Inflaţia în luna martie a acestui an a fost de 2,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Această valoare reprezintă un nou minim istoric. Comparativ cu luna precedentă, preţurile au crescut cu 0,42%, potrivit comunicatului.
Inflaţia medie aferentă ultimilor douăsprezece luni, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), a fost de 4,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), de 4,6%, informează INS.
Creşterea preţurilor cu 2,4 procente luna trecută faţă de perioada similară a lui 2011 a fost determinată de majorarea preţului serviciilor cu 5,4% şi de cel al mărfurilor nealimentare cu 3,93%, potrivit datelor oficiale. În schimb, mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,94% faţă de martie anul trecut, se arată în comunicat.
Comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a preţurilor, de 0,64%, au înregistrat-o mărfurile alimentare, urmate de cele nealimentare (0,32%) şi de servicii (0,2%), conform INS.
De la începutul anului, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,18%, cele nealimentare cu 1,12%, iar serviciile cu 0,7%, se arată în comunicat.
• Vlad Muscalu, ING: Şansele ca inflaţia să coboare sub 2% în următoarele luni, aproape nule
Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING Bank", se aştepta ca inflaţia aferentă lunii trecute să fie de 2,3%. Principala eroare de estimarea analiştilor grupului financiar a constat în subestimarea creşterii preţului combustibilului, a declarat domnia sa.
Economistul remarcă faptul că Banca Naţională a României (BNR) estima, în raportul despre inflaţie din luna februarie, ca nivelul acesteia să fie de 2%, o eroare pe care o consideră apreciabilă, având în vedere orizontul redus de timp pe care s-a realizat proiecţia. De asemenea, inflaţia de tip CORE3, calculată prin prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice, a rămas stabilă la 2%, infirmând aşteptările analiştilor "ING Bank" ca aceasta să scadă la 1,9%.
Vlad Muscalu consideră că şansele ca inflaţia să coboare sub pragul de 2% în următoarele luni sunt aproape nule, amintind că, în urmă cu câteva luni, acest lucru părea posibil atât în opinia analiştilor grupului financiar, cât şi a unor oficiali ai BNR.
Datele privind inflaţia sugerează că posibilitatea ca rata dobânzii de politică monetară să rămână neschimbată în cadrul următoarei şedinţe a Consiliului de Adminis-traţie al Băncii Centrale au crescut oarecum, este de părere eco-no-mistul.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) estimau, în urmă cu câteva zile, că inflaţia urmează să coboare până la 2,5%. Domniile lor se aşteaptă ca, până la finele anului, nivelul să urce până la 3,5%.
Estimările pentru rata anuală a inflaţiei de la finele lunii martie variază între 2,2% şi 2,8%. Analiştii din AAFBR se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să atingă 2,5% încă din luna februarie.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,5%. Această valoare este în scădere cu 0,2 punc-te procentuale faţă de nivelul prog-nozat în cadrul sondajului anterior.
Rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 3,5% şi în luna decembrie 2013. Estimarea pentru decembrie 2013 este neschimbată faţă de sondajul anterior.
Membrii AAFBR cred că dobânda de politică monetară s-ar putea situa la nivelul de 5% atât în luna decembrie 2012, cât şi în luna decembrie 2013. Estimările sunt neschimbate faţă de cele din sondajul anterior, pentru ambele orizonturi.
BNR a ridicat, în februarie, prog-noza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază, şi estimează pentru 2013 o creştere a preţurilor decembrie la decembrie de 3%.
Anul trecut, inflaţia a fost de 3,14%, ceea ce reprezintă minimul ultimilor 21 de ani. Creşterea preţurilor s-a situat în linia comentariilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform cărora valoa-rea pentru acest an va fi sub 3,3%. Este pentru a doua oară când BNR reuşeşte să atingă ţinta de inflaţie, de 3% pe 2011, de când a adoptat ţintirea inflaţiei în august 2005.
Luna trecută, inflaţia a fost de 2,59%, un minim istoric la acel moment.