţiile privind datoria şi să se abţină de la utilizarea fondurilor de salvare existente pentru orice alt scop decât salvarea băncilor.

Condiţiile din ţară au devenit tot mai disperate, guvernul a rămas fără lichidităţi, băncile - la fel, iar economia abia "se târa". În iunie, Grecia a fost obligată să impună controale de capital şi să declare vacanţă bancară, iar în iulie, Tsipras a organizat un referendum pe marginea unui nou pachet de asistenţă. În mod surprinzător, 62% dintre greci au votat pentru respingerea unui nou pachet de salvare, aşa cum voia Tsipras. Însă, odată ce a văzut acest rezultat, a realizat că, în practică, refuzul nu ar face altceva decât să ducă la ieşirea ţării din zona euro, pentru care guvernul de la Atena nu era pregătit. Confruntat cu rezultatele deplorabile ale propriei strategii, Tsipras a renunţat la ideile sale, acceptând un nou pachet de salvare de la creditorii străini, în sumă de 86 de miliarde de euro, pe trei ani.

De atunci, guvernul elen a adoptat o politică menită să genereze surplus bugetar, a majorat taxele, a lansat negocieri pentru vânzarea băncilor elene către fonduri speculative, a privatizat aeroporturi şi porturi, iar acum se pregăteşte să taie pensiile. Printre cele mai contestate măsuri adoptate de guvernul elen se numără eliminarea a zeci de scutiri de taxe sau categorii de pensii speciale, păstrate de guvernele anterioare.

Astfel, persoanele care, la momentul pensionării, nu au vârsta minimă de pensionare de 67 de ani, se vor vedea cu pensiile reduse cu 10%. În plus, va fi desfiinţat venitul minim alocat vârstnicilor care nu beneficiază de pensie.

Conform presei străine, noul plan mai prevede că pensiile minime garantate de stat vor fi tăiate la jumătate, la de 384 de euro, iar restul pensiilor vor depinde de venitul persoanei, respectiv de anii de constribuţie la sistemul de asigurări sociale.

Deficit bugetar cu mult peste obiectivul Atenei

Grecia a avut un excedent bugetar primar (înainte de plata dobânzilor şi excluzând veniturile excepţionale) de 2,270 miliarde de euro în 2015, faţă de un surplus de 1,872 miliarde de euro în 2014, însă mai mic decât ţinta revizuită a Ministerului Finanţelor, de 3,257 miliarde euro, conform oficialilor de la Atena.

Bugetul de stat, conform veniturilor revizute, a înregistrat un deficit de 3,530 miliarde euro în 2015, faţă de 3,697 miliarde de euro în 2014, respectiv o ţintă de deficit de 2,573 miliarde euro.

Datele oficiale arată că veniturile nete bugetare au însumat 51,421 miliarde de euro, cu 3,1% mai puţin decât ţinta, ceea ce reflectă venituri necolectate de la Eurosystem. Veniturile bugetare obişnuite au totalizat 46,589 miliarde euro, cu 4,2% mai reduse faţă de ţinta pe 2015. Însă, veniturile din taxele aplicate persoanelor fizice au depăşit ţinta cu 2,5%, taxele pe veniturile speciale - cu 6,1%, cele pe proprietăţi - cu 10,9%, veniturile din TVA - cu 1,2%, iar taxele pe alte tranzacţii au sporit cu 25%.

În acest timp, taxele colectate din sectorul corporate au scăzut cu 0,5% sub ţintă, cele din TVA pe tutun - cu 3,7% şi cele pe alte produse de consum - cu 17,6%.

Veniturile din taxe au totalizat 2,922 miliarde euro anul trecut, cu 448 de milioane sub ţinta bugetară.

Ianuarie - o lună cu manifestaţii în oraşele elene

Syriza este un exemplu de guvern de stânga care nu doar că nu şi-a putut ţine promisiunile, ci a adoptat un program al opoziţiei, care presupune austeritate, generând nemulţumiri care au dus oamenii în stradă.

Mai multe manifestaţii de protest ale transportatorilor feroviari din Grecia au perturbat traficul din ţară în zilele de 12,14,19 şi 21 ianuarie.

În 20 ianuarie, Grecia a fost lovită de o grevă de două zile, declanşată de sindicatele marinarilor, traficul naval dinspre Grecia continentală şi insule fiind blocat. Greviştii şi-au exprimat protestul faţă de proiectul legislativ care prevede ca fondurile pentru pensii ale marinarilor şi docherilor să fie dizolvate într-un fond naţional de asistenţă socială.

Toţi pensionarii din Grecia consideră că ceea ce face guvernul este "o ghilotină pentru sistemul de pensii".

În 27 ianuarie anul acesta, la Atena şi în alte oraşe din Grecia oamenii au ieşit din nou în stradă, manifestându-şi nemulţumirea faţă de reforma sistemului de pensii şi al asigurărilor sociale.

În plus, fermierii au manifestat destul de violent, criticând reformele în sistemul impozitelor şi al pensiilor.

În octombrie 2015, Parlamentul grec a adoptat măsurile de austeritate solicitate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, necesare pentru ca Atena să poată primi o primă tranşă de credit în valoare de 2 miliarde de euro. Măsurile, incluse în bugetul pentru anul 2016, cuprind, printre altele, introducerea de noi taxe, creşterea vârstei de pensionare şi pedepse mai dure pentru cei vinovaţi de evaziune fiscală.

TVA a fost deja majorată, de la 13 la 23%, pentru şase dintre cele mai populare pentru turism insule din Marea Egee, frecventate masiv de turişti.

Guvernul a mai decis ca proprietarii să plătească impozite mai mari pe veniturile din chirii şi chiar să fie taxaţi pentru chiriile neîncasate.

Fermierii pierd subvenţiile pentru combustibili.

În noiembrie 2015, Atena a stabilit confiscarea imobilelor datornicilor la bănci şi un impozit special pe producţia de vin (5 eurocenţi pentru fiecare litru de vin produs). În plus, administraţia Tsipras a aprobat o lege care elimină majoritatea beneficiilor de pensionare anticipată, a crescut vîrsta de pensionare şi contribuţiile de sănătate.

Guvernul elen a anunţat că va tăia salariile parlamentarilor cu 10%, aceştia urmând să piardă şi scutirea parţială de impozit pe venituri

Banca centrală a Greciei estimează că economia ţării va reveni pe creştere în semestrul al doilea din 2016, iar riscul ieşirii ţării din zona euro (Grexit) nu mai este luat în calcul, fiind "un capitol închis".

Grecia a mai primit două pachete de sprijin financiar extern, în 2010 şi 2012, în sumă totală de 240 miliarde de euro, în urma crizei economice din 2009.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Se spune "ieşirea ţării din zona euro, pentru care guvernul de la Atena nu era pregătit."

     

    Afirmația corectă este "nu a fost lăsat să se pregătească". 

     

    Au apărut recent dezvăluiri despre modul în care bancherul central al Greciei a complotat din interior la a submina planurile de negociere ale guvernului grec cu ECB. 

     

    Personaje cheie: președintele Băncii Centrale a Greciei Yanis Stournaras, președintele Greciei Prokopis Pavlopoulos, apoi Euklid Tsakalotos care a devenit negociator șef al Greciei după ce Varoufakis a fost înlăturat din echipa de negociere, iar acest negociator este bun prieten cu Stournaras. 

     

    Acest Tsakalotos a devenit ministrul de finanțe, având soția important director în Banca Centrală a Greciei: 

     

    "Heather Denise Gibson (Greek: Χέδερ Ντενί ζ Γκίμπ σον; born in Glasgow) is a Scottish economist currently serving as Director-Advisor to the Bank of Greece (since 2011). She is the spouse of Euclid Tsakalotos, current Greek Minister of Finance." 

     

    Ekathimerini: "Stournaras: Bank of Greece had built defense against plans for parallel currency 

    The Bank of Greece had taken measures to prevent clandestine plans to introduce a parallel currency to the euro last summer if negotiations with creditors failed, Governor Yannis Stournaras has said. 

    In an interview with Alexis Papachelas on Skai TV late Tuesday, Stournaras said that the Bank of Greece had received information of a plot to raid the national mint and set up a parallel currency. 

    “Yes, I had such information. That is why I convened the legal advisers of the bank, public figures who had served as prime ministers. I spoke with the President of the Republic and we set up a wall, let’s say, a defense against developments of that kind,” Stournaras said." 

    Tragedia grecească: un ministru de finanțe (Varoufakis) are planuri mari care implică emiterea de instrumente de plată. Bancherul central află acest plan. Stournaras discută cu președintele Greciei (din altă alianță politică) și decid eliminarea ministrului din funcția de negociator ... era prea radical. Iar în locul lui, întâi pe scaunul de negociator apoi pus chiar pe cel de ministru, vine cineva, Tsakalotos, care se bucura de încrederea bancherului, soția lui lucrând ca director în Banca Centrală. Nimic mai simplu. Clasic. 

    1. teoria conspiratiei

      Era Yannis. Și trebuia să spună: nu este nimic adevărat, nu am spus nimic la Skai TV, nu eram eu, era un admirator de-al meu.

      Am dat chiar acum pe Skai TV, canal grecesc, să văd și eu dacă există. Ce ironic:

       

      - Primul lucru pe care îl văd este o reclamă la Allianz. Ne aducem aminte de pozele cu Merkel ca general nazist cucerind Atena. Îi cuceresc reclamele nemților. 

      - După ce a trecut reclama, emisiunea la care am nimerit era versiunea lor de "Vrei să fii milionar", pe numele ei "hot seat". Imediat m-am gândit că grecii nu mai pot spera decât la câștiguri din cer în condițiile șomajului de acolo. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb