Un cetăţean rus aflat în SUA a pledat vinovat pentru că a încercat să obţină ilegal informaţii secrete de la producătorul de maşini electrice Tesla, relatează BBC, citat de Digi24.
Egor Igorevici Kriucikov, în vârstă de 27 de ani, este acuzat că a oferit unui angajat al Tesla 1 milion de dolari pentru a plasa programe de ransomware în reţeaua de calculatoare a fabricii de baterii a companiei din Nevada.
El voia să să folosească ransomware-ul pentru a fura secretele companiei şi pentru a obţine bani în schimbul acestora, potrivit procurorilor.
Kriucikov ar fi acţionat în numele unor reţele de crimă organizată din străinătate atunci când a încercat să mituiască personal un angajat Tesla, au mai spus procurorii.
Programele ransomware atacă reţelele informatice ale companiilor sau organizaţiilor, furând informaţii sau blocând accesul utilizatorilor. Atacatorii cer apoi sume mari de bani în schimbul informaţiilor sau pentru a reda accesul la reţea.
În timpul procesului, Kriucikov a spus că guvernul rus era la curent cu operaţiunea planificată, dar FBI şi avocaţii nu au vorbit despre posibile legături cu Kremlinul.
"Răspunsul rapid al companiei şi al FBI a împiedicat o scurgere majoră a datelor companiei şi a oprit schema de extorcare", a precizat într-o declaraţie asistentul procurorului general interimar, Nicholas McQuaid.
Kriucikov a fost în SUA timp de cinci săptămâni, cu viză turistică, în iulie şi august anul trecut, când a încercat să mituiască angajatul Tesla, potrivit documentelor din proces.
El a spus că, împreună cu alte persoane, voia să fure datele companiei şi, dacă Tesla ar fi refuzat să plătească răscumpărarea, secretele companiei ar fi fost postate pe internet.
Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, Kriucikov l-a invitat de mai multe ori în oraş pe angajatul Tesla şi i-a dat un telefon. Acesta a vorbit însă cu conducerea companiei, care s-a adresat FBI. Anchetatorii l-au instruit pe angajat să înregistreze conversaţiile cu Kriucikov.
Bărbatul riscă până la zece luni de închisoare, după ce a semnat un acord de vinovăţie cu procurorii, potrivit site-ului The Record.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2021, 21:17)
sa fie doar o coincidenta ca in
1984 pe şeful Serviciului de Informaţii Externe (PGU KGB) –il chema tot Kriucikov sau a fost un esec de "identitate " al KGB-ului ce nu mai este in "mana" sa-si instruiasca agentii?
1.În luna octombrie 1988, Cebrikov a cedat funcţia de preşedinte al KGB-ului lui Kriucikov şi a fost numit secretar al CC al PCUS, responsabil pentru organe.
2. Treptat, pe parcursul a doi ani, Kriucikov a pus în conducerea KGB-ului oamenii săi din Serviciul de Informaţii Externe. Iar Cebrikov s-a aflat în funcţia de secretar al CC-ului doar un an şi a fost trimis la pensie (pentru masacrul de la Tbilisi din luna aprilie 1989).
3. La sfârşitul anului 1990 - începutul anului 1991, Kriucikov (sau cei ce se aflau în spatele său) a reînnoit în totalitate întreaga conducere de stat a URSS-ului. Atunci s-a format viitoarea echipă a „putchiştilor”: Yazov, Pugo, Pavlov, Yanaiev etc.
4. În luna ianuarie 1991, a fost demis un grup mare de generali KGB, în frunte cu Bobkov (generalul de armată Bobkov era „omul lui Cebrikov”, primul adjunct al preşedintelui KGB). Şi, imediat, peste câteva zile, Kriucikov a organizat un măcel în Ţările Baltice – era un fel de repetiţie a „putch-ului din august”.
Kriucikov a pornit pe calea lichidării democraţiei şi restaurării „puterii sovietice” (adică a regimului totalitar). Însă, după putch-ului din august 1991, el a ajuns după gratii, iar Uniunea Sovietică s-a destrămat în totalitate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2021, 11:50)
Nu ai inteles nimic.
Individul asta vroia sa santajeze Tesla, sa plaseze un virus care cripta date si apoi sa obtina bani de la Tesla sa le decripteze. Asa fac mafiotii hackeri.
Rusia are deja toate secretele Tesla. Este simplu de cumparat o masina si apoi taiat in bucati si analizat fiecare piesa. Asta se face peste tot, o fac si marile companii occidentale. Taie chiar si procesoare si le analizeaza la microscop.
Problema nu este ca nu se stiu secretele Tesla ci ca ele sunt protejate de patente.