Un fond de creditare cu capitalizare de 50 de milioane de euro, care va acorda finanţare pentru capitalul de lucru către fermele de familie, ar putea fi înfiinţat anul viitor, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, citat de Mediafax.
Potrivit lui Jurconi, în PNDR sunt disponibile 150 de milioane de euro, din care aproximativ 10.000 de ferme de familie vor primi 15.000 de euro pentru start-up-uri.
"Ca oamenii ăştia să se dezvolte, au nevoie de capital de lucru. Băncile, în acest moment, nu întrevăd o soluţie de creditare pentru start-up-uri, care n-au niciun trecut economic şi niciun capital. Şi atunci este un loc corect pe piaţă pentru cei care doresc să ajute agricultura, nu interesat, sub forma unor microcredite. Ne-a venit ideea să acoperim această zonă prin constituirea unui fond de microcreditare privat", a spus şeful Pro Agro.
Federaţia căută un fond de investiţii privat dispus să finanţeze proiectul.
"Căutăm un fond privat, un fond străin, şi suntem în discuţii de ceva vreme cu mai multe entităţi care cred că acest proiect este fezabil. Va fi o structură privată, un IFN. Aceasta va oferi microcredite, între 5 şi 50.000 de euro, acestor start-up-uri. Este o piaţă uriaşă, iar clienţii pot garanta cu pământul sau cu subvenţiile, după caz", a mai spus Jurconi.
Fermierii ar putea primii banii pe cinci ani sau ar putea avea acces la o linie deschisă de finanţare.
Fondul ar putea avea o capitalizare de start de 50 de milioane de euro.
La un credit de 10.000 de euro, afirmă oficialul federaţiei, vor beneficia de bani 5.000 de exploataţii comerciale care apar în toate judeţele ţării şi care vor reprezenta modele pentru alţi agricultori.
Fondul ar putea acorda primele împrumuturi până la finele anului viitor.
"Vorbim de bani internaţionali. N-am întâlnit români care să fie dispuşi să pună la bătaie 50 de milioane de euro", a precizat Jurconi.