După opt luni de pandemie, Buzăul a ajuns într-un punct în care fiecare zi aduce zeci de noi confirmări de COVID-19. Cea mai neagră lună a fost octombrie, când, judeţul a înregistrat 1100 de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2. Aproape jumătate dintre aceste infectări au provenit din municipiul reşedinţă de judeţ, unde în octombrie au fost confirmate 564 de persoane, astfel că rata de infectare a oraşului a ajuns la 2,56 îmbolnăviri la mia de locuitori, foarte aproape de scenariul roşu.
Carmen Scântei, medic epidemiolog din cadrul DSP Buzău, a declarat: "Suntem cu atenţia mărită, mai mult decât până acum, dar încă nu a fost nevoie să luăm măsuri ce se impun la depăşirea ratei de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, aici fiind o rată de 2.59".
Pe de altă parte, judeţul are deja o comună în scenariul roşu, însă autorităţile nu au impus carantina, decât măsuri mai dure. Alte opt localităţ au depăşit rata de 1,5 îmbolnăviri la o mie de locuitori.
Medicul epidemiolog a explicat: "Avem zone unde această rată pare mai mare, dar este o creştere falsă pentru că acolo sunt focare familiale, ia populaţia localităţii este mică. Deci nu suntem de acord să aplicăm nişte măsuri speciale. De exemplu, comuna Largu, aflată în scenariul roşu cu o rată de 4 la mia de locuitori, în curând va ieşi din scenariul roşu. Aici sunt şase cazuri, cum iese o persoană, care are deja 14 zile de la infectare, comuna va reveni la scenariul normal".
Totuşi, judeţul măreşte capacitatea de testare. Astfel, la şapte luni de la punerea în funcţiune a aparatului REAL Time PCR, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică când se puteau lucra doar 100 de teste la Buzău, restul fiind trimise la Bucureşti, acum s-a ajuns ca epidemiologii buzoieni să lucreze de cinci ori mai multe. Anunţul a fost făcut chiar de Carmen Scântei, şeful epidemiologilor din Buzău, într-o intervenţie telefonică la Focus News.
"Noi mergem la 500 de testări pe zi. Dar sunt şi alte testări prin laboratoare private care întârzie foarte mult oferirea acestor date motiv pentru care nu le putem contabiliza corect pe fiecare etapă în parte. Doar în laboratorul nostru se lucrează 500 de probe pe zi. Am ajuns să lucrăm pe două truse consecutiv. Am beneficiat de o piesă de extracţie automată pentru aparatul PCR pe care îl avem şi acest lucru ne-a ajutat să folosim mai multe kituri deodată. Astfel, laboratorul nostru s-a reorganizat şi personalul lucrează în două ture pentru a face faţă acestui număr mare de probe pe care le-am avut", a explicat la Focus News Carmen Scântei.
• O treime din probe, pozitive
Carmen Scântei a punctat că aproape o treime din aceste probe au rezultate pozitive.
"Din cele 500 de testări, cam 30% sunt rezultate pozitive. Au fost fluctuaţii. Acum suntem într-un trend, n-aş putea să spun ascendent, dar este constant în cifră înaltă", a explicat medicul epidemiolog.
• 20% din populaţia Buzăului a dezvoltat anticorpi
Pe de altă parte, Carmen Scântei a explicat că se iau probe pentru a se putea depista care ar fi rata de imunizare a populaţiei după opt luni de pandemie. Deşi, deocamdată nu este finalizat studiul, care de altfel se face nu doar la Buzău şi la nivel naţional, o primă concluzia ar arăta că 20% din populaţia Buzăului ar fi dezolvat anticorpi.
"Noi suntem într-un studiu de seroprevalenţă care se face la nivel naţional, la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Din primele tentative de lucru a probelor care au fost trimise lunile trecute arată că cel puţin 20% din populaţie are anticorpi care atestă trecerea prn infecţie. Dar nu este o statistică la care să putem apela astăzi, deocadată nu este finalizat studiul, încă se continua recoltarea de probe", a spus Carmen Scântei.
De la debutul pandemiei în judeţul Buzău au fost testate 15 777 de persoane, iar 10941 dintre acestea au fost locuitori ai municipiului Buzău. Din totalul persoanelor testate, 4027 au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că o persoană din patru testate a avut COVID-19.
Numărul testărilor a crescut masiv în ultima lună, când a fost înregistrat şi un record al infectărilor. În octombrie 1.100 din cele 2.700 persoane testate la nivelul judeţului au fost confirmate cu COVID-19.