Un miliard de lei pentru protecţia litoralului Mării Negre între Corbu şi Eforie

DAN NEDELCU
Ziarul BURSA #Companii / 23 septembrie 2016

Un miliard de lei pentru protecţia litoralului Mării Negre între Corbu şi Eforie

Proiectul privind "Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)", în valoare totală de 3,4 miliarde lei, va putea fi demarat după ce guvernul a aprobat recent indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii. Proiectul are o durată de realizare a investiţiei de 36 de luni şi este împărţit în două etape.

În prima etapă, cu o valoare de peste 1 miliard de lei, se vor realiza lucrări în zonele Stăvilare Edighiol - Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea şi Eforie. În cea de-a doua etapă vor fi efectuate lucrări în zonele Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn şi zona 2 Mai. Întregul proiect va acoperi 11 loturi de plaje, cu o lungime totală de 36 de kilometri, ce va adăuga în jur de 137 de hectare de suprafaţă de uscat teritoriului României. Sunt prevăzute inclusiv realizarea unor promenade în zona Cazinoului din Mamaia, precum şi în 2 Mai.

Doar prima etapă are finanţare

Deocamdată doar prima prima etapă a investiţiei are finanţare, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse constituite legal. Pentru a doua etapă urmează să fie identificate sursele de finanţare.

Prin implementarea proiectului se va realiza protecţia litoralului Mării Negre, a infrastructurii economice şi obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marină. Totodată, va fi implementat un program integrat de monitorizare a zonei costiere, care să vină în sprijinul operaţiunilor şi lucrărilor de întreţinere, pe termen mediu şi lung (30 de ani). De asemenea, realizarea proiectului va duce la creşterea potenţialului turistic prin mărirea zonelor de plajă, având în vedere că, în prezent, din cauza reducerii suprafeţelor respective, acestea sunt foarte aglomerate.

Pasarela veche din zona Cazino Mamaia va fi demolată

În staţiunea Mamaia, proiectul prevede continuarea lucrărilor în partea de centru şi nord a staţiunii, cu reînnisipări ale plajei pe o lungime aproximativă de 7 km şi o lăţime minimă de 100 m, îndepărtarea structurilor costiere existente şi a pasarelei pietonale din dreptul Cazinoului, precum şi extinderea structurii costiere noi pe aproximativ 65 m.

În zona Tomis Port vor fi îndepărtate structura costieră de larg din faţa clădirii Cazinoului din Constanţa şi apărările de mal existente şi se vor executa protecţii noi, pe o lungime de 790 metri. La Agigea se vor construi noi diguri de larg, iar plajele vor avea cel puţin 75 m lăţime, iar în Eforie se vor face reînnisipări pe o lungime de aproape 6 km, plajele urmînd să ajungă la minimum 100 m lăţime.

Lucrările efective ar putea începe anul viitor, dacă studiile de fezabilitate şi procedurile de licitaţie vor fi încheiate anul acesta.

Litoralul este afectat de eroziune pe o lungime

de 240 km

În expunerea de motive a acestei investiţii, Ministerul Mediului arată că eroziunea costieră se manifestă pe întreaga lungime a litoralului, 240 de km, de la braţul Chilia (gârla Musura), la Vama Veche (graniţa cu Republica Bulgaria). Fenomenul a început încă din anul 1850, însă în ultimele decade el s-a accelerat, principalele cauze fiind construirea, extinderea şi întreţinerea digului canalului Sulina, care a întrerupt mişcarea sedimentelor dinspre braţul Chilia al Dunării, în timp ce construirea şi funcţionarea Porţilor de Fier şi a altor baraje pe Dunăre au redus drastic cantitatea de sedimente aduse în Marea Neagră, din bazinul hidrografic al fluviului. Totodată, digurile din porturile Midia, Constanţa şi Mangalia au avut şi ele un impact important asupra caracteristicilor de transport al sedimentelor.

Primul proiect de reabilitare a plajelor (faza I), finanţat tot din fonduri europene, a fost cel mai mare din sectorul de mediu de până acum, costând 170 de milioane de euro. În urma lui, suprafaţa de uscat a României s-a mărit cu peste 33 de hectare, au fost efectuate lucrări hidrotehnice de protecţie a zonei costiere, de eroziune marină, pe o perioadă garantată de 50 de ani. Lucrările respective au cuprins, însă, doar porţiuni limitate de plaje din Mamaia, Constanţa şi Eforie, restul litoralului având nevoie de intervenţii similare urgente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb