UN PAS ENORM PENTRU PIAŢĂ A fost aprobat mecanismul de garantare a tranzacţiilor zilnice cu energie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 mai 2008

A fost aprobat mecanismul de garantare a tranzacţiilor zilnice cu energie

Reglementatorul pieţei de energie - ANRE - a aprobat, la finele săptămânii trecute, procedurile şi convenţiile aferente mecanismului de Contraparte Centrală pentru tranzacţiile cu energie electrică efectuate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). Astfel, sunt mult diminuate riscurile de neplată în urma tranzacţiilor încheiate pe piaţa spot, creşte încrederea în PZU şi, implicit, şi lichiditatea, şi se face un pas important în proiectul de constituire a pieţei regionale de energie. BCR a fost desemnată, în 2007, în urma unei licitaţii, banca - cont central pentru tranzacţiile pe PZU.

Reprezentanţii ANRE ne-au spus că durata lungă de aprobare a procedurilor este obişnuită în asemenea cazuri (n.r. mecanismul trebuia să fie funcţional din martie) pentru că au fost necesare aprobări de la mai multe instituţii şi consultarea temeinică a participanţilor la piaţă. OPCOM, administratorul PZU, a anunţat, la finele anului trecut, că a finalizat implementarea sistemului informatic şi că a trimis procedurile şi convenţiile spre analiza ANRE şi a participanţilor la piaţă. În ianuarie 2008, au avut loc discuţiile şi dezbaterile asupra lor.

Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, ne-a declarat: "Aprobarea procedurilor de către ANRE reprezintă un eveniment extrem de important pentru PZU. Implementarea rolului de contraparte reprezintă soluţia firească pentru înlăturarea neplăţilor, soluţie pentru care procedura de suspendare nu reprezenta decât un palid substitut, care nu a convins pe furnizorii străini licenţiaţi în România, să tranzacţioneze, până în prezent, pe PZU. Acum se va schimba acest lucru. Ne aşteptăm la o consolidare, ce-i drept cu întârziere, a pieţei spot, prin activarea unor participanţi importanţi, în detrimentul altora, care nu vor mai putea încurca atât pe alţi operatori, cât şi pe OPCOM".

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), apreciază că mecanis­mul de Contraparte Centrală este foarte important pentru piaţa spot, aducând garanţii ferme tranzacţiilor şi operatorilor.

Domnia sa ne-a declarat: "Nu înţeleg de ce a durat atâta aprobarea procedurilor la ANRE pentru că participanţii la piaţă erau demult pregătiţi să implementeze mecanismul. Se pare că a mai fost nevoie de avizul BNR şi al Ministerului Economiei şi Finanţelor. În fine,acum important este că ANRE a aprobat procedurile şi că putem avea tranzacţii sigure pe piaţa spot. Aprobarea mecanismului de garantare a tranzacţiilor pe PZU este un eveniment foarte aşteptat de piaţa de energie din România şi reprezintă un pas enorm în constituirea pieţei regionale de energie cu sediul la Bucureşti".

Mecanismele implementate pentru asumarea rolului de contraparte implică riscuri de tranzacţionare diminuate pe platforma OPCOM pentru PZU şi eliminarea riscului de neplată. Având în vedere interesul participanţilor la piaţă pentru o cât mai rapidă aplicare a noilor mecanisme, pentru derularea etapelor ulterioare atribuirii şi încheierii contractului, sunt prevăzute termene de implementare ce nu depăşesc 60 de zile de la semnarea contractului.

Valoarea tranzacţiilor cu electricitate realizate, anul trecut, pe PZU, a fost de 832.926.908,88 de lei (echivalentul a 251.683.352,65 de euro). Astfel, s-a înregistrat o creştere de +23,05% faţă de nivelul din 2006. Estimările arată că această creştere s-ar putea menţine şi în acest an, când BCR ăşi va asuma rolul de contraparte centrală a tranzacţiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Observ ca nu contenesc sa iasa la rampa persoane asupra carora planeaza acuzatii de coruptie extrem de grave, aidoma cu cele puse in seama sotilor Ceausescu cum bine remarca ministrul Vosganian.

    Dl Lungu in calitatea domniei sale de Presedinte ANRE e invinuit in rechizitoriul Parchetului de participare la un complot ce a pagubit statul prin contractele de furnizare a energiei electrice cu cca o jumatate de miliard de euro. 

    Ce credibilitate mai poate avea o persoana aflata in situatia d-lui Lungu? 

    Eu, familia mea, dvs, am fost cu alte cuvinte jefuiti de acest domn Lungu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb