"UniCredit" şi "Intesa" ies din acţionariatul Bursei londoneze

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2012

Profitul LSE a crescut cu 30% în anul fiscal 2011 - 2012.

Profitul LSE a crescut cu 30% în anul fiscal 2011 - 2012.

"UniCredit" SpA şi "Intesa Sanpaolo" SpA, cele mai mari bănci italiene, au anunţat vânzarea participaţiilor pe care le deţineau la Bursa de Valori din Londra, în baza strategiei acestora de înstrăinare a activelor şi majorare a capitalului.

Cele două bănci controlau, împreună, 11,5% din London Stock Exchange (LSE), care operează şi Bursa din Milano, în urma achiziţiei acesteia în 2007.

"UniCredit" deţinea o participaţie de 6,1% din LSE, iar "Intesa Sanpaolo" - de 5,4%, cele două bănci fiind al treilea, respectiv al patrulea mare investitor al bursei.

Acţiunile LSE au fost înstrăinate la un preţ de 960 de pence, reprezentând un discount de 5,6% faţă de cotaţia de închidere din data de 22 mai - 1.017 pence.

"UniCredit" a vândut aproximativ 16,6 milioane de acţiuni comune LSE pentru 159,5 milioane lire (197,6 milioane euro). Potrivit băncii, vânzarea îi va aduce un câştig net de 120 de milioane de euro. "Intesa" a înstrăinat 14,4 milioane de titluri comune, pentru 139 de milioane de lire (172,5 milioane euro). Tranzacţia îi va aduce băncii un câştig net de 105 milioane de euro.

Vânzarea acţiunilor LSE a fost administrată de banca de investiţii "Morgan Stanley".

Conform analiştilor, activele înstrăinate nu erau de importanţă strategică pentru cele două bănci, iar vânzarea lor este parte a strategiei instituţiilor de credit privind concentrarea pe afacerile de bază şi îndeplinirea noilor cerinţe de capital. În condiţiile în care criza din zona euro afectează profiturile şi nivelul capitalului, băncile italiene se concentrează pe operaţiunile de bază.

Cotidianul italian MF-Milano Finanza a informat, fără să citeze vreo sursă, că acţiunile înstrăinate de băncile italiene au fost cumpărate de investitori existenţi ai LSE - Borse Dubai Ltd. şi Autoritatea de Investiţii din Qatar. Bursa din Dubai deţine 20,6% din LSE, iar Qatarul - 15,08%.

LSE şi-a majorat profitul cu 30% în anul fiscal încheiat în 31 martie, în baza vânzărilor şi a achiziţiilor. Câştigul bursei a ajuns la 442 milioane de lire sterline (699 milioane de dolari). Vânzările LSE au sporit cu 10%, la 680 de milioane de lire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb