Un nou împrumut FMI pentru deficit

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 septembrie 2010

Un nou împrumut FMI pentru deficit

Ţara noastră ar mai putea contracta un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru susţinerea deficitului bugetar, dar şi pentru imaginea României în faţa investitorilor străini, spun analiştii contactaţi de ziarul "BURSA".

Preşedintele Traian Băses-cu i-a propus, ieri, şefului Misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru Româ-nia, Jeffrey Franks, ca în vederea întâlnirii din octombrie să fie analizată posibilitatea extinderii acordului existent între România şi FMI sau a încheierii unui acord de tip precautionary.

"Contractarea unui nou împrumut de la FM ţine de datoria externă pe termen scurt. Trebuie să mărim rezervele la Banca Naţională a Româ-niei", a declarat Daniel Ionescu.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA România), ne-a spus că este există posibilitatea de a contracta un împrumut de la FMI ca să susţinem deficitul bugetar, dar şi imaginea României. "Nu numai banii contează, ci şi percepţia investitorilor străini", a spus domnia sa, adăugând că este posibil ca banii să susţină rezervele valutare ale Băncii Centrale.

În schimb, Radu Limpede, economist independent, este de părere că mai întâi trebuie să vedem efectele măsurilor de austeritate (n.r. diminuarea salariilor în sectorul public).

Ionuţ Dumitru: "Statul s-ar putea împrumuta în condiţii mai bune în cadrul unui nou acord cu FMI"

Ionuţ Dumitru, economis-tul şef al "Raiffeisen Bank" şi preşedintele Consiliului Fiscal ne-a declarat că în cazul Româ-niei nu mai putem vorbi des-pre o datorie publică mică în acest moment, iar profilul acesteia pe maturităţi nu este unul favorabil (mare parte din datorie este pe termen scurt), ceea ce face ca necesarul de refinanţare a acesteia să fie mare.

În plus, deficitul bugetar este foarte mare. Astfel, necesarul total de finanţare este unul ridicat în acest moment şi va rămâne ridicat şi în anii următori.

"Statul se împrumută în acest moment şi pentru a-şi acoperi cheltuielile curente, în special pe cele legate de factura socială (în principal salarii şi pensii). Situaţia este nesustenabilă iar soluţia este în mod evident reducerea deficitului bugetar în primul rând prin reducerea facturii sociale", a spus domnul Dumitru.

Statul se poate finanţa din două surse: de la creditori privaţi (locali şi internaţionali) şi de la instituţiile financiare internaţionale.

"Un potenţial nou acord cu FMI şi CE ar putea acoperi o parte din necesarul de finanţare ridicat din anii următori, dar ar fi şi o sursă de credibilitate în faţa investitorilor (România având încă un deficit mare de credibilitate)", a precizat Ionuţ Dumitru adăugând că statul s-ar putea împrumuta în condiţii mai bune în cadrul unui nou acord cu FMI şi CE şi ar exista o garanţie că reformele structurale vor fi continuate.

"România a cumpărat timp prin acordul de anul trecut pentru a face ajustarea mai uşoară. Dacă nu ar fi fost semnat acordul cu FMI şi CE, statul ar fi fost nevoit să se împrumute doar de pe piaţa internă, la dobânzi foarte mari, sau chiar să se afle în imposibilitatea de a se finanţa", a explicat Ionuţ Dumitru. Discuţiile despre un nou acord cu FMI, oportunitatea şi tipul acestuia, se vor deschide probabil la următoarea evaluare din octombrie, opinează şeful Comisiei Fiscale.

Un nou împrumut de la FMI nu ar afecta mediul bancar

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat, ieri, că nu are cunoştinţă despre un nou acord pe care România ar putea să-l încheie cu FMI, potrivit Agerpres. De asemenea, Gheţea nu a dorit să comenteze acest subiect.

"Nu pot să-mi spun eu un punct de vedere. Noi suntem bancheri, nu politicieni. Orice împrumut nu influenţează în mod direct mediul bancar, dar creează o anumită masă de bani, care poate să ducă la o scădere a dobânzilor. Trebuie să ne adaptăm la situaţia curentă", a declarat domnul Gheţea, citat de Agerpres.

Opoziţia nu doreşte un nou împrumut

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, dacă noul împrumut pe care România doreşte să îl ia de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu va fi pentru investiţii, acest lucru va reprezenta "o perspectivă foarte rea". Potrivit Agerpres, domnia sa susţine: "Orice împrumut care se ia şi nu se foloseşte pentru investiţii nu generează creştere economică. Nu facem decât să ne îndatorăm. Am sesizat la < Dinastia Boc > că nu vorbeşte despre nicio măsură de relansare economică. Singurul lui discurs, precum şi al mentorului lui de la Cotroceni se axează pe austeritate, tăieri şi tăieri".

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat, ieri, posibilitatea ca România să mai contracteze un împrumut de la FMI afirmând că democrat-liberalii şi Traian Băsescu împrumută bani pe care tot ei îi consumă, dar pe care îi plăteşte populaţia. El a cerut Executivului să facă publice datele economice reale ale ţării, afirmând că cifrele pe care le prezintă preşedintele, premierul şi şeful misiunii FMI în România diferă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb