Un partid, două partide

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 13 martie 2017

Cornel Codiţă

Substantiv de gen neutru. Valabil la ora de gramatică, la cea de politică, însă, partidele noastre sunt orice, numai neutre, nu! Culorile ideologice accentuate, tari, domină, de la roşul leninist al PSD-ului, la rozul bonbon cu iz socialist al PNL-ului şi de la albastru infinit al celor care, mai nou, vor să salveze România de ea însăşi, la verdele intens de inspiraţie naţionalist-legionară al unora care se joacă de-a noua dreaptă, pe meleaguri mioritice. Există, însă, şi alţi actori, partide fără flamuri, prapuri şi sigle, neînregistrate vreodată la judecătorie, dar nu mai puţin importante. Partidul bisericii este unul, partidul de cadre, al serviciilor, altul. Washington, Moscova şi Bruxelles-ul au fiecare nucleul lor "partinic" şi actorii de prim plan cu care îşi joacă influenţa în România. Aceste drone politice, chiar dacă nu participă oficial la alegeri, influenţează opiniile, agenda dezbaterilor şi chiar tabloul soluţiilor cu care se operează, au capacitatea să intervină asupra deciziilor guvernărilor din România, indiferent de culoarea lor şi, prin intermediul acestora, să încaseze generoase profituri în plan economic-material şi politic.

Pentru ca să păstrăm vie iluzia democraţiei, este nevoie, nu-i aşa! şi de alegători. Îi avem, vreo zece-douăsprezece milioane în carne şi oase, dar la nevoie numărul lor poate fi suplimentat de autorităţi, prin acte şi manevre complet necontrolabile, ajungîndu-se oficial chiar la aberanta cifră de 18 milioane de alegători!! Indiferent de natura şi miza alegerilor, doar jumătate din acest electorat se manifestă la vot. Între 35 şi 45% voturile sunt colorate psd, iar între 10 şi 18% anti-psd. Există o masă de fluctuaţie, circa 10-15%, care alternează între votul de penalitate şi cel de speranţă. Restul, voturi pierdute.

Ca notă generală, la noi, partidele sunt foarte mulţumite de ele. Nu simt niciodată nevoia să facă schimbări, să se modernizeze, să evolueze. Asemenea şi figurile cu rol de lider care, odată impuse, sunt cu greu schimbate de pe scenă. Chiar dacă îi dislocă cineva, îşi inventează partide de buzunar care să le asigure prezenţa pe scena publică, deşi nu mai au de mult de spus ceva cu miez politic alegătorilor. Cu excepţia celor care se mută pe tărîmul celor veşnice, nici o figură politică cît de cît importantă nu a dispărut de pe ecranul vieţii noastre publice din 1990 şi pînă astăzi! În schimb, nemulţumit este electoratul. Din ce în ce mai nemulţumit de sforăriile, mitocăniile, şi mai ales de dezastrul econonomic şi social care se întinde larg în urma activităţii politice din ultimele două decenii şi jumătate. Tot ca o trăsătură generală, la noi, electoratul şi partidele, politicienii, comunică din ce în ce mai puţin şi doar prin intermediul acţiunilor de propagandă-manipulare, respectiv prin forma primară de protest al străzii.

Întrebarea ar fi cine şi de ce ar mai inventa un nou partid în acest peisaj? Răspunsul simplu: cineva care a rămas pe afară, după ce a fost puţin prin fruntea bucatelor. Este exact cazul Ponta! Flamura ideologică aleasă, "noua stîngă" este doar dovada lipsei oricărui orizont de cultură politică. Formula a fost inventată şi folosită imediat la începutul anilor 90 în încercarea de a disloca partidele care preluaseră fără nici un fel de dificultăţi moştenirea electorală comunistă; cazul FSN la noi, sau al nou apărutelor partide socialiste sau social-democrate în alte ţări, cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Slovacia, fostul RDG. Un eşec la acea vreme, cu speranţă de succes astăzi: foarte aproape de zero. Prin succes înţelegem capacitatea de a mobiliza un sprijin electoral capabil să reaşeze în alte proporţii voturile categoriilor clasice, psd-anti-psd. Prin iniţiativa sa, în realitate, Ponta încearcă doar să reorganizeze clica de la vîrf a actualului PSD captînd o parte din micro-sateliţii care evoluează prin curţi de pripas cum sunt Alde sau Unpr. Speranţa este că ar putea reveni în jocul stăpînirii maşinăriei politice, făcîndu-şi încă o dată intrarea în politica mare pe uşa "tineretului".

Opinia Cititorului ( 11 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Ipoteza mea referitoare la Ponta este mai sinistra. Ponta a facut un aranjament in legatura cu dosarele lui. Achitare contra destabilizare/faramitare PSD. Sau ALDE. Destramarea coalitiei este pretul lui Ponta, un alunecos care a mai fost unealta serviciilor in trecut.

    1. Opinia cea mai pertinenta. 

      Eeee, lasa tovarase kaghebist, ca nu toti asculta de aranjamentele tovarasului kuzmin, recte nu toti sunt "carpele" Moscovei la Bucuresti ! Mai bine studiaza dosarul lu' tov. Melescanu mai bine ori despre fitilele Moscovei pentru distrugerea Oltchim...Hai ca mai stim si noi cat incasati la 45 de zile ca postaci rusnaci...

      Tovarășe, ai dreptate că nu toți sunt cretini. Nu oi fi tu cârpă deși zoaiele curg pe tine, dar nici nu pot face afirmația anterioară despre tine.

    Din perspectiva interesului public, fenomenul ilustrat de miscarile lui Ponta nu aduce nicio schimbare. In fata temelor relevante pentru Romania, Ponta si Dragnea au fost si vor fi intotdeauna umar la umar, impotriva interesului public. Ponta si Dragnea, Ciordache si Basescu, Sova si Gorghiu, Tariceanu si Basescu, UDMR si ALDE, PMP si PNL, PSD si PMP, toate aceste cupluri sunt piese ale marii coalitii impotriva Romaniei. Ponta nu este si nu va fi niciodat impotriva PSD, tot asa cum nici...

    "Cu excepţia celor care se mută pe tărîmul celor veşnice, nici o figură politică cît de cît importantă nu a dispărut de pe ecranul vieţii noastre publice din 1990 şi pînă astăzi!"

    Chiar asa sa fie? Dar Mona Musca va spune ceva? Emil constantinescu? Vasile Blaga?

    Mai usor dle Codiţă cu declaratiile transante. 

    1. Dl Președinte Constantinescu este o prezenta semnificativa atit intern cit și internațional. În rest nu orice figura publica vizibila, la moda sau cu functii prin partide este și un personaj politic semnificativ. La acestea se refera textul.

      Înțeleg și respect opinia dvs dar am și eu dreptul la una

      sa nu se uite ca dl. ponta este consilier onorific la maritul erdogan.daca navalesc ostile otomane in bilgaria,o sa luaom toti pozitia smirna si o sa-l votam pe dl ponta presdinte pe viata.

    Cum poti sa scri un articol plecand de premiza ca partidele din RO nu sunt neutre?! Merita citit un astfel de articol?

    Eu m-am oprit din start.

    Un "Partid" este o parte, o opinie. 

    1. Daca il citeati intelegeati la ce se refera neutralitatea....influenta externa se exerseaza cu ajutorul partidelor inregistrare oficial sau nu.

      Partidelel devin curea de transmisie de la marea politica la cea nationala, pe scurt ...am trecut de la diictatura nationala la una internationala in numele democratiei/

      Statul, prin reprezentantii sai asadar s-a transformat in curea de transmisie de la marea finanta, nu mai sunt speranta ca vreun partid va fi neutru de aceste influente ale marilor centre de putere politica, economica si mai ales financiara. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb