UPDATE/ ACŢIONARII ELECTRICA AU APROBAT ACHIZIŢIA PARTICIPAŢIILOR FP ÎN FILIALELE COMPANIEI Risc de scurtcircuit în AGA de la Electrica

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 26 octombrie 2017

Risc de scurtcircuit în AGA de la Electrica

Lucian Bode: "Am mari îndoieli că statul va ieşi câştigător din tranzacţia FP-Electrica şi nu cred că această achiziţie constituie o prioritate zero pentru companie"

Gabriel Dumitraşcu: "Sper ca până mâine (n.r. azi) la ora 10, ASF să dea un mesaj, altfel Mircea Ursache ar fi inconştient"

-------------

Actualizare 15:54 Ministerul Energiei: "Achiziţia participaţiilor deţinute de FP în filialele Electrica a fost finalizată în condiţii bune pentru companie şi pentru statul român"

Ministerul Energiei consideră că achiziţia participaţiilor deţinute de "Fondul Proprietatea" (FP) în filialele "Electrica" a fost finalizată în condiţii bune pentru companie şi pentru statul român şi salută deciziile AGA "Electrica" de astăzi, precizând că acestea vor da coerenţă planurilor de dezvoltare a companiei în viitor.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Ministerului Energiei afirmă: "Salutăm deciziile AGA Electrica de astăzi, care vor da coerenţă planurilor de dezvoltare a companiei în viitor şi vor genera o viziune mult mai compactă pe termen lung.

În primul rând Ministerul Energiei subliniază reuşita achiziţionării pachetelor de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea la patru filiale ale Electrica. Nu este prima dată când compania încearcă să ducă la bun sfârşit această tranzacţie. Acest proces a fost iniţiat încă din 2014, iar anul trecut a eşuat.

Astăzi, achiziţia a fost finalizată în condiţii bune pentru Electrica şi pentru statul român: 752 de milioane de lei (fără nicio altă obligaţie faţă de FP) pentru pachetele care însumează 22% dintre acţiunile fiecărei filiale.

Astfel, Ministerul Energiei, în calitate de cel mai mare acţionar al Electrica SA, a contribuit, prin reprezentanţii săi, la unul dintre «cele mai bune plasamente posibile în condiţiile actuale de piaţă» ale companiei, aşa cum este confirmat de evaluatorii independenţi (Mazars şi Accento), fundamentat de KPMG şi validat de o bancă internaţională (Unicredit).

Salutăm de asemenea noul Consiliu de Administraţie numit, de la care aşteptăm o contribuţie performantă în prezentul şi viitorul companiei.

Ministerul Energiei, prin reprezentanţii săi, a acordat majoritatea voturilor sale unui candidat indepedent de alta naţionalitate în Consiliul de Administraţie al Electrica, semn că dezvoltarea companiei depinde în primul rând de experienţa oamenilor care se regăsesc în forul de conducere".

De asemenea, voturile reprezentanţilor ministerului au susţinut şi foşti administratori, care, prin activitatea lor au demonstrat şi au reprezentat eficient interesele Electrica SA.

Nu în ultimul rând, în Consiliul de Administraţie au fost alese persoane noi pe care istoricul profesional anterior le recomandă ca fiind potrivite pentru a reprezenta interesele statului în conducerea Electrica SA.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:40 Cătălin Stancu: "Achiziţia participaţiilor deţinute de FP în filialele Electrica este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a companiei"

Achiziţia participaţiilor deţinute de "Fondul Proprietatea" (FP) în filialele "Electrica" (EL) reprezintă cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a companiei, a declarat Cătălin Stancu, directorul general al "Electrica", precizând că nivelul dividendelor încasate de acţionarii EL va creşte, de anul acesta, corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale.

Într-un comunicat de presă al companiei trimis Redacţiei, Cătălin Stancu a afirmat: "După câţiva ani de negocieri, acţionarii companiei au aprobat astăzi, cu largă majoritate, achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica. Această tranzacţie este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica şi, totodată, lipsa altor oportunităţi de investiţii comparabile ca rentabilitate şi risc. Este important, de asemenea, că începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acţionarii Electrica SA va creşte corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacţiei întăreşte premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei şi, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor".

Potrivit comunicatului, printre consideraţiile strategice care au stat la baza achiziţionării de către "Electrica" a întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor EL se numără:

"- Simplificarea şi eficientizarea modelului de guvernanţă corporativă şi accelerarea implementării programelor de transformare în companiile Grupului;

- Facilitarea realizării strategiei pe termen mediu şi lung a Grupului Electrica şi a planurilor de restructurare şi eficientizare;

- Facilitarea creşterii performanţelor financiare ale Electrica şi optimizarea structurii capitalului;

- Permite utilizarea capitalului obţinut în urma Ofertei Publice Iniţiale (OPI) conform angajamentelor asumate în Prospect;

- Permite finanţarea filialelor prin metode diversificate (inclusiv aport de capital), condiţie esenţială pentru realizarea planurilor de investiţii (CAPEX) extrem de ambiţioase şi a căror realizare determină profitabilitatea sustenabilă a Grupului".

"Electrica" precizează că preţul global al tranzacţiei este de 752.031.841 lei, după cum urmează:

- un preţ total de 209.744.928 RON pentru 21,9999979% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A.;

- un preţ total de 201.702.667 RON pentru 22,00001% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A.;

- un preţ total de 173.504.365 RON pentru 21,9999981% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A.;

- un preţ total de 167.079.881 RON pentru 22,000027% din capitalul social al Electrica Furnizare S.A..

Compania adaugă: "Preţul tranzacţiei este fundamentat de concluziile raportulului de evaluare emis de o companie de consultanţă cu echipa de evaluatori autorizaţi ANEVAR şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de o instituţie financiară.

Finalizarea tranzacţiei determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (RIR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condiţiile pieţei actuale şi la un nivel de risc comparabil".

Tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei, se mai arată în comunicat. Până la momentul tranzacţiei, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 lei.

Finalizarea tranzacţiei implică creşterea valorii dividendelor atribuibile acţionarilor "Electrica" cu dividendele corespunzătoare participaţiilor FP, de aproximativ 22% în filiale, menţionează sursa citată.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:32 BVB anunţă reluarea tranzacţionării titlurilor "Electrica", începând cu ora 15:45, ca urmare a publicării hotărârilor AGEA

(S.A.)

-------------

Actualizare

Electrica confirmă, într-un comunicat postat pe site-ul BVB, că membri CA aleşi de acţionari, pentru un mandat de patru ani, sunt: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Buşu, Doina Dascălu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber şi Bogdan Iliescu.

-------------

Actualizare Acţionarii Electrica au aprobat achiziţia participaţiilor FP în filialele companiei

Acţionarii Electrica au aprobat, în AGA, achiziţia participaţiilor FP în filialele companiei, dar au respins forma de contract propusă, potrivit unor surse. Acestea susţin că directorul general şi Consiliul de Administraţie vor fi răspunzători de contract.

----

Actualizare Doina Dascălu intră în CA al Electrica

Acţionarii Electrica au decis ca următorul CA să fie format din Cristian Buşu, Bogdan Iliescu, Gicu Iorga, Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber, Doina Dascălu, potrivit unor surse.

-----

Actualizare Ioana Drăgan a ţinut să îşi prezinte candidatura în cadrul AGA

Ioana Drăgan, care face parte din actualul Consiliu de Administraţie (CA), a ţinut să îşi prezinte candidatura pentru noua conducere, în cadrul AGA de astăzi, conform unor surse.

Ea a spus că este, probabil, ultima sa şedinţă AGA la Electrica, având în vedere lipsa sa de apartenenţă politică.

Domnia sa le-a mulţumit acţionarilor şi a spus că şi-ar dori ca aceştia să aibă acces la procesele verbale ale şedinţelor CA din ultimii doi ani pentru a putea vedea eforturile făcute.

-----

Actualizare Gabriel Dumitraşcu: "Îndemn acţionarii să reflecteze la consecinţele adoptării unei hotărâri ilegale"

Gabriel Dumitraşcu a spus, în cadrul AGA, că va vota împotriva alegerii administratorilor prin metoda votului cumulativ, având în vedere că, în opinia sa, procedura de desemnare a candidaţilor pentru CA, este ilegală şi a fost viciată.

Domnia sa a invocat o disproporţie de tratament între acţionari.

Gabriel Dumitraşcu a îndemnat acţionarii să reflecteze la consecinţele adoptării unei hotărâri ilegale.

-----

Actualizare 08:48 Acţiunile Electrica au fost suspendate de la tranzacţionare la solicitarea ASF

Acţiunile Electrica au fost suspendate de la tranzacţionare la solicitarea ASF, până la publicarea hotărârii Adunării Generale, potrivit unui anunţ publicat pe BVB.

(M.I.)

------

Adunarea Generală a Acţionarilor Electrica de astăzi se anunţă cel puţin interesantă, în condiţiile în care, pe ordinea de zi, figurează, printre altele, alegerea membrilor Consiliului de Administraţie al companiei prin aplicarea metodei votului cumulativ, dar şi aprobarea achiziţionării de către Electrica a participaţiilor Fondului Proprietatea (câte 21%) în filialele de distribuţie Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Electrica Furnizare, pentru 752.031.841 lei, un cost mai mare cu 60 de milioane de lei pentru companie, faţă de negocierea ratată, din martie 2016.(citeşte şi articolul: "Mai mulţi bani pentru FP, din pixul lui Toma Petcu").

Alegerea membrilor Consiliului de Administraţie al Electrica a creat, deja, un scandal mare în piaţa de energie, dezvăluit de ziarul BURSA în premieră (citeşte şi articolul: "Candidaturile pentru Consiliul de Administraţie al Electrica, depuse cu întârziere").

Conducerea Electrica a acceptat candidaturile statului, respectiv a Doinei Dascălu, fost vicepreşedinte la Curtea de Conturi, şi a avocatului Ciprian Iacob, deşi au fost depuse cu o întârziere de 8 minute faţă de termenul limită din convocator, şi le-a respins pe cea a lui Alexandru Botez şi a lui Gabriel Dumitraşcu.

Conducerea Electrica a motivat validarea celor două candidaturi din partea statului prin faptul că au fost depuse în termen rezonabil.

Atât Gabriel Dumitraşcu, acţionar la Electrica, cât şi Alexandru Botez au depus sesizări la ASF pentru clarificarea situaţiei.

Gabriel Dumitraşcu ne-a declarat ieri: "Eu aştept ca ASF să se pronunţe oportun înainte de o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor în legătură cu ilegalitatea candidaturilor, astfel încât să nu genereze un proces care să ducă la instabilitatea Consiliului de Administraţie şi, implicit, să sădească neîncrederea investitorilor.

ASF nu trebuie să uite că Electrica este listată şi la Londra şi orice procedură declarată ilegală în alegerea administratorilor se va reflecta şi în percepţia de pe piaţa de capital a investitorilor din piaţa londoneză. Eu sper că până mâine (n.r. azi) la ora 10, ASF să dea un mesaj, altfel Mircea Ursache (n.r. vicepreşedinte ASF) ar fi inconştient".

Chestionaţi de ziarul BURSA cu privire la sesizarea lui Gabriel Dumitraşcu, oficialii ASF ne-au declarat aseară: "ASF nu comentează aspecte care vizează activităţile curente derulate de Autoritate. În situaţia în care rezultatul analizelor efectuate se concretizează în măsuri de autoritate, care, potrivit caracterului acestora, se înscriau în categoria informaţiilor publice, acestea sunt aduse la cunoştinţa investitorilor în mod corespunzător".

Referitor la tranzacţia dintre Electrica şi Fondul Proprietatea, Gabriel Dumitraşcu spune că preţul este nejustificat de mare: "Pe de altă parte, decât să ţină Electrica banii în bancă, din punctul de vedere al investitorului, prefer ca banii să aducă randamentul general al Grupului Electrica, mult mai bun decât randamentul banilor plasaţi în bancă".

Despre faptul că Electrica este dispusă să dea acum mai mulţi bani pe participaţiile FP la filiale decât în anii anteriori, Gabriel Dumitraşcu a declarat: "Există o presiune pusă de investitori cu privire la ce se întâmplă cu banii lor, iar, pe de altă parte, cred că este o inabilitate a acţionarului majoritar în a percepe corect poziţia în piaţă a pachetului oferit de FP".

Deputatul PNL Lucian Bode: "Nu am văzut o fundamentare serioasă din partea Electrica pentru această tranzacţie"

În ceea ce priveşte preluarea de către Electrica SA a pachetului de 22% de acţiuni deţinute de către Fondul Proprietatea la cele patru filiale ale Electrica, Lucian Bode, fost ministru al Economiei şi actualmente preşedintele Comisiei de transporturi şi infrastructură, crede că cei care au luat decizia s-au grăbit: "Sincer nu am văzut o fundamentare serioasă din partea Electrica pentru această tranzacţie".

În opinia domniei sale, o astfel de decizie trebuia luată ţinând cont de mai multe elemente:

"1. Aş fi vrut să văd o analiză din care să reiasă faptul că FP şi-a îndeplinit în aceşti ani, conform Hotărârii de Guvern de funcţionare, obiectivul pentru care a fost înfiinţat. Adică câţi români au fost îndestulaţi din acţiunile cu care au fost despăgubiţi pentru diverse cauze câştigate în instanţă pe problematica despăgubirilor.

2. Tot din acest HG reiese faptul că majorarea de capital social se face cu valoarea pentru care se solicită îndestularea potenţialilor beneficiari. Nu ştim ce anume a stat la baza majorărilor repetate a participaţiilor FP la companiile de stat.

3. Din punctul meu de vedere, deşi sunt specialişti care susţin contrariul, valoarea nominală a unei acţiuni la FP nu a fost niciodată răscumpărată de către românii care au primit acţiuni la acest Fond.

4. Cred că Electrica putea să îşi gestioneze mult mai bine cash-flow-ul, dar a preferat ca, în loc să îşi facă investiţiile asumate, să încheie acest Memorandum şi să aloce din buget suma de 163 de milioane de euro pentru această achiziţie, probabil din dorinţa de a-şi câştiga independenţa decizională".

Lucian Bode spune că are îndoieli că statul va ieşi câştigător din tranzacţia FP-Electrica: "Vă spun sincer că am mari îndoieli că statul va ieşi câştigător din această afacere şi nu cred că această achiziţie constituie o prioritate zero pentru companie. Ca să nu ne amintim despre o serie de personaje care au fost în funcţii cheie în cadrul Fondului Proprietatea, pentru ca mai apoi să le regăsim, în aceleaşi funcţii de decizie, în cadrul companiilor de stat, migrând dintr-o parte în alta, în funcţie de interese strict personale şi nimic mai mult.

Rămâne de văzut cum va folosi Electrica această independenţă decizională şi cum va reuşi să-şi consolideze poziţia în piaţă, cum îşi va îmbunătăţi serviciile şi cum se va achita de obligaţiile faţă de consumatori. Sper ca preţul plătit să nu fie prea mare, iar performanţele să fie pe măsura efortului financiar".

În opinia lui Lucian Bode, în ultima vreme, companiile din domeniul energetic par supuse unui asediu din partea statului, prin Ministerul Energiei. Domnia sa a explicat: "Prin numirile făcute în structurile de administrare ale acestor companii, prin deciziile majore luate care nu exprimă o viziune strategică menită să garanteze dezvoltarea sustenabilă a acestor companii, Ministerul Energiei slujeşte unor interese care par străine de preocuparea principală care ar trebui să fie aceea de a asigura un cadru stabil şi profesionist de manifestare a jucătorilor din piaţă. Mai mult, destabilizarea acestui sector strategic prin decapitalizarea companiilor de stat din domeniul energiei care au fost obligate să vireze la bugetul statului 90% din profit plus rezervele, constituie o secătuire de resurse financiare a acestora şi o ameninţare la securitatea energetică a României".

Piperea: "Când aplici dublu standard şi, mai ales, dacă acest lucru vine din partea statului, nu te mai poţi plânge la rândul tău de dublul standard din partea celorlalţi"

Depăşirea cu 8 minute a termenului limită de depunere a candidaturilor pentru conducerea Electrica pare să fie în neregulă, dar a vorbi de o lipsă de valabilitate a acestora pentru această depăşire este un fel de formalism, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa susţine, însă, că neacceptarea celorlalte două candidaturi, care nu erau din partea statului, nu este în ordine: "Când aplici dublu standard şi, mai ales, dacă acest lucru vine din partea statului, nu te mai poţi plânge la rândul tău de dublul standard din partea celorlalţi".

În opinia avocatului Piperea, tranzacţia FP- Electrica se înscrie într-un dublu proces la care este supus FP de vreo trei ani: lichidarea participaţiilor importante şi restituirea către acţionari a unor sume cu titlul de restituire din aportul de capital social.

Avocatul susţine: "Important este că aceste restituiri se fac la limita legalităţii întrucât, pe standardele internaţionale de raportare, FP are pierderi, în timp ce pe standardele româneşti are câştiguri. Cred că Fiscul ar trebui să verifice dacă nu cumva este vorba de o optimizare fiscală care glisează în zona de evaziune fiscală, pentru că aceste restituiri de capital nu poartă nici un fel de impozit".

Actul constitutiv al "Fondului Proprietatea" din 24 noiembrie 2005 prevedea că "obiectul principal de activitate al acestui fond constă în administrarea şi gestionarea portofoliului în vederea acordării despăgubirilor aferente imobilelor ce nu pot fi restituite în natură, prin transfer cu titlu gratuit al acţiunilor din proprietatea statului în proprietatea persoanelor îndreptăţite".

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Obiectul de activitate al Fondului Proprietatea s-a schimbat în 2010, insidios, treptat, fără ca noi să prindem de veste. FP nu mai are ca obiect de activitate despăgubirea, ci s-a transformat în fond de investiţii. Au fost nişte acţiuni în justiţie pe această speţă, însă au fost făcute de cineva care nu a avut suficientă forţă (n.r. avocata Ioana Sfîrăială) şi au fost respinse. Cred că modificarea obiectului de activitate s-a schimbat ilegal, în contra legii.

Cineva ar putea să pună problema nulităţii absolute a actului constitutiv tocmai pentru că se încalcă în mod evident şi flagrant legea care spune că acest fond este singurul vehicul de despăgubire. De altfel nu mai este chiar singurul pentru că onorabilul domn Victor Ponta a mai dat o lege de despăgubire, este vorba de sistemul acela stupid cu puncte care probabil că va urma aceeaşi soartă şi ne vom trezi peste încă 10 ani că trebuie să mai plătim nişte despăgubiri tot noi, contribuabilii.

Desigur că este dreptul lor, doar că aici nu s-a făcut nimic pentru a se repara acele prejudicii. FP a fost un simplu mecanism, absolut perfect, de drenare de bani publici către buzunare private. Şi nu orice fel de buzunare private, ci aceia care au traficat informaţii la un moment dat". În opinia avocatului Piperea, pentru tranzacţia FP-Electrica, în condiţiile în care filialele sunt nelistate, este necesară o evaluare serioasă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mr Lucian Bode vorbeste fara nici cel mai mic habar. Urasc psd-ul, dar pnlul nu e nicidecum o alternativa. Desteptul pamantului a facut o evaluare a acestor subsidiare? Se baga in seama aiurea. Multiplii EV/EBITDA sunt pe la 3.4 ex-dividend, mult sub media regionala de 4 si. Deci in termeni relativi e ok. Si apoi, daca tii banii in banca, oricum nu faci absolut nimic, doar distrugi valoare companiei. Aoleuu suntem blestemati.

    Dumitrascu + Bode = love= prostie= bagatori in seama. Vor si ei un os de ros

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb