Unele dintre primăriile din Portugalia ar putea fi nevoite să-şi restructureze datoriile în momentul în care guvernul de la Lisabona va stabili suma exactă pe care acestea o datorează, conform afirmaţiilor lui Antonio Vale, purtătorul de cuvânt al ministrului afacerilor parlamentare, Miguel Relvas.
"Aşteptăm să aflăm cifra datoriilor totale", a declarat Antonio Vale, citat de Bloomberg. Acesta a adăugat: "S-ar putea ca unele primării să-şi restructureze datoriile".
Vale a mai spus că cele mai multe primării portugheze sunt sănătoase din puncte de vedere financiar.
Portugalia are 308 primării, iar guvernul reduce sumele transferate către acestea, încurajând administraţiile locale să fuzioneze în vederea realizării de economii.
Luna trecută, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Municipalităţilor din Portugalia, Fernando Ruas, declara că primăriile din ţară au datorii de aproximativ 9 miliarde euro şi riscă să intre în faliment dacă guvernul nu le va oferi sprijin financiar în curând. Fernando Ruas arăta că primăriile portugheze ar putea fi obligate să-şi restructureze datoriile, dacă guvernul nu va interveni.
Din cele 9 miliarde euro, la cât sunt estimate datoriile primăriilor portugheze, circa 1,5 miliarde euro reprezintă facturi restante mai bine de 90 de zile către furnizori, iar restul sunt datorii catre bănci, potrivit lui Fernando Ruas.
Situaţia primăriilor din Portugalia este similară cu cea a administraţiilor locale din Spania, unde autorităţile regionale şi municipalităţile nu se mai pot împrumuta de pe pieţele de capital. În aceste condiţii, guvernul spaniol le oferă credite pentru acoperirea facturilor furnizorilor.
Portugalia a solicitat, anul trecut, ajutor financiar extern, iar Executivul de la Lisabona a primit un pachet de 78 de miliarde euro de la Uniunea Europeana şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în schimbul unui program de austeritate. În 2011, economia Portugaliei a scăzut cu 1,6%, iar pentru 2012 este preconizat un declin de 3,3%.