Ungaria, în a doua recesiune din ultimii patru ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 august 2012

Ungaria, în a doua recesiune din ultimii patru ani

Economia Ungariei a intrat, în trimestrul al doilea din 2012, în a doua recesiune din ultimii patru ani, declinul venind chiar înaintea reluării negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru obţinerea unui program de sprijin.

Produsul Intern Brut (PIB) al Ungariei a scăzut cu 0,2% în trimes­trul al doilea, faţă de trimestrul întâi, când înregistrase un declin de 1%, potrivit datelor anunţate de Biroul de Statistică de la Budapesta (KSH). În ritm anual, economia Ungariei a scăzut cu 1,2% în trimestrul al doilea din 2012, în timp ce analiştii aşteptau un declin de 1,3%. În trimestrul întâi, declinul anual al PIB a fost tot de 1,2%.

"Cifrele nu sunt surprinzătoare", conform Ministerului Economiei din Ungaria, care arată că ţara a pierdut temporar din elan din cauza slăbirii pieţei exporturilor.

Potrivit KSH, "jumătate din sectoarele industriale ale Ungariei au stagnat în trimestrul al doilea. O evoluţie bună a avut-o industria informaţiei şi comunicaţiilor, însă construcţiile au scăzut semnificativ".

În luna iulie a acestui an, după şapte luni de amânări, Ungaria a reluat discuţiile cu FMI şi Uniunea Europeană pentru un program de sprijin de aproximativ 15 miliarde euro, destinat reducerii costurilor de finanţare şi protejării de contagiunea crizei datoriilor din zona euro.

Oficialii FMI şi UE se concentrează pe politicile care au contribuit la retrogradarea calificativului de credit al Ungariei în categoria "junk", în condiţiile în care problemele economice din zona euro afectează exporturile ţării.

La începutul negocierilor, FMI şi UE nu au fost de acord cu estimarea Cabinetului Ungariei privind creşterea economiei ţării, potrivit afirmaţiilor făcute, luna trecută, de negociatorul şef Mihaly Varga. Guvernul maghiar anticipează că, în 2013, economia Ungariei va creşte cu 1,6%, în timp ce analiştii preconizează un avans de 1%.

Moneda Ungariei, forintul, care a pierdut 15% în semestrul al doilea din 2011, în raport cu euro, a urcat cu 13% în 2012, în condiţiile în care investitorii speculează că această ţară va obţine un împrumut de la FMI. Ieri, la ora 12.08, pe piaţa din Budapesta, forintul era cotat la 279,04 unităţi/euro, în creştere cu 0,2% faţă de ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb