UNCTAD: Comerţul mondial a scăzut cu 9% în 2020

G.U.
Macroeconomie / 10 februarie 2021

Comerţul mondial a scăzut cu 9% în 2020

Schimburile comerciale mondiale au scăzut cu 9% în 2020, în pofida unei reveniri pe final de an stimulată de ţările din estul Asiei, arată estimările publicate astăzi de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters, conform Agerpres.

După ce carantina a provocat o contracţie de 15% în prima jumătate a anului 2020, comerţul mondial şi-a revenit în a doua jumătate a anului, în condiţiile în care în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei comerţul cu bunuri a crescut cu 8%, subliniază UNCTAD. Această revenire se datorează în principal ţărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comerţul cu bunuri a crescut cu 12% în ritm anual în trimestrul patru.

"Economiile din estul Asiei au fost în fruntea procesului de revenire cu o creştere solidă a exporturilor şi majorarea cotei pe piaţa mondială, deoarece au putut să facă faţă mai bine provocărilor pandemiei", subliniază UCTAD, adăugând că majoritatea sectoarelor manufacturiere şi-au revenit în trimestrul patru, exceptând energia şi transporturile.

Cu toate acestea, la finele anului trecut comerţul cu servicii a stagnat la nivelul înregistrat în trimestrul al treilea din cauza continuării restricţiilor de călătorie, susţine raportul UNCTAD. Pe ansamblu, comerţul global de bunuri a scăzut cu 6% în anul 2020, un declin semnificativ dar care este totuşi cu 10,5 puncte procentuale mai bun decât colapsul înregistrat de comerţul cu servicii, informează Agerpres.

UNCTAD avertizează că revenirea comerţului mondial ar urma să încetinească din nou în primul trimestru din 2021 deoarece pandemia de coronavirus va continua să perturbe industria călătoriilor. Pentru primul trimestru din 2021, UNCTAD mizează pe o scădere de 1,5% a comerţului cu bunuri comparativ cu trimestrul precedent şi o scădere de 7% a comerţului cu servicii, dar precizează că prognozele sale sunt nesigure din cauza pandemiei şi a incertitudinilor cu privire la pachetele de stimulare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sigur cresc preturile la imobiliare.

    Asa am observat: cu cat scade activitatea economica, cu cat sunt mai multi someri cu atat cresc preturile la imobiliare. Cred ca este vorba despre noua economie, ceva de genu asta. Niste chestii subtile si moderne, nu le intelege toata lumea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb