UN NOU MINIM ISTORIC Inflaţia doboară recorduri

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 aprilie 2012

Inflaţia în luna martie a acestui an a fost de 2,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Această valoare reprezintă un nou minim istoric. Comparativ cu luna precedentă, preţurile au crescut cu 0,42%, potrivit comunicatului.

Inflaţia medie aferentă ultimilor douăsprezece luni, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), a fost de 4,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), de 4,6%, informează INS.

Creşterea preţurilor cu 2,4 procente luna trecută faţă de perioada similară a lui 2011 a fost determinată de majorarea preţului serviciilor cu 5,4% şi de cel al mărfurilor nealimentare cu 3,93%, potrivit datelor oficiale. În schimb, mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,94% faţă de martie anul trecut, se arată în comunicat.

Comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a preţurilor, de 0,64%, au înregistrat-o mărfurile alimentare, urmate de cele nealimentare (0,32%) şi de servicii (0,2%), conform INS.

De la începutul anului, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,18%, cele nealimentare cu 1,12%, iar serviciile cu 0,7%, se arată în comunicat.

Vlad Muscalu, ING: Şansele ca inflaţia să coboare sub 2% în următoarele luni, aproape nule

Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING Bank", se aştepta ca inflaţia aferentă lunii trecute să fie de 2,3%. Principala eroare de estimarea analiştilor grupului financiar a constat în subestimarea creşterii preţului combustibilului, a declarat domnia sa.

Economistul remarcă faptul că Banca Naţională a României (BNR) estima, în raportul despre inflaţie din luna februarie, ca nivelul acesteia să fie de 2%, o eroare pe care o consideră apreciabilă, având în vedere orizontul redus de timp pe care s-a realizat proiecţia. De asemenea, inflaţia de tip CORE3, calculată prin prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice, a rămas stabilă la 2%, infirmând aşteptările analiştilor "ING Bank" ca aceasta să scadă la 1,9%.

Vlad Muscalu consideră că şansele ca inflaţia să coboare sub pragul de 2% în următoarele luni sunt aproape nule, amintind că, în urmă cu câteva luni, acest lucru părea posibil atât în opinia analiştilor grupului financiar, cât şi a unor oficiali ai BNR.

Datele privind inflaţia sugerează că posibilitatea ca rata dobânzii de politică monetară să rămână neschimbată în cadrul următoarei şedinţe a Consiliului de Adminis-traţie al Băncii Centrale au crescut oarecum, este de părere eco-no-mistul.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) estimau, în urmă cu câteva zile, că inflaţia urmează să coboare până la 2,5%. Domniile lor se aşteaptă ca, până la finele anului, nivelul să urce până la 3,5%.

Estimările pentru rata anuală a inflaţiei de la finele lunii martie variază între 2,2% şi 2,8%. Analiştii din AAFBR se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să atingă 2,5% încă din luna februarie.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,5%. Această valoare este în scădere cu 0,2 punc-te procentuale faţă de nivelul prog-nozat în cadrul sondajului anterior.

Rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 3,5% şi în luna decembrie 2013. Estimarea pentru decembrie 2013 este neschimbată faţă de sondajul anterior.

Membrii AAFBR cred că dobânda de politică monetară s-ar putea situa la nivelul de 5% atât în luna decembrie 2012, cât şi în luna decembrie 2013. Estimările sunt neschimbate faţă de cele din sondajul anterior, pentru ambele orizonturi.

BNR a ridicat, în februarie, prog-noza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază, şi estimează pentru 2013 o creştere a preţurilor decembrie la decembrie de 3%.

Anul trecut, inflaţia a fost de 3,14%, ceea ce reprezintă minimul ultimilor 21 de ani. Creşterea preţurilor s-a situat în linia comentariilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform cărora valoa-rea pentru acest an va fi sub 3,3%. Este pentru a doua oară când BNR reuşeşte să atingă ţinta de inflaţie, de 3% pe 2011, de când a adoptat ţintirea inflaţiei în august 2005.

Luna trecută, inflaţia a fost de 2,59%, un minim istoric la acel moment.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb