Un fost director al Electroprecizia Săcele crede că firma va intra în insolvenţă în cel mult 18 luni

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2012

Un fost director al Electroprecizia Săcele crede că firma va intra în insolvenţă în cel mult 18 luni

Constantin Lungu susţine că "actuala conducere fraudează un milion de euro anual" prin intermediul "puilor" fabricii săcelene

Conducerea societăţii susţine, însă, că numărul de clienţi este în creştere şi că strategia impusă în ultimii ani este una care a redresat societatea după ce criza o împinsese în situaţia de a acumula pierderi de milioane de euro

Constantin Lungu, unul din acţionarii minoritari ai companiei Electroprecizia Săcele, a solicitat Consiliului de Administraţie al companiei introducerea pe ordinea de zi a următoarei Adunări Generale a Acţionarilor a mai multor puncte, printre care se numără şi informarea acţionarilor cu privire la activitatea economică a societăţii - creanţe, datorii, profituri etc.

"Noi, acţionarii minoritari, credem că societatea va intra în insolvenţă în cel mult un an, un an şi jumătate, după ce compania a început să piardă din comenzile date de principalul client, care asigura în anii trecuţi peste 70% din veniturile companiei Electroprecizia, dar acum, după ce negocierile actualei conduceri cu ei au fost de pe poziţie de forţă, au decis să investească într-o fabrică în Polonia", a explicat sursa citată. Constantin Lungu a fost director general adjunct al firmei săcelene până în octombrie 2008.

Lungu spune că decizia modulizării companiei nu este în beneficiul acţionarilor minoritari. "Prin aceste centre de profit, se fraudează, după părerea mea, cam un milion de euro anual. De exemplu, anul trecut, modulele desprinse din Electroprecizia, la care fabrica mamă este acţionar cu 99%, au obţinut un profit de şase milioane de lei. La fabrica mamă au ajuns doar 1,9 milioane de lei", a explicat Lungu.

Printre solicitările micilor acţionari ai companiei săcelene se numără prezentarea unor rapoarte despre situaţia datoriilor şi creanţelor la data de 30 iunie 2012, cu privire la investiţiile realizate sau în curs de realizare, corespunzătoare ultimilor patru ani, precum şi repartiţia profiturilor realizate de fiecare modul în parte în anii respectivi. De asemenea, se solicită un raport cu privire la situaţia companiei Tramar SA Sfântu Gheorghe, o companie de transporturi marfă, la care Electroprecizia deţine 99% din acţiuni, aceasta asigurând şi peste jumătate din rulajul anual al firmei, solicitându-se şi tragerea la răs-pundere a adminis-tratorilor acesteia, precum şi un raport cu privire la relaţiile comerciale şi juridice dintre Electroprecizia şi SRL-urile desprinse din aceasta etc.

În cele din urmă, Consiliul de Administraţie al companiei a răs-puns solicitanţilor că cea mai mare parte a cererilor nu sunt de competenţa Adunării generale a Acţionarilor, acceptând, ca semn că "administratorii societăţii nu au nimic de ascuns în relaţia cu acţionarii", introducerea pe ordinea de zi a AGA din 25 - 26 octombrie a două puncte - atragerea răspunderii materiale şi penale a administratorilor Electroprecizia SA şi introducerea unei acţiuni în răspundere în contra administratorilor companiei. Lungu nu îşi face, însă, iluzii că acestea vor fi aprobate în AGA, susţinând că mai importante erau rapoartele economice vizate de solicitări.

Dumitru Matei: "Ne-am majorat numărul de clienţi"

Dumitru Matei, directorul general al companiei şi preşedintele Consiliului de Administraţie, consideră că Lungu este nemulţumit deoarece "nu poate impune o ordine de zi în afara statutului şi competenţelor AGOA, dar respectarea legalităţii şi intereselor tuturor acţionarilor săi este, pentru noi, mai importantă".

"Din lista celor 13 puncte cerute în 31 august 2012, unul singur intră în atribuţiile AGOA, respectiv < Revocarea (demiterea) membrilor Consiliului de Adminis-traţie al Electroprecizia SA >. Celelalte 12 puncte sunt solicitări de informaţii cu privire la activitatea societăţii dintre care unele, dacă ar fi cunoscute de către terţi, ar produce prejudicii majore societăţii şi acţionarilor săi, iar celelalte sunt fie deja publicate în situaţiile financiare anuale şi semestriale, fie au fost postate, conform prevederilor legale, pe site-ul www.electroprecizia.ro în formatul întrebare-răspuns. (...) aceiaşi trei acţionari au depus în data de 25 septembrie 2012 o cerere de completare a ordinii de zi în urma căreia consiliul de administraţie al societăţii urmează să trimită spre publicare o ordine de zi revizuită pentru AGOA", se arată în răspunsul directorului Electroprecizia.

De asemenea, Matei susţine că "în urmă cu trei ani, Electroprecizia a început un proces de restructurare şi reorganizare impus de scăderea continuă a cifrelor de afaceri, a numărului de salariaţi, a rezultatelor din ce în ce mai slabe şi, în final de pierderile imense din anii 2008 si 2009, de peste 10 milioane de lei. Din păcate, criza economică nu a făcut decât să accentueze problemele mai vechi ale societăţii, probleme care se pot deduce şi din rezultatele financiare anuale aflate în cădere liberă între anii 2004-2009".

Conducerea companiei recunoaşte că unul dintre clienţii strategici ai societăţii a decis să investească într-o fabrică din Polonia, "dar această decizie de a construi o fabrică de zeci de milioane de euro a fost luată cu mult timp înainte, investiţia fiind demarată în 2007 şi finalizată în acest an. Cu siguranţă că domnul Lungu îşi aduce aminte de faptul că în 2006, pe când ocupă funcţia de director general adjunct la Electroprecizia, acelaşi client a purtat discuţii, fără succes, cu societatea noastră pentru deschiderea respectivei fabrici chiar pe platforma Electroprecizia din Săcele".

Potrivit lui Matei, începând din anul 2010 societatea a reuşit să stopeze scăderea numărului de clienţi şi apoi chiar să îl crească, "abandonând strategiile manageriale defectuoase de până atunci ale conducerii în urma cărora societatea a pierdut mulţi dintre clienţii săi şi din cifra de afaceri".

"În legătură cu schimbarea principiilor comerciale de negociere cu clienţii noştri, aceasta a fost esenţială, întrucât nu poţi produce cu costuri de 1 leu şi apoi vinde cu 0,76 lei fără să te îndrepţi spre faliment, oricât de mult te-ai ataşa de un client. De aceea, analizarea permanentă a portofoliului de produse şi clienţi, împreună cu creşterea productivităţii muncii, reprezintă direcţii strategice pe care le urmăm", mai declară Dumitru Matei.

Directorul Electroprecizia a mai precizat că pentru anul 2012, compania şi-a bugetat încasarea de dividende de 6,5 milioane de lei, din care până la 30 iunie au fost încasate 1,9 milioane de lei.

"Prin eforturile pe care le-am făcut în ultimii 2-3 ani, rezultatele financiare ale Electroprecizia s-au modificat în sens pozitiv. De la pierderi anuale de 5 milioane de lei (în 2008 şi 2009), compania a ajuns pe un mic profit consolidat în 2010 (1,6 milioane de lei), apoi la 4,2 milioane de lei în 2011, şi un profit bugetat consolidat realist de 7,1 milioane de lei în 2012. Vom continua să facem mai mult pentru creşterea competitivităţii Electroprecizia şi, implicit, a beneficiilor pentru acţionari pentru că, în ultima instanţă, rezultatele conducerii Electroprecizia vor fi evaluate de către acţionarii societăţii", se mai arată în răspunsul lui Dumitru Matei.

Profit în creştere de trei ori în primul semestru

Profitul net al companiei Electroprecizia Săcele a crescut de aproape trei ori în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, de la 1,08 milioane de lei la 2,85 milioane de lei, se arată într-un raport remis de companie Bursei de Valori Bucureşti. Cifra de afaceri a companiei a scăzut, însă, în perioada analizată, cu aproape 15%, de la 111,68 milioane de lei la 94,98 milioane de lei.

Veniturile totale ale companiei s-au redresat cu 13,4%, de la 112,45 milioane de lei la 97,41 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale ale companiei s-au restrâns cu 15,06%, de la 111,01 milioane de lei la 94,30 milioane de lei. Pentru acest an, compania şi-a programat o creştere a afacerilor cu peste cinci puncte procentuale, până la 151,703 milioane de lei şi un profit înainte de impozitare în creştere cu peste 60%, de 9,663 milioane de lei.

Electroprecizia produce şi comercializează motoare electrice, produse derivate şi echipamente electrice pentru autovehicule, acţionarul principal fiind compania Intercom Sfântu Gheorghe, care deţine 49,5% din titluri. Grupul de firme Electroprecizia cuprinde şapte societăţi, toate provenind în urma modulizării fabricii de motoare electrice. Alături de societatea mamă, care se ocupă de administrarea "puilor", din grup mai fac firme companiile Electroprecizia Electrical Motors, Electroprecizia Automotive Equipment, Electroprecizia Electrical Equipment, Electroprecizia Tools Production, Electroprecizia Construct Maintenance şi Electroprecizia Cast Production.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb